defacto_pan2020
ValstaskolanFoto: Jamshid Jamshidi/Arkiv
Sveriges Radio har kartlagt lärarbehörigheten, så här såg det ut i Sigtuna kommun.Foto: Skärmdump/Sveriges Radio

Valstaelever flyttas till Norrbackaskolan

Nyligen beslutade Barn- och ungdomsnämnden om att flytta mellanstadieelever på Valstaskolan till andra skolor i Märsta, en orsak var lärarbehörigheten som var på låga 40 procent enligt siffror från Sveriges Radio. Nu står det även klart att 25 elever flyttas till Norrbackaskolan.

Sveriges Radio har kartlagt andelen behöriga lärare i landets skolor. För Sigtuna kommun är det en skola som ”sticker ut”, Valstaskolan har baar 40 procent med lärarbehörighet enligt deras siffror. Centralskolan och Ekillaskolan ligger kring 60 procent medan S:t Pers skola har 70 procent av lärarna med lärarlegitimation.

Siffrorna har inte bekräftats av Sigtuna kommun ännu men Sveriges Radio hänvisar till Skolverkets officiella siffror. Nyligen beslutade Barn- och ungdomsnämnden om att flytta åk 4-5 på Valstaskolan just för att en anledning var få behöriga lärare och svårt med rekrytering av nya lärare. På sikt ska även Valstaskolan avvecklas och andra skolor få ta emot elever från Valstaområdet.

Elever flyttas till Norrbacka
I ett brev till vårdnadshavare på Norrbackaskolan framgår att 11 elever från åk 4 och 14 elever från åk 5 på Valstaskolan kommer att hamna på Norrbacka. Eleverna i åk 4 kommer att gå in i befintliga klasser medan eleverna från åk 5 bildar en egen klass på Norrbackaskolan, klass 5C med lärare från Valstaskolan. Redan 6:e april startar eleverna på sin nya skola.

festspec_corona_helsida
2020_helsida
coronakrisen

Biljettkontrollerna pausas

Nyheter SL pausar sina biljettkontrollanters arbete från och med denna vecka: - På grund av smittspridningen behöver vi alla hjälpas åt att hålla avstånd i kollektivtrafiken, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen.

ridskola2020_helsida
coronakrisen

Valstadagen ställs in

Nyheter Valstadagen ställs in, det beskedet gav SigtunaHem under förmiddagen: - På grund av den rådande situationen med coronaviruset så måste vi dock tyvärr – å föreningen Valsta utvecklings vägnar – meddela att evenemangen ställs in, säger projektledare Lola Svensson.

defacto_helsida
speedy_helsida
centrum_helsida2020
happy_homes_mars
marina_helsida
coronakrisen

Nytt initiativ i Sigtuna

Nyheter Ett nytt initiativ startas upp i Sigtuna stad där personer i riskgruppen kan få hjälp med mat till dörren.

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

nrh
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
marina_outsider
sigtuna_vatten_outsider
festspec_corona_outsider
speedy_outsider