moderat_jul_nyar
Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i S:t Per/PrästängarnaFoto: Daniel Iskander
Torsten Cedervi visar upp de nya valbåsen så att valhemligheten inte röjsFoto: Daniel Iskander

Valet är igång

Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

Val till Europaparlamentet pågår mellan 8-21 idag, förtidsröstningen är avslutad och på valdagen sker röstningen i vallokaler i det distrikt som man tillhör.

Regnet öste ner på söndagsmorgonen vilket väntas hålla väljare borta, men enligt prognosen ska det upphöra efter lunch. I distriktet S:t Per droppade det in ett tiotal röstande mellan 8.30-9. Vallokalens ordförande Torsten Cedervi berättar att en tredjedel av valkretsen på omkring 1400 röstberättigande redan röstat.
– Det är mer än vid förra valet 2014, säger Torsten.

Nytt för i år är att kraven på valhemlighet ökas, numera finns det bås där man tar sin valsedel, vid tidigare svenska val har valsedlarna funnits öppet och många tog flera valsedlar för att inte röja sin valhemlighet:
– Det fanns valobservatörer i samband med valet i höstas som undrade vad vi höll på med som inte skyddade valsedlarna, berättar Torsten Cedervi.

Det är också tuffare regler med identifiering. Torsten Cedervi konstaterar att många som kommit till vallokalen är trevliga trots tidig morgon och regnet. Klockan 21.00 stänger vallokalerna och valkretsarna kommer därefter räkna rösterna och rapportera in till Valmyndigheten.

sigtunavatten_standard
colorama_jul
Extra

uppdaterad Personrån i Sigtuna

Blåljus En person har under eftermiddagen rånats av flera gärningsmän i Sigtuna: - Någon form av tillhygge har använts i samband med rånet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Polisens ledningscentral, till märsta.nu

teatergrillen_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020

Minister kallade till möte om ”social dumpning”

Politik Civilminister Lena Micko (S) bjöd in ett antal kommuner, bland annat Kramfors som anklagat Sigtuna för sk social dumpning, till ett möte om problemet: - Sigtuna har tagit ett extremt stort ansvar i mottagandet av nyanlända. Så stort att vi nu har landets fjärde största andel invånare med utrikisk härkomst, skriver kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook

happyhomes_2019
EXTRA

Förvaltning varnade för patientsäkerhet på Arhem

Nyheter Förvaltningen varnade för att patientsäkerheten på Arhem äventyrades om man inte fick loss 900 000 kronor i oktober, majoriteten svarade då med att plocka bort ärendet från dagordningen: - Tjänsteskrivelsen är ett budgetärende och därför kan vi inte ta ett beslut i nämnden. Frågan om nattbemanning är dock högst aktuell. Vi avvaktar nu IVO:s tillsyn som sker i slutet av januari. Deras bedömning kommer att vara vägledande för hur vi hanterar frågan framöver, säger Josefin Brodd (M), nybliven ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden.

connys
nrh
teatergrillen_outsider