defacto_pan
Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i S:t Per/PrästängarnaFoto: Daniel Iskander
Torsten Cedervi visar upp de nya valbåsen så att valhemligheten inte röjsFoto: Daniel Iskander

Valet är igång

Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

marstakalaset_artikel

Val till Europaparlamentet pågår mellan 8-21 idag, förtidsröstningen är avslutad och på valdagen sker röstningen i vallokaler i det distrikt som man tillhör.

Regnet öste ner på söndagsmorgonen vilket väntas hålla väljare borta, men enligt prognosen ska det upphöra efter lunch. I distriktet S:t Per droppade det in ett tiotal röstande mellan 8.30-9. Vallokalens ordförande Torsten Cedervi berättar att en tredjedel av valkretsen på omkring 1400 röstberättigande redan röstat.
– Det är mer än vid förra valet 2014, säger Torsten.

Nytt för i år är att kraven på valhemlighet ökas, numera finns det bås där man tar sin valsedel, vid tidigare svenska val har valsedlarna funnits öppet och många tog flera valsedlar för att inte röja sin valhemlighet:
– Det fanns valobservatörer i samband med valet i höstas som undrade vad vi höll på med som inte skyddade valsedlarna, berättar Torsten Cedervi.

Det är också tuffare regler med identifiering. Torsten Cedervi konstaterar att många som kommit till vallokalen är trevliga trots tidig morgon och regnet. Klockan 21.00 stänger vallokalerna och valkretsarna kommer därefter räkna rösterna och rapportera in till Valmyndigheten.

colorama_april2

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

marstakalas_helsida
happyhomes_2019

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

sigtunavatten_standard
sommar_centrum
arlanda_golf_juli
defacto_helsida
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

ica_valsta_choklad
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

sommar
arlanda_golf_juli2_outsider
nrh
defacto_outsider
colorama_april
sportfiske_sommar
connys