centrum_panorama2020
Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i S:t Per/PrästängarnaFoto: Daniel Iskander
Torsten Cedervi visar upp de nya valbåsen så att valhemligheten inte röjsFoto: Daniel Iskander

Valet är igång

Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

Val till Europaparlamentet pågår mellan 8-21 idag, förtidsröstningen är avslutad och på valdagen sker röstningen i vallokaler i det distrikt som man tillhör.

Regnet öste ner på söndagsmorgonen vilket väntas hålla väljare borta, men enligt prognosen ska det upphöra efter lunch. I distriktet S:t Per droppade det in ett tiotal röstande mellan 8.30-9. Vallokalens ordförande Torsten Cedervi berättar att en tredjedel av valkretsen på omkring 1400 röstberättigande redan röstat.
– Det är mer än vid förra valet 2014, säger Torsten.

Nytt för i år är att kraven på valhemlighet ökas, numera finns det bås där man tar sin valsedel, vid tidigare svenska val har valsedlarna funnits öppet och många tog flera valsedlar för att inte röja sin valhemlighet:
– Det fanns valobservatörer i samband med valet i höstas som undrade vad vi höll på med som inte skyddade valsedlarna, berättar Torsten Cedervi.

Det är också tuffare regler med identifiering. Torsten Cedervi konstaterar att många som kommit till vallokalen är trevliga trots tidig morgon och regnet. Klockan 21.00 stänger vallokalerna och valkretsarna kommer därefter räkna rösterna och rapportera in till Valmyndigheten.

Inbrottstjuvarna håller låg profil

Notiser För andra veckan i rad noterades inte ett enda inbrott i kommunen enligt Polise: - Folk är hemma. Det tvåbenta inbrotts-skyddet fungerar, säger Grannsamverkarnas ordförande David Lundqvist.

festspec_corona_helsida
coronakrisen

Rekordmånga varsel

Nyheter Rekordmånga i länet har varslats enligt siffror från Arbetsförmedlingen: - Vi har aldrig tidigare sett så höga varseltal under en månad. Den senaste veckan har antalet personer berörda av varsel fördubblats. Vi ser nu också en spridning till transport och handel, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

defacto_helsida
salong_elisabeth_helsida
2020_helsida
EXTRA

Skottljud var fyrverkerier

Blåljus Sent på fredagskvällen larmades polis om skottljud i Märsta: - Det är ingen skottlossning. Det är folk som skjuter raketer, sa Jenny Ryberg, vakthavande befäl vid regionsledningscentralen till Aftonbladet under natten.

ridskola2020_helsida
happy_homes_mars
speedy_helsida
centrum_helsida2020
nrh
speedy_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
sigtuna_vatten_outsider
festspec_corona_outsider
ridskola_2020_outsider