defacto_pan2020
Foto: Pressbild/Socialdemokraterna

Vad ska ni göra med miljonerna, Olov?

16,5 nya statliga välfärdsmiljoner är på väg till Sigtuna kommun. Syftet med pengarna är att de ska gå till de välfärdsverksamheter där de behövs mest, men kommunen kan använda dem hur de vill.

centrum_artikel

16,5 nya statliga välfärdsmiljoner är på väg till Sigtuna kommun. Syftet med pengarna är att de ska gå till de välfärdsverksamheter där de behövs mest, men kommunen kan använda dem hur de vill.

Just nu pågår en politisk debatt i Sveriges Riksdag om staten ska satsa 5 eller 7,5 extramiljarder på Sveriges välfärd i år 2020. Vi i Sigtuna kommun kommer inte att gå lottlösa. Vi får 16,5 miljoner kronor, men det kan också bli drygt 8 miljoner kronor till om M, KD och V:s förslag antas av riksdagen.

Vad tycker ni kommuninvånare att vi i Sigtuna kommun ska göra med dessa pengar?

Vi Socialdemokrater kräver att pengarna går oavkortat till en bättre skola, där alla elever lyckas med sin utbildning, och till en tryggare omsorg för våra äldre och socialt utsatta. Det är vad välfärd betyder för oss.

Vad Olov Holst och hans kommunledning vill göra med välfärdsmiljonerna vet vi inte än. Lägger de pengarna på skattesänkarkontot eller på välfärden?

Vad vi däremot vet är att moderaternas partiledare, Ulf Kristersson är tydlig med att pengarna ska gå till välfärden, med instämmande från både Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna och Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

Vi Socialdemokrater vill att kommunfullmäktige i Sigtuna kommun ska ges möjlighet att fatta beslutet om hur pengarna ska satsas och kräver därför att ett ärende om en budgetjustering sätts upp på dagordningen. Vi vill absolut inte att det ska bli som med de extra 24 miljonerna som kom från det statliga utjämningssystemet i höstas. Då lade borgarna pengarna på skattesänkarkontot. Det vore helt förkastligt enligt oss Socialdemokrater och ett stort svek mot kommuninvånarna som har rätt till bästa möjliga välfärd.

Vi Socialdemokrater kräver nu ett snabbt och tydligt svar från den moderatledda kommunledningen, så att våra invånare vet var deras skattepengar tar vägen. Annars kan vi ju slå en signal till deras partiledare så får han komma och ta Sigtunamoderaterna i örat på grund av att de går emot partilinjen.

  • Marie Axelsson, S, oppositionsråd Sigtuna kommun

Svar från Olov Holst: ”Vad ska vi göra med miljonerna”, frågar Marie Axelsson (S).

Det är en fullkomligt oseriös fråga i det här läget. Ingen av oss, inte Marie Axelsson eller någon annan, vet nämligen hur mycket pengar det är frågan om. Inte ens Sveriges riksdag vet det.

Vi vet inte om detta är ett engångsanslag eller om vi kan räkna med samma summa även kommande år. Vi vet inte när pengarna kommer eller på vilka villkor vi får dem. Allt vi vet är att de är avsedda för att ”stärka välfärden” och villkoren för detta kommer förmodligen definieras tydligare längre fram.

Med dessa förutsättningar förstår varje ansvarsfull människa att det är omöjligt att idag svara seriöst svara på Axelssons fråga.

Däremot inte sagt att pengarna inte kan komma till nytta i Sigtuna kommun.
När beslutet är fattat i riksdagen och beloppet som tilldelas kommunen är känt, kommer vi, som alltid noggrant och väl underbyggt, diskutera och besluta hur pengarna ska fördelas för att ge kommuninvånarna största möjliga nytta.

Jag förstår dock ändå att Axelsson ställer den här typen av fråga eftersom det i Socialdemokraternas värld allt som oftast handlar om att kortsiktigt täppa igen hål i den kommunala ekonomin utan att tänka på konsekvenserna. Under sina år vid makten öste (S) in pengar man inte hade i verksamheterna. Man tvingades regelmässigt tillföra engångsintäkter för att ha råd. Blev verksamheterna bättre av det? Svaret är nej. Flera av kommunens verksamheter återfanns tvärtom i botten på jämförelser med övriga kommuner i landet.

Vi tänker annorlunda. Vi behöver se över hur vi är organiserade, hur vi arbetar mest effektivt, hur vi använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt och hur vi kan stabilisera ekonomin även långsiktigt. Det får aldrig handla om att bara tillföra mer pengar utan plan. Därför avvaktar vi riksdagens beslut innan vi lovar något.

Axelsson får gärna ringa Ulf Kristersson. Han brukar uppskatta att politiker hanterar skattebetalarnas pengar ansvarsfullt och med invånarnas bästa i fokus. Dessutom vet vi att han och partiledningen är imponerade av det arbete Moderaterna i Sigtuna gör för att städa upp efter ett mångårigt socialdemokratiskt vanstyre.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
connys_helsida

Kommunal hemtjänst ska vara ett alternativ!

Insändare Från och med idag, den 1:a april, införs valfrihet i hemtjänsten i Sigtuna kommun. Denna valfrihet består endast av två privata aktörer, där det ena företaget inte får ha mer än 60% av brukarna, sen är valfriheten slut. Känns det som ett aprilskämt? Tyvärr så är det inte det. 

Repliken: Privata intressen styr äldreomsorgen

Insändare Vi Socialdemokrater finner det smickrande att moderaterna ägnar en hel debattartikel åt att kritisera Socialdemokraterna när oroade invånare ställer högst relevanta frågor om äldreomsorgen samt efterfrågar bättre kvalitet. Därför tar vi initiativet att ta replik på Olov Holst och Josefin Brodds svar på Ann-Britt Unnerståles insändare.

Moderaterna_helsida2021

Med stabil ekonomi kan vi öka kvaliteten

Insändare Vi har sagt det förr och säger det igen – för att kunna tillhandahålla de välfärdstjänster vi måste till kommuninvånarna krävs en stabil ekonomi som grund. När vi samtidigt måste arbeta med att öka kvaliteten från de bottennivåer som vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar, krävs det kraftfulla åtgärder och strama tyglar. Annars kommer vi aldrig nå vårt mål att tillhöra de 50 bästa kommunerna i landet att bo, leva och verka i.

Inget bibliotek utan böcker

Insändare Tillgången till böcker är oerhört viktig. Därför kämpar Vänsterpartiet för att så många som möjligt ska ha lätt att nå böckerna. Därför behövs det bibliotek i Valsta där högerstyret nu beslutat att ta bort böckerna.

2020_helsida

Drömvärld eller fakta?

Insändare I sin insändare skriver Niklas Andersson (V) att man absolut ska hålla sig till fakta och fyller på med ”sin” fakta. Vi som känner Niklas som en noggrann och seriös politiker, konstaterar dessvärre att han borde ha läst på lite bättre den här gången.

Varför höjde man inte kvaliteten i äldreomsorgen 2017-2020

Insändare I annonser i märsta.nu skriver Moderaterna att de inte är nöjda med kvaliteten i äldreomsorgen i kommunen. Därför jobbar de hårt på att höja den. De vill satsa på bla ”aktiviter som höjer livskvaliteten” och ”delaktighet och trygghet”. Jag antar att de menar på SÄBO. Det låter väldigt bra. Varför ville de inte det 2017-2020?

defacto_helsida

Högerstyret har fel på varje punkt

Insändare Politisk debatt är intressant. Ofta kan man förstå motpartens position utifrån ideologi eller prioriteringar. Men ibland händer det att någon försöker försvara det oförsvarbara och på punkt efter punkt målar in sig i ett hörn. Det såg vi i Högerstyrets text om nedläggningen av biblioteket i Valsta.

internationella kvinnodagen

Systerskap i Sverige och i världen

Insändare Idag är det den internationella kvinnodagen, och i år är det hundra år sedan Sveriges kvinnor röstade för första gången. Men trots att kvinnodagen har firats i Sverige sedan 1912, och Sverige ofta toppar listor om jämställdhet, så är kvinnor och män fortfarande inte jämställda.

happyhomes_sommar2020
valsta bibliotek

Repliken: Uppskattar engagemanget i frågan

Insändare Reaktionen lät inte vänta på sig från högerstyret (M, C, L, Kd och SfS) och vi uppskattar att det finns ett engagemang i frågan.

Tre till sex böcker – i veckan

Insändare Genom ett antal utspel hävdar Sigtunavänstern (S och V) att kommunledningen lägger ner Valsta bibliotek. Vänstern häver till och med ur sig att ”Biblioteksdöden kommer till Valsta”. Det är fel, det är faktaresistenta uttalanden och visar på ett häpnadsväckande försök att dölja sina egna tillkortakommanden.

centrum_helsida2020

Rädda biblioteket i Valsta

Insändare Den moderatledda kommunledningen har tagit ett beslut om att slänga ut böckerna från biblioteket i Valsta. Detta är något vi vill protestera starkt mot. Ett bibliotek utan böcker är inget bibliotek. Med många vackra ord beskrivs hur man vill utveckla biblioteket men i själva verket handlar det om en nedläggning.

dackskiftarna_helsida

Låt kärnkraften vara med och rädda klimatet

Insändare Den senaste tidens viktiga debatt om el - dess produktion, pålitlighet och pris är en värdefull påminnelse om att vi står inför ett vägval i Sverige. Om vi menar allvar med att möta hotet om klimatförändringarna har vi en chans att inleda en utveckling där vårt land visar att det går att samtidigt utvecklas som industrination och ta miljöansvar.

ridskola2020_helsida
rentawreck_helsida

Varför dröjde lunchlådorna?

Insändare När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

sigtunastad_helsida

Bostadsprogrammet skapar ökad segregation

Insändare Kommunledningen har nyligen klubbat ”Mål och budget 2021-2023” och där finns två bilagor, nr 4 och 5, som i hög grad kommer att påverka oss då det gäller boendet och vilka som är välkomna att bo i vår kommun.

vardcentral_helsida
speedy_vinter_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtuna_vatten_outsider
rentawreck_outsider
dackskiftarna_outsider
sigtunastad_outsider
ridskola_2020_outsider
speedy_vinter2020_outsider
moderaterna_sigtuna
vardcentral_outsider
connys
nrh