defacto_pan2020
Foto: Pressbild/Socialdemokraterna

Vad ska ni göra med miljonerna, Olov?

16,5 nya statliga välfärdsmiljoner är på väg till Sigtuna kommun. Syftet med pengarna är att de ska gå till de välfärdsverksamheter där de behövs mest, men kommunen kan använda dem hur de vill.

centrum_artikel

16,5 nya statliga välfärdsmiljoner är på väg till Sigtuna kommun. Syftet med pengarna är att de ska gå till de välfärdsverksamheter där de behövs mest, men kommunen kan använda dem hur de vill.

Just nu pågår en politisk debatt i Sveriges Riksdag om staten ska satsa 5 eller 7,5 extramiljarder på Sveriges välfärd i år 2020. Vi i Sigtuna kommun kommer inte att gå lottlösa. Vi får 16,5 miljoner kronor, men det kan också bli drygt 8 miljoner kronor till om M, KD och V:s förslag antas av riksdagen.

Vad tycker ni kommuninvånare att vi i Sigtuna kommun ska göra med dessa pengar?

Vi Socialdemokrater kräver att pengarna går oavkortat till en bättre skola, där alla elever lyckas med sin utbildning, och till en tryggare omsorg för våra äldre och socialt utsatta. Det är vad välfärd betyder för oss.

Vad Olov Holst och hans kommunledning vill göra med välfärdsmiljonerna vet vi inte än. Lägger de pengarna på skattesänkarkontot eller på välfärden?

Vad vi däremot vet är att moderaternas partiledare, Ulf Kristersson är tydlig med att pengarna ska gå till välfärden, med instämmande från både Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna och Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.

Vi Socialdemokrater vill att kommunfullmäktige i Sigtuna kommun ska ges möjlighet att fatta beslutet om hur pengarna ska satsas och kräver därför att ett ärende om en budgetjustering sätts upp på dagordningen. Vi vill absolut inte att det ska bli som med de extra 24 miljonerna som kom från det statliga utjämningssystemet i höstas. Då lade borgarna pengarna på skattesänkarkontot. Det vore helt förkastligt enligt oss Socialdemokrater och ett stort svek mot kommuninvånarna som har rätt till bästa möjliga välfärd.

Vi Socialdemokrater kräver nu ett snabbt och tydligt svar från den moderatledda kommunledningen, så att våra invånare vet var deras skattepengar tar vägen. Annars kan vi ju slå en signal till deras partiledare så får han komma och ta Sigtunamoderaterna i örat på grund av att de går emot partilinjen.

  • Marie Axelsson, S, oppositionsråd Sigtuna kommun

Svar från Olov Holst: ”Vad ska vi göra med miljonerna”, frågar Marie Axelsson (S).

Det är en fullkomligt oseriös fråga i det här läget. Ingen av oss, inte Marie Axelsson eller någon annan, vet nämligen hur mycket pengar det är frågan om. Inte ens Sveriges riksdag vet det.

Vi vet inte om detta är ett engångsanslag eller om vi kan räkna med samma summa även kommande år. Vi vet inte när pengarna kommer eller på vilka villkor vi får dem. Allt vi vet är att de är avsedda för att ”stärka välfärden” och villkoren för detta kommer förmodligen definieras tydligare längre fram.

Med dessa förutsättningar förstår varje ansvarsfull människa att det är omöjligt att idag svara seriöst svara på Axelssons fråga.

Däremot inte sagt att pengarna inte kan komma till nytta i Sigtuna kommun.
När beslutet är fattat i riksdagen och beloppet som tilldelas kommunen är känt, kommer vi, som alltid noggrant och väl underbyggt, diskutera och besluta hur pengarna ska fördelas för att ge kommuninvånarna största möjliga nytta.

Jag förstår dock ändå att Axelsson ställer den här typen av fråga eftersom det i Socialdemokraternas värld allt som oftast handlar om att kortsiktigt täppa igen hål i den kommunala ekonomin utan att tänka på konsekvenserna. Under sina år vid makten öste (S) in pengar man inte hade i verksamheterna. Man tvingades regelmässigt tillföra engångsintäkter för att ha råd. Blev verksamheterna bättre av det? Svaret är nej. Flera av kommunens verksamheter återfanns tvärtom i botten på jämförelser med övriga kommuner i landet.

Vi tänker annorlunda. Vi behöver se över hur vi är organiserade, hur vi arbetar mest effektivt, hur vi använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt och hur vi kan stabilisera ekonomin även långsiktigt. Det får aldrig handla om att bara tillföra mer pengar utan plan. Därför avvaktar vi riksdagens beslut innan vi lovar något.

Axelsson får gärna ringa Ulf Kristersson. Han brukar uppskatta att politiker hanterar skattebetalarnas pengar ansvarsfullt och med invånarnas bästa i fokus. Dessutom vet vi att han och partiledningen är imponerade av det arbete Moderaterna i Sigtuna gör för att städa upp efter ett mångårigt socialdemokratiskt vanstyre.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
studeravidare_helsida
coronakrisen

Upp till bevis, Marie Axelsson

Insändare Den pågående krisen orsakad av Corona sätter stor press på såväl enskilda individer som företag och samhällsfunktioner. Det är då viktigare än någonsin att försöka hålla ihop och hjälpas åt.

connys_helsida
defacto_helsida
kcbygg_helsida
speedy_helsida
sommarlov_helsida
studenten2020_helsida

Repliken: Med symbolpolitik som affärsidé

Insändare Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill gärna framstå som sanna förkämpar i miljö- och klimatdebatten. Den faktiska politiken visar dock att det mesta handlar om symbolpolitik och tomma ord, något som blev extra tydligt vid kommunfullmäktigemötet den 19 december.

Vi säger nej till P-avgifterna!

Insändare Att den moderatledda kommunledningen ska införa parkeringsavgifter på kommunens pendlarparkeringar, från och med den första februari, har nog inte undgått någon kommuninvånare. Vi i oppositionen säger enhälligt nej! Vi anser att det är fel av den moderatledda kommunledningen att med stöd av SD införa avgifter för de kommuninvånare som väljer att åka kollektivt med tåg till jobbet.

Hemtjänsten: Stora fördelar med kommunen som utförare

Insändare Under vintern/våren 2020 blir kommunens hemtjänst för äldre aktuell på ett särskilt sätt. Frågan om vem som ska utföra hemtjänsten hos äldre kommer att diskuteras. Kommunen vill från från 1:a april slippa ifrån ansvaret att med egen personal utföra beviljad service och omvårdnad. Utförare av hemtjänsten ska i stället, är avsikten, privata aktiebolag vara.

Miljöpolitiken angår oss alla, Olov Holst!

Insändare Vi oppositionspartier är positiva till att kommunen nu tar Agenda 2030 och därmed FN:s 17 globala miljömål på allvar . Vi är däremot missnöjda med att den moderatledda kommunledningen utesluter oss från kommunens strategiska miljöarbete.

Socialdemokraternas höga svansföring i frågan om närakuten på Löwenströmska ekar tomt

Insändare Vi är lika missnöjda som de röda partierna gällande att Löwenströmska blir utan närakut – men konstaterar också att de saknar en lösning i frågan. De tillför varken mer pengar eller röstar för ett annat alternativ.

studenten2020_outsider
sommarlov_outsider
swedol_outsider
kcbygg_outsider
sigtuna_vatten_outsider
speedy_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
studeravidare_outsider