arlandagk_panorama
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.Foto: Pressbild/Sigtuna kommun

Uppåt för Sigtuna på skolranking

Sigtuna förbättrar sig med 40 platser när Lärarförbundet rankar Årets skolkommun: -Det är glädjande att Sigtuna kommun klättrar 40 placeringar i Lärarförbundets ranking för bästa skolkommun, men vi är långt ifrån nöjda, kommenterar Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

centrum_pask

Sigtuna är 177:e skolkommun i landet enligt den årliga rankingen som Lärarförbundet släppte under torsdagen. Det är en förbättring med 40 platser jämfört med förra årets ranking. Men det finns kategorier som Sigtuna hör till de sämre i landet i, band annat utbildade lärare där man är på plats 286 av 290, lärartäthet är på plats 230 och på plats 289 när det gäller elever som fullföljt gymnasieutbildning inom tre år. Sigtuna har där tappat 44 platser.

Nykvarn bäst i länet
märsta.nu rapporterade under onsdagen att Sigtuna är sämst i länet när det gäller gymnasiebehörighet efter avslutad grundskola. Problem som ska lösas med det nya skolutvecklingsprogrammet är det tänkt. Bäst i Stockholms län är Nykvarn med plats 42 följt av Sollentuna på plats 70. Tio kommuner är rankade sämre än Sigtuna i länet, bland annat Upplands-Väsby som är nere på plats 242.

Glädjande men inte nöjda
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden säger till märsta.nu att det är glädjande med att man klättrar 40 placeringar men att man inte är nöjda för det.
– Vi har förbättrat oss när det gäller meritvärden för betygen i åk 9, speciellt gäller detta justerat efter bakgrundsfaktorer som till exempel nyinvandrade elever och föräldrarnas utbildningsnivå. Här ligger vi på plats 55 bland landets kommuner, säger hon.

Plus för lärarlöner
Ett av målen är att jobba för högre resultat och mer likvärdiga skolor i kommunen, det ska ske genom ett nytt skolutvecklingsprogram samt nya strukturer och system för det systematiska kvalitetsarbetet. Ett område som Sigtuna varit i toppen av i flera år är lärarlöner, där rankas Sigtuna nu som 35:a. Lönerna är generellt sett höga i Sigtuna kommun.
– Där vi inte lyckas lika bra är andelen pedagogiskt utbildad personal. I vår kommun gäller det framförallt i förskolan och i fritidshemmen. Vi ser i rankingen att det är ett stort problem i hela Stockholms län. Här har vi en stor utmaning och måste göra ännu mer för att få högre andel medarbetare med högskoleexamen, konstaterar Bergqvist.

defacto_helsida

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

bonava_helsida
sigtunavatten_standard

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

valsta_utveckling

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

colorama_april2
ica_pask

Risk för blodbrist i påsk

Notiser Blodcentralen i Stockholms län uppmanar blodgivare och personer som inte donerat tidigare att lämna blod inför påsken då blodlagren börjar sina.

centrum_pask_helsida

MAX plockar bort plastsugrören

Nyheter De orangea plaströren på MAX kommer att försvinna under året och ersättas med vita av förnybart papper: - Med vårt hållbarhetsarbete har MAX en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

Nu råder dubbdäcksförbud

Nyheter Igår måndag var sista dagen att byta till sommardäck, från och med idag 16:e april är det förbud att köra med vinterdäck om det inte förväntas vinterväglag.

logistik_utbildning
fme_helsida
colorama_april
defacto_outsider
valsta_utveckling_2
fme_outsider
bonava_outsider
sh_oppet
ridskola2019_outsider
sigtunavatten_outsider