moderaterna_panorama
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.Foto: Pressbild/Sigtuna kommun

Uppåt för Sigtuna på skolranking

Sigtuna förbättrar sig med 40 platser när Lärarförbundet rankar Årets skolkommun: -Det är glädjande att Sigtuna kommun klättrar 40 placeringar i Lärarförbundets ranking för bästa skolkommun, men vi är långt ifrån nöjda, kommenterar Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

Sigtuna är 177:e skolkommun i landet enligt den årliga rankingen som Lärarförbundet släppte under torsdagen. Det är en förbättring med 40 platser jämfört med förra årets ranking. Men det finns kategorier som Sigtuna hör till de sämre i landet i, band annat utbildade lärare där man är på plats 286 av 290, lärartäthet är på plats 230 och på plats 289 när det gäller elever som fullföljt gymnasieutbildning inom tre år. Sigtuna har där tappat 44 platser.

Nykvarn bäst i länet
märsta.nu rapporterade under onsdagen att Sigtuna är sämst i länet när det gäller gymnasiebehörighet efter avslutad grundskola. Problem som ska lösas med det nya skolutvecklingsprogrammet är det tänkt. Bäst i Stockholms län är Nykvarn med plats 42 följt av Sollentuna på plats 70. Tio kommuner är rankade sämre än Sigtuna i länet, bland annat Upplands-Väsby som är nere på plats 242.

Glädjande men inte nöjda
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden säger till märsta.nu att det är glädjande med att man klättrar 40 placeringar men att man inte är nöjda för det.
– Vi har förbättrat oss när det gäller meritvärden för betygen i åk 9, speciellt gäller detta justerat efter bakgrundsfaktorer som till exempel nyinvandrade elever och föräldrarnas utbildningsnivå. Här ligger vi på plats 55 bland landets kommuner, säger hon.

Plus för lärarlöner
Ett av målen är att jobba för högre resultat och mer likvärdiga skolor i kommunen, det ska ske genom ett nytt skolutvecklingsprogram samt nya strukturer och system för det systematiska kvalitetsarbetet. Ett område som Sigtuna varit i toppen av i flera år är lärarlöner, där rankas Sigtuna nu som 35:a. Lönerna är generellt sett höga i Sigtuna kommun.
– Där vi inte lyckas lika bra är andelen pedagogiskt utbildad personal. I vår kommun gäller det framförallt i förskolan och i fritidshemmen. Vi ser i rankingen att det är ett stort problem i hela Stockholms län. Här har vi en stor utmaning och måste göra ännu mer för att få högre andel medarbetare med högskoleexamen, konstaterar Bergqvist.

2020_helsida
ewas_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

liber_helsida
defacto_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

connys_helsida
marinan_helsida
mp_helsida_april
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
marina_outsider
mp_outsider2022
ewas_outsider
swedol_outsider