moderaterna_sep2020
Musslor placerades in i vattenbehållare Foto: Sigtuna kommun

Unikt elevprojekt: Här renar musslorna Mälaren

Elever på Naturskolan håller på med ett projekt om att kartlägga vandrarmusslan som ett reningsverk för Mälaren.

fraga_liberalerna

Vandrarmusslan spred sig in i Mälaren efter att för drygt 100 år sedan kommit till Sverige med kaspiska fartyg. På Naturskolan har elever i åk 9 under en tid forskat på musslan, hur den lever, vad den lever och och hur den påverkar miljön. Det har lockat intresse från forskare och tjänstemän på myndigheter som vill se elevernas resultat.
– Det är roligt med experiment där resultaten är så påtagliga. Musslorna är som små reningsverk, de silar vattnet och får i sig plankton och annat som gör vattnet grumligt. Det är ju för mycket näring i Mälaren men musslorna tar hand om det och lagrar det i sig, säger Peja Snöbohm, rektor för Naturskolan, i ett pressmeddelande.

Renade vattnet
Eleverna har lyckats bevisa att musslorna renar vatten i ett experiment.
– När musslorna dör frigörs näringen igen, så jag har en idé om att vi ska odla Vandrarmusslor. När musslorna blir äldre, en Vandrarmussla blir ungefär fem år, så tar vi upp dem innan de hinner dö och näringen hinner utsöndras. På så vis skulle i kunna påverka vattnet i Mälaren på ett ganska enkelt vis, fortsätter Peja Snöbohm.

Kartlägger musslans liv
Eleverna har också undersökt botten av Mälaren med en bottenhuggare som sänkts ner och tagit bitar av botten av Mälaren. Genom experimentet så kartlägger eleverna också delar av musslornas liv; var de trivs, hur många de är, vad som händer med eko-systemet och mycket annat:
– Med vår statistik och vår kartläggning kommer vi kunna se vad som händer och hur smörbulten påverkar ekosystemet. Vi har ett ”hur det var innan”-värde och en sådan kartläggning har inte gjorts någon annanstans tidigare, så vårt arbete är viktigt, uppskattat och fascinerande att följa även för riktiga forskare har vi märkt, säger Peja Snöbohm.

Se experimentet här (Obs! Extern länk)

2020_helsida
meko_helsida
kristina_helsida
julen_helsida
centrum_helsida2020
speedy_vinter_helsida
EXTRA

Våldtäkt i Sigtuna

Blåljus En våldtäkt inträffade under natten i Sigtuna stad där en kvinna våldtogs av en man utomhus.

defacto_helsida

Rolstabon: Ökat antal vildsvin i området

Nyheter Vildsvinen ökar i länet och en som känner av det är rolstabon Lorenzo Garcia: - Nog har jag vildsvin och rådjur i Rolsta. Som tur är skrämmer hästarna dem från fastigheten, säger Lorenzo.

happyhomes_sommar2020
manskold_helsida
connys_helsida

IS-kvinna greps på Arlanda

Blåljus En kvinna som misstänks ha tagit sitt barn till Syrien och anslutit sig till till Islamiska staten greps vid ankomst till Arlanda under måndagen.

budget 2021

Nu är budgeten klubbad

Politik Nu har budgeten för 2021 klubbats: - Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

speedy_vinter2020_outsider
kristina_outsider
julen_outsider
nrh
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
meko_outsider
budget_outsider
centrum_sommar_out
manskold_outsider
sigtuna_vatten_outsider