defacto_pan2020
Musslor placerades in i vattenbehållare Foto: Sigtuna kommun

Unikt elevprojekt: Här renar musslorna Mälaren

Elever på Naturskolan håller på med ett projekt om att kartlägga vandrarmusslan som ett reningsverk för Mälaren.

centrum_artikel

Vandrarmusslan spred sig in i Mälaren efter att för drygt 100 år sedan kommit till Sverige med kaspiska fartyg. På Naturskolan har elever i åk 9 under en tid forskat på musslan, hur den lever, vad den lever och och hur den påverkar miljön. Det har lockat intresse från forskare och tjänstemän på myndigheter som vill se elevernas resultat.
– Det är roligt med experiment där resultaten är så påtagliga. Musslorna är som små reningsverk, de silar vattnet och får i sig plankton och annat som gör vattnet grumligt. Det är ju för mycket näring i Mälaren men musslorna tar hand om det och lagrar det i sig, säger Peja Snöbohm, rektor för Naturskolan, i ett pressmeddelande.

Renade vattnet
Eleverna har lyckats bevisa att musslorna renar vatten i ett experiment.
– När musslorna dör frigörs näringen igen, så jag har en idé om att vi ska odla Vandrarmusslor. När musslorna blir äldre, en Vandrarmussla blir ungefär fem år, så tar vi upp dem innan de hinner dö och näringen hinner utsöndras. På så vis skulle i kunna påverka vattnet i Mälaren på ett ganska enkelt vis, fortsätter Peja Snöbohm.

Kartlägger musslans liv
Eleverna har också undersökt botten av Mälaren med en bottenhuggare som sänkts ner och tagit bitar av botten av Mälaren. Genom experimentet så kartlägger eleverna också delar av musslornas liv; var de trivs, hur många de är, vad som händer med eko-systemet och mycket annat:
– Med vår statistik och vår kartläggning kommer vi kunna se vad som händer och hur smörbulten påverkar ekosystemet. Vi har ett ”hur det var innan”-värde och en sådan kartläggning har inte gjorts någon annanstans tidigare, så vårt arbete är viktigt, uppskattat och fascinerande att följa även för riktiga forskare har vi märkt, säger Peja Snöbohm.

Se experimentet här (Obs! Extern länk)

rentawreck_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

vardcentral_helsida
sigtunastad_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

defacto_helsida
ridskola2020_helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020
Moderaterna_helsida2021
happyhomes_sommar2020
speedy_vinter_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

2020_helsida
dackskiftarna_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

moderaterna_sigtuna
speedy_vinter2020_outsider
vardcentral_outsider
dackskiftarna_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
sigtunastad_outsider
rentawreck_outsider
nrh
connys