defacto_pan2020
Miljön intill start- och landningsbanorna är unik i SverigeFoto: Swedavia/Peter Phillips

Unika arter hittade intill landsningsbanorna

Trots utsläpp, dån och gräsytor som klipps har Arlanda en av landets mest artrika ytor rapporterar P4 Stockholm.

centrum_artikel

Det har hittats massor med insikter och andra kryp i gräset just intill Arlanda. Swedavia har gett i uppdrag att kartlägga det biologiska livet vid flygplatsen till Magnus Stenmark, mångfaldsbiolog. Han har hittat ca 20 arter som är rödlistade och knappt finns alls ute i landet rapporterar P4 Stockholm:
– Det är spektakulärt. Skötseln av markerna är intensiv och man klipper kort och ofta. Men trots det, eller kanske tack vare det, ser vi en mångfald av torrmarksälskande insekter, säger naturvårdsbiologen Magnus Stenmark till P4 Stockholm.

”Ett eldorado för insekter”
Den hårda skötseln tror man är nyckeln, gräsmattor klipps ofta, gräset är kort och håller fåglar borta samt att maskiner vänder i marken och skapar körspår som insekterna trivs i.
– Vi står på marker som har oerhört stor biologisk mångfald och det är till stor del tack vare att gräset slås såpass ofta och så tidigt på säsongen. Det tillsammans med att det bildas körspår efter maskiner och tillsammans med den här blomrikedomen skapas ett eldorado för många insekter, förklarar Magnus Stenmark

ridskola2020_helsida
2020_helsida
centrum_helsida2020
vardcentral_helsida
speedy_vinter_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

defacto_helsida
sigtunastad_helsida
happyhomes_sommar2020
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

dackskiftarna_helsida
connys_helsida

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
connys
speedy_vinter2020_outsider
dackskiftarna_outsider
sigtuna_vatten_outsider
sigtunastad_outsider
nrh
vardcentral_outsider