panorama_stationshusen

Tydliga skillnader mellan (M) och (S)

I en replik på vår senaste insändare (som skribenterna dessutom påstår vara ett svar på annan insändare, oklart varför) försöker Axelson och Johansson genom statistik visa att äldreomsorgen var bättre när Socialdemokraterna styrde kommunen.

centrum_artikel_host

Man ska dock vara försiktig med statistik om man inte förstår hur den ska tolkas. Bakom siffrorna som (S) väljer att presentera från Socialstyrelsens mätningar från 2016, döljer sig nämligen det faktum att Sigtuna tillhörde de 25% sämsta kommunerna i landet. Under mer än tio år placerade sig Sigtuna i denna bottenkategori. Det är lång tid och att vända det kommer inte ske i en handvändning. Men en sak skiljer oss från (S), vi gör något åt saken. Vi är långt ifrån nöjda än, men med de satsningar vi nu gör, kommer vi göra skillnad för äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

Att privatisera hemtjänsten är inget ideologiskt experiment som (S) påstår. För oss handlar det bara om en enda sak, att höja kvaliteten. Enligt Socialstyrelsens årliga undersökning är privata utförare av hemtjänst bättre än de kommunala på 14 av 16 jämförbara kvalitetsparametrar.

Tyvärr stämmer det däremot att (S) gjort hemtjänsten till en ideologisk fråga. Det är bara väldigt svårt att förstå varför de klamrar sig fast vid en kommunal hemtjänst som de inte lyckats förbättra under sin långa tid vid makten. Det gör det tydligt att det för (S) är viktigare med ideologi än att på allvar försöka göra livet bättre för våra äldre.

För ganska precis ett år sedan, samtidigt som Coronapandemin slog till, startade de privata utförarna sin verksamhet i Sigtuna. Socialstyrelsens regelbundna mätningar av brukarnöjdheten utfördes samtidigt. Därmed blev mätningarna till viss del svåra att jämföra med föregående år och kommunen valde därför att genomföra en extra mätning. Analysen av det resultatet som presenterades för Äldre- och omsorgsnämnden i december 2020 visade inte på någon förbättring, men heller inte den försämring (S) påstår.

Analysen gav däremot en god bild av vad som behöver förbättras och ligger nu till grund för beslutet om kvalitetsåtgärder inom hemtjänsten som nämnden ska fatta nästa vecka.

Axelson och Johansson försöker också måla upp en bild av lägre vaccinationstakt i Sigtuna än i andra kommuner och att detta på något märkligt vis skulle vara kommunledningens fel. Det visar antingen på en generande okunskap eller en häpnadsväckande fräckhet.

För det första, kommunen har ingenting med vare sig tillgång till vaccin eller takten av vaccinering att göra. Det borde stå klart till och med för (S) i Sigtuna, att vaccinationstakten ytterst påverkas av landets tillgång till vaccin.

För det andra, det är den socialdemokratiska regeringen som fördelar vaccinet till landets 21 regioner som i sin tur fördelar till kommunerna utifrån tillgång.

För det tredje, hur mycket en kommun får avgörs bland annat av befolkningsstorlek och andelen äldre. Sigtuna har en av landets yngsta befolkningar och därmed färre äldre än i de flesta andra kommuner. Eftersom det för tillfället bara är de äldre som vaccineras är det inte konstigt att Sigtuna också får färre doser än en kommun med fler äldre. En logik som till och med Axelson och Johansson borde kunna ta till sig. Att säga att vaccinationstakten är låg på grund av moderat handfallenhet är ett nytt lågvattenmärke från Socialdemokraternas sida.

Många kommuner i landet gör ett rekordöverskott 2020, vilket är ett resultat av en regering som fullkomligt gödslat pengar över kommunerna. I många fall befogat, men i många fall också överilat. När vi pratar om en stabil kommunal ekonomi är det inte tillfälliga statliga pengar vi pratar om. Det handlar om en ekonomi som gör att vi även framåt kan bära våra egna kostnader och ha en buffert om det något år blåser snålt. En ekonomi som möjliggör satsningar på välfärden utan att bit för bit behöva sälja av kommunens mark som var fallet när (S) styrde.

Vi vet att en stabil ekonomi visserligen inte är något som Socialdemokraterna brukar sikta på i sin budget och det är också det som är en av de tydligaste skiljelinjerna mellan moderat och socialdemokratisk politik. Vi fortsätter därför arbeta för ordning och reda i ekonomin samtidigt som vi fokuserar på att höja kvaliteten från socialdemokratiska bottennivåer.

  • Josefin Brodd (M), ordförande äldre- och omsorgsnämnden
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
mp_helsida_eu
eu-valet

Klockan klämtar för jämställdheten

Insändare Det stundandet valet till Europaparlamentet handlar om värderingarna som ska forma den kommande generationens Europa. Vilket samhälle och vilken union ska vi dela tillsammans med alla andra medborgare i EU.

forstamaj_helsida

Hållbart barnrättsarbete

Insändare Sigtuna kommun deltar i olika nätverk och samarbetsorgan på flera områden. Sedan vi tog över kommunledningen har vi sammanställt och utvärderat dessa samarbeten för att säkerställa att det vi lägger tid och engagemang på också ger resultat för kommuninvånarna.

pantamera_avc_helsida
connys_helsida

slutreplik: Fler insatser behövs

Insändare Sigtuna, Södertälje och Botkyrka hade det lägsta valdeltagandet i Stockholms län i EU-valet 2019. Därför anser vi att det behövs insatser från kommunens sida för att öka valdeltagandet.

eldsjal2024_helsida

repliken: Valadministrationen ska vara opolitisk

Insändare Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

Hur värnar SD det lokala kulturlivet?

Insändare Att värna om kulturens fria utövande och att skydda den från nedrustning och privatisering är inte någon desperat jakt på makt. Vi tror på vår rättvisa, demokratiska inriktning och kommer alltid att driva denna viktiga fråga.

centrum_host_helsida

(S) svartmålar vår politik

Insändare Socialdemokraterna fortsätter sin desperata jakt på makt och nu genom att försöka brunsmeta och svartmåla Sverigedemokraternas kulturpolitik.

repliken: Så satsar kommunledningen på kulturen

Insändare Förutom att måla verkligheten i de dystraste av färger far Socialdemokraterna, som vanligt, med direkta osanningar. Påståendet att det ligger förslag att sälja ut delar av kulturskolan och på sikt avveckla den kommunala kulturskolan är taget ur luften och visar igen man inte kan lita på vad (S) säger.

Vad händer med kulturen i Sigtuna kommun

Insändare Nytt år och nytt styre i kommunen. Numera sitter Sverigedemokraterna i kommunledningen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Samling för Sigtuna, det ger skäl till oro för kulturen i kommunen. Vi kan tycka att vår kultur i Sverige är så självklar, fri och levande, men faktum är att när man minst anar kan detta tas ifrån oss.

nyårskrönikan

Nu ser vi fram emot ett ljusare 2024!

Insändare Året som nu passerat har varit ett år som jag ser tillbaka på med blandade känslor. Sveriges (och världens) ekonomi har befunnit sig i en djup svacka och inflationen har påverkat oss alla, såväl kommuner som privatpersoner. Kriget i Ukraina pågår fortfarande och i oktober skakades världen om av Hamas attack mot Israel. Världen 2023 har känts mörk och ljusglimtarna färre än tidigare år.

Jaget framför laget i den nya kommunledningen

Insändare Moderaterna i Sigtuna kommun sparkade ut Centern och Liberalerna och har nu formellt valt in Sverigedemokraterna (SD) i kommunledningen. Nu styr M, SD, KD och SfS kommunen tillsammans och utdelningen för SD är hela tre vice ordförandeposter i de tre viktigaste nämnderna.

Liberalerna: Bygg skidtunnel i Arlandastad

Insändare Med vårt intresse att planera för aktiviteter som gynnar idrott, hälsa och social samvaro för våra invånare, redan i kommunens fysiska samhällsplanering, fick vi redan för några år sedan en idé att undersöka möjligheten att bygga en skidtunnel i kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening

centrum_outsider_host
connys
stationshusen_outsider
mp_eu_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh_sigtuna
eldsjal2024_out
pantamera_out