defacto_pan
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Så många lärare är legitimerade

Drygt två av tre lärare är legitimerade i Sigtuna kommun, flest finns på Väringaskolan som inte är en kommunal skola.

Det varierar i antal lärare med lärarlegitimation i kommunen, både i privat och kommunal regi. I den kommunala skolan finns flest lärare med legitimation i Odensalaskolan med 82 procent, minst finns i Valstaskolan 4-6 med 40 procent, det visar siffror som SVT tagit fram.

Svår reform att genomföra
Kravet på lärarlegitimation infördes i skollagen 2011 och det har tagit tid att genomföra reformen. Lärarlegitimationen anger vilka ämnen en lärare är behörig att sätta betyg i. Många lärare undervisar fortfarande i ämnen som de inte har behörighet i. De flesta kommunala skolorna i kommunen ligger på en behörighet kring 60 procent. S:t Olofs skola, Sagaskolan och Odensalaskolan sticker ut med kring 80 procent medan S:t Per har 70 procent, snittet i kommunen är 66,5 procent.

Flest på Väringaskolan
I den privata skolan har SSHL 73,6 procent, Bergius 53,2 och Väringaskolan 84,7 vilket är högsta siffran i kommunen.

Under rikssnittet
Snittet i riket bland kommuner med legitimerade lärare är 71,4 procent, Sigtuna ligger alltså drygt fem procent under snittet. Bäst har man lyckats i Vadstena med nästan 90 procent, lägst andel finns i Norberg med 42,7 procent.

EXTRA

Uppdaterad Ingen brand på krog

Blåljus Brandkår larmades till en krog i Sigtuna där det skulle ha brunnit inne i byggnaden: -Det var ingen brand, uppger Storstockholms räddningscentral.

julbanner2
sigtuna_funkis
fme_jul
lager_bilnet
defacto_host2018
EXTRA

Vinterkräksjukan slår till

Nyheter Det är kräksjuketider och på flera skolor i kommunen har barn insjuknat eller fått skickas hem mitt under pågående skoldag.

icavalsta_julbanner
arlandamordet

Åklagare ville häkta för brott mitt griftefriden

Notiser Mannen som misstänks för mordet på Tess som hittades utanför Arlanda är fortsatt misstänkt men rätten anser inte att han ska häktas för brott mot griftefriden.

happy_homes_juli
sportfiskebanner2
EXTRA

Taxichaufför döms efter tillslag i mellandagarna

Nyheter Mitt i julfirandet slog polisen till mot två bilar, varav en taxi i Valsta. Tillslaget var en del av en spaning som polisen haft mot en knarkliga baserad i Västerort. Nio personer döms nu för inblandning i vad som visat sig vara en överlåtelse i Valsta.

outsider
funkis_2
komvuxq3_4
colorama_vinter
connys
objekt4
objekt2
objekt3
sigtunavatten_standard
nrh_lania
vanster_jul