moderaterna_tack
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Så många lärare är legitimerade

Drygt två av tre lärare är legitimerade i Sigtuna kommun, flest finns på Väringaskolan som inte är en kommunal skola.

Det varierar i antal lärare med lärarlegitimation i kommunen, både i privat och kommunal regi. I den kommunala skolan finns flest lärare med legitimation i Odensalaskolan med 82 procent, minst finns i Valstaskolan 4-6 med 40 procent, det visar siffror som SVT tagit fram.

Svår reform att genomföra
Kravet på lärarlegitimation infördes i skollagen 2011 och det har tagit tid att genomföra reformen. Lärarlegitimationen anger vilka ämnen en lärare är behörig att sätta betyg i. Många lärare undervisar fortfarande i ämnen som de inte har behörighet i. De flesta kommunala skolorna i kommunen ligger på en behörighet kring 60 procent. S:t Olofs skola, Sagaskolan och Odensalaskolan sticker ut med kring 80 procent medan S:t Per har 70 procent, snittet i kommunen är 66,5 procent.

Flest på Väringaskolan
I den privata skolan har SSHL 73,6 procent, Bergius 53,2 och Väringaskolan 84,7 vilket är högsta siffran i kommunen.

Under rikssnittet
Snittet i riket bland kommuner med legitimerade lärare är 71,4 procent, Sigtuna ligger alltså drygt fem procent under snittet. Bäst har man lyckats i Vadstena med nästan 90 procent, lägst andel finns i Norberg med 42,7 procent.

defacto_host2018
defacto_banner_sep
hostfest_centrum
Extra

Ungdomsbråk i Valsta

Blåljus Två ungdomsgängs slogs i Valsta under eftermiddagen: - En person blödde näsblod mem behövde inte sjukvård, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral

happy_homes_juli

Olycka vid Haga

Blåljus Flera bilar krockade vid Haga och framkomligheten till och från Sigtuna är begränsad.

Extra

Biljakt på E4:an slutade vid Eurostop – en man gripen

Blåljus En bil vägrade stanna på E4:an vid Uppsala och en polisjakt inleddes. Färden tog slut på Eurostops parkering där föraren greps misstänkt för en rad olika brott. – Vi har även tagit bilen i beslag eftersom att personen är misstänk för liknande brottslighet i närtid, säger Johan Sohlberg vid Uppsalapolisen.

Norra Redovisningshuset
nfc_vinter
sigtunavatten_standard
objekt3
connys
komvuxq3_4
objekt4
skanela_matcher18-19
outsider
objekt2
sbrf_sep
sportfiske_banner