februari
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Så många lärare är legitimerade

Drygt två av tre lärare är legitimerade i Sigtuna kommun, flest finns på Väringaskolan som inte är en kommunal skola.

Det varierar i antal lärare med lärarlegitimation i kommunen, både i privat och kommunal regi. I den kommunala skolan finns flest lärare med legitimation i Odensalaskolan med 82 procent, minst finns i Valstaskolan 4-6 med 40 procent, det visar siffror som SVT tagit fram.

Svår reform att genomföra
Kravet på lärarlegitimation infördes i skollagen 2011 och det har tagit tid att genomföra reformen. Lärarlegitimationen anger vilka ämnen en lärare är behörig att sätta betyg i. Många lärare undervisar fortfarande i ämnen som de inte har behörighet i. De flesta kommunala skolorna i kommunen ligger på en behörighet kring 60 procent. S:t Olofs skola, Sagaskolan och Odensalaskolan sticker ut med kring 80 procent medan S:t Per har 70 procent, snittet i kommunen är 66,5 procent.

Flest på Väringaskolan
I den privata skolan har SSHL 73,6 procent, Bergius 53,2 och Väringaskolan 84,7 vilket är högsta siffran i kommunen.

Under rikssnittet
Snittet i riket bland kommuner med legitimerade lärare är 71,4 procent, Sigtuna ligger alltså drygt fem procent under snittet. Bäst har man lyckats i Vadstena med nästan 90 procent, lägst andel finns i Norberg med 42,7 procent.

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

februari
foretagarlunch
aretsforetag
pedagog2018
forskontor

Så många rattsurfare har åtalats

Nyheter Fem personer i Norrort som Sigtuna kommun tillhör har åtalats enligt den nya lag som trädde i kraft med förbud om att hålla i en telefon i handen när man kör bil.

Bostadsaffären ger bidrag till välgörenhet

Bostad I samband med att Fastighetsbyrån säljer bostäder så erbjuds säljaren att skänka ett bidrag till en välgörenhetsorganisation: - Det känns roligt att kunna bidra och samtidigt låta säljaren själv välja var de vill att vi skänker vår gåva, säger Jakob Ekerot, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Sigtuna/Märsta/Rosersberg.

Minister kommer till Märsta

Politik Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunke (MP) kommer till Kulturskolan i Märsta på måndag för att presentera sin kulturproposition: - Jag blev uppringd av Regeringskansliet nu i veckan och de sa att kulturministern gärna ville presentera propositionen på vår kulturskola, för hon hade hört så mycket bra och spännande om vår verksamhet, säger Eva Sjögren van Berkel, Kulturskolechef.

EXTRA

Man hittad död i bostadsområde

Blåljus Efter att en man hittats avliden i Märsta finns polis på plats: - Det är en person som fallit från en balkong långt upp i ett hus. Det är vad vi kan säga just nu, säger Anders Bryngelsson vid Polisens ledningcentral.

outsider_defacto
Norra Redovisningshuset
sigtunavatten_standard
objekt4
vuxentutbildning
matcher_skanela
sangensemble
nfc_vinter
Festspecialisten – Standard
standard_ridskola
objekt3
objekt2
standard_start
veterankraft_standard
standard