midsommar
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Så många lärare är legitimerade

Drygt två av tre lärare är legitimerade i Sigtuna kommun, flest finns på Väringaskolan som inte är en kommunal skola.

Det varierar i antal lärare med lärarlegitimation i kommunen, både i privat och kommunal regi. I den kommunala skolan finns flest lärare med legitimation i Odensalaskolan med 82 procent, minst finns i Valstaskolan 4-6 med 40 procent, det visar siffror som SVT tagit fram.

Svår reform att genomföra
Kravet på lärarlegitimation infördes i skollagen 2011 och det har tagit tid att genomföra reformen. Lärarlegitimationen anger vilka ämnen en lärare är behörig att sätta betyg i. Många lärare undervisar fortfarande i ämnen som de inte har behörighet i. De flesta kommunala skolorna i kommunen ligger på en behörighet kring 60 procent. S:t Olofs skola, Sagaskolan och Odensalaskolan sticker ut med kring 80 procent medan S:t Per har 70 procent, snittet i kommunen är 66,5 procent.

Flest på Väringaskolan
I den privata skolan har SSHL 73,6 procent, Bergius 53,2 och Väringaskolan 84,7 vilket är högsta siffran i kommunen.

Under rikssnittet
Snittet i riket bland kommuner med legitimerade lärare är 71,4 procent, Sigtuna ligger alltså drygt fem procent under snittet. Bäst har man lyckats i Vadstena med nästan 90 procent, lägst andel finns i Norberg med 42,7 procent.

Gillar du den här artikeln?

Lämna en kommentar nedan, följ oss på Facebook eller dela artikeln till vänner och kollegor!

Relaterade artiklar

Läsarnas kommentarer

På märsta.nu vill vi uppmuntra och stimulera till debatt. Vi vill att du ska kunna säga vad du tycker om det mesta. Men samtidigt måste debatten präglas av hänsyn och respekt för alla inblandade. Våra kommentarer modereras aldrig i förväg och därför omfattas de inte av utgivningsbeviset. Det innebär att varje person som skriver en kommentar själv står som ansvarig.

februari
brf_englamarken

Trafikstrategin får vänta

Nyheter Kommunen avbryter arbetet med att ta fram en trafikstrategi, detta för att en ny översiktsplan kommer att tas fram under kommande mandatperiod.

sportfiskebanner2
varen2018
vuxenutbildning2
bildextra!

Ymer äldreboende kvalitetssäkrat – som först i landet

Nyheter Ymer äldreboende har kvalitetssäkrats. Detta som första särskilda boendet i Sverige. – Både vi chefer och medarbetare är mycket stolta över vårt verifikat och det arbete vi genomfört här på Ymer för att nå dit, säger enhetschefen Iris Fichter von Eichwald.

EXTRA

uppdaterad Attacken mot sommarfritids: Uruselt

Politik Socialdemokraterna fortsätter kritisera den moderatledda kommunledningen för att Rävsta sommarfritids begränsas till bara vissa utvalda skolbarn: - Vill man som förälder försöka boka en eller flera av de 35 fria platserna som finns så kostar det 300 kr per barn. Socialdemokraterna har sedan länge beslutat om att skolan i Sigtuna ska vara helt kostnadsfri. Detta är uruselt, säger Marie Axelsson (S) oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

valet2018

Besparingar att vänta 2019: Kan inte lova allt till alla

Politik Budgetramarna för 2019 behandlas just nu i kommunen och de första tecknen för kommande år är att det väntas nya besparingar:- Vi kommer även fortsättningsvis vara tvungna att göra tuffa prioriteringar. Detta gäller samtliga partier, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

val2018
nfc_vinter
veterankraft_standard
objekt3
standard_ridskola
connys
objekt2
outsider_defacto
sigtunavatten_standard
Norra Redovisningshuset
comitini_banner
objekt4
vuxentutbildning
outsider_moderat