defacto_pan
Foto: Jamshid Jamshidi

Topplacering för kommunen i miljöranking

Nacka är länets miljöbästa kommun, men Sigtuna är inte långt efter utan rankas som tia i landet.

marstakalaset_artikel

Tidningen Aktuell Hållbarhet har rankat de bästa kommunerna utifrån ett miljöperspektiv. Etta är Helsingborg, länets etta är Nacka som är sjua i riket, Sigtuna är näst bäst i länet och tia i landet. Grannkommunen Väsby kommer in på plats 24. Sigtuna avancerar med tip placeringar jämfört med 2018.
– Det är oerhört glädjande att se att arbetet på bred front går så bra och jag är extra stolt över alla medarbetare som gör detta möjligt, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Undersökningen har kartlagt olika faktorer i en kommun, det handlar bland annat om transporter, livsmedel och energi. Nästa år kan Sigtuna komma högre upp då man planerar för nya effektivare satsningar för att minska energianvändningen:
– Vi utreder alltid möjligheten att installera solceller på tak vid nyproduktion och just nu pågår produktionen av Brage förskola som kommer att ha 370 kvadratmeter solceller. Även Granby förskola, Odensala förskola och Skepptuna förskola ska få solceller på sina tak, berättar Helen Eriksson, miljöstrateg på Sigtuna kommun.

Engångsplast inom kommunens verksamheter ska också minska, samt att mikroplast ska hållas borta från dagvattnet:
-Vi har hittills mest arbetat med att få giftfria förskolor, nu börjar arbetet med kemikaliesmart skola. Vi fortsätter också att uppmuntra till hållbart resande genom att bland annat ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Helen Eriksson.

sommar

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

happyhomes_2019
marstakalas_helsida

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

sommar_centrum
arlanda_golf_juli
colorama_april2
ica_valsta_choklad
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

kontor_thaifong
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

sigtunavatten_standard
sportfiske_sommar
arlanda_golf_juli2_outsider
nrh
colorama_april
connys
defacto_outsider