arlandagk_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Topplacering för kommunen i miljöranking

Nacka är länets miljöbästa kommun, men Sigtuna är inte långt efter utan rankas som tia i landet.

rosta_sigtuna2

Tidningen Aktuell Hållbarhet har rankat de bästa kommunerna utifrån ett miljöperspektiv. Etta är Helsingborg, länets etta är Nacka som är sjua i riket, Sigtuna är näst bäst i länet och tia i landet. Grannkommunen Väsby kommer in på plats 24. Sigtuna avancerar med tip placeringar jämfört med 2018.
– Det är oerhört glädjande att se att arbetet på bred front går så bra och jag är extra stolt över alla medarbetare som gör detta möjligt, säger Gill Brodin (C), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Undersökningen har kartlagt olika faktorer i en kommun, det handlar bland annat om transporter, livsmedel och energi. Nästa år kan Sigtuna komma högre upp då man planerar för nya effektivare satsningar för att minska energianvändningen:
– Vi utreder alltid möjligheten att installera solceller på tak vid nyproduktion och just nu pågår produktionen av Brage förskola som kommer att ha 370 kvadratmeter solceller. Även Granby förskola, Odensala förskola och Skepptuna förskola ska få solceller på sina tak, berättar Helen Eriksson, miljöstrateg på Sigtuna kommun.

Engångsplast inom kommunens verksamheter ska också minska, samt att mikroplast ska hållas borta från dagvattnet:
-Vi har hittills mest arbetat med att få giftfria förskolor, nu börjar arbetet med kemikaliesmart skola. Vi fortsätter också att uppmuntra till hållbart resande genom att bland annat ställa om till en fossilfri fordonsflotta, säger Helen Eriksson.

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

moderaternamaj
mp_eu
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

nationaldag_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

rosta_sigtuna2
varfest_helsida
v_eu_helsida
eu_sap
oppning_helsida
bonava_maj_helsida
rosta_sigtuna
nationaldag_out
defacto_outsider
bonava_maj_outsider
sh_bovard_out
connys
v_eu
oppning_outsider
sh_oppet
sap_outsider_eu
fme_outsider
ridskola2019_outsider
nrh
colorama_april
mp_eu_outsider
moderaterna_maj_outsider