nationaldag_pan
Therese är styrelsemedlem i RAV som hjälper personer som mist anhörig i mord. Foto: Privat

Therese miste sin mamma – Vill nu hjälpa andra

Therese mamma mördades i det så kallade Nyårsmordet 2020 i Sundsvall och hela hennes värld vändes upp och ner. Nu vill hon hjälpa andra som mist en förälder.

Therese har bott i Märsta i större delen av sitt liv, numera bor hon i Skepptuna. 1 januari 2020 förändrades dock hennes liv – Polisen ringde på hemma hos henne på eftermiddagen och berättade att henens mamma var död samt att en person var gripen för att ha mördat henne.
– Under de månaderna som gick fram tills att rättegången ägde rum var det så oerhört många frågor som jag och min tvillingsyster hade men som vi inte visste hur vi skulle få svar på. Vi fick ingen krishjälp, inget stöd i hur vi skulle hantera sorgen och den enorma chock som kom samtidigt. Att förlora en anhörig genom ett våldsdåd är ett trauma, berättar Therese.

Fick stöd via RAV
Först efter några månader kom Therese i kontakt med organisationen RAV som stöder anhöriga till våldsdödade.
– Jag insåg plötsligt att jag inte var ensam i varken min sorg eller mitt trauma samt att jag fick tips och råd inför dels rättegång men även biten gällande skadestånd. I Sverige är det nämligen så att bara för att en gärningsperson döms att betala skadestånd till anhöriga betyder inte att det faktiskt blir så: om gärningspersonen inte har några tillgångar blir anhöriga utan skadestånd. Det går att söka ersättning hos brottsoffermyndigheten eller sin försäkring men det är ingen säkerhet. Många blir utan skadeståndet helt, säger Therese.

Gått med i styrelsen
Numera är hon engagerad i RAV för att hjälpa andra som hamnat i samma tragik. Hon är en av styrelsemedlemmarna i RAV.
– Jag ville engagera mig i RAV för att verka som ett medmänskligt stöd för anhöriga till våldsdödade. Att göra anhörigas röster hörda i samhället, verka för förändring i samhället så att anhöriga får det stöd som de behöver. Jag vill även bidra till en gemenskap för anhöriga och andra närstående till våldsdödade.

Arrangerar träffar av olika slag
RAV anordnar anhörigträffar och anhörighelger där personer som förlorat någon genom våldsbrott kan träffas och prata, dela erfarenheter och stöttas. Enligt Therese är det mycket uppskattat och många deltar.

connys_helsida

Torgfest i Stadsängarna

Nöjesnyheter Sigtuna Stadsängar arrangerade torgfest under söndagen med vilket var välbesökt av både de nya stadsängsborna samt andra kommuninvånare.

Håller dansläger i sommar

Kulturnyheter Sigtuna Dansskola kommer i år för tredje året i rad att arrangera ett dansläger: - Under 6 dagar dansar vi och utforskar olika sätt att förhålla oss till musik och varandra, berättar Helena Gunnarsson på Sigtuna Dansskola.

helsida
retro_helsida

Nu kommer Brobygget till Valsta torg

Kultur & Nöje Brobygget etableras även i Valsta torg: - Det är väldigt roligt att Brobygget – Sportis har kunnat dra igång under våren och det ska ha fungerat väldigt bra hittills med många deltagande barn vid varje tillfälle, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

centrum_sommar2022_helsida
defacto_helsida
2020_helsida
liber_helsida
logistik_sigtuna_helsida
mp_helsida_april
nationaldag_helsida

Krogen erbjuder gratis mensskydd

Nöjesnyheter Krogen Anders och Jag i Märsta Centrum kommer att inleda samarbetsavtal med Redlocker om gratis mensskydd: - Vi har haft automaten i ett par månader nu, och efter en kortare inkörningsperiod, så fungerar den som vi tänkte oss. Detta är ett av flera exempel på hur man konkret kan arbeta med jämställdhetsfrågor i vardagen, säger delägare Christian Cederferm.

ADAAM gör låt med LOAM

Nöjesnyheter Märstaartisten ADAAM gör en låt tillsammans med Loan, "Fakka ur": - LOAM och jag sågs i studion och så gjorde vi en fest-låt som handlar om att vara på topp och saker som kan komma med det! Låten blev en BÄNGER och vi hoppas alla fans gillar den lika mycket som vi, säger ADAAM.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022