defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Terrorforskaren lugnar tingvallabor

Tingvallaborna kan andas ut, terrorforskaren Magnus Ranstorp tror inte att de ska vara oroliga för fler terrorister i deras område, rapporterar P4 Uppland.

centrum_artikel

P4 Uppland har rapporterat om att vissa tingvallabor är oroliga sedan terroristen Mohammed Belkaid bodde i området. Men terrorforskaren Magnus Ranstorpå menar att grannarna inte ska vara oroliga:
– Säkerhetspolisen utreder omständigheterna kring honom och det kontaktnätverk han har i Sverige, så jag tror att om man bor i området så kan man vara relativt lugn, säger han enligt radiokanalens webbsajt.

Ranstorp förstår att det kan vara obehagligt att man bott i samma område men eftersom han reste för ett tag sedan från Sverige så lämnade han livet här bakom sig. Det är nu klarlagt att Belkaid hörde till den terrorcell som bestod av Saleh Abdeslam och de tre terrorister som orsakade attentaten i Belgien under tisdagen. Som märsta.nu rapporterade på onsdagen satt Belkaid som målvakt i två bolag varav ett hade skulder på nära 2 miljoner kronor.

Gick i moské vid Hötorget
DN rapporterar att Belkaid gick i en moské vid Hötorget i centrala Stockholm, personalen där känner inte igen Belkaid. Men en annan av de misstänkta i det belgiska terrornätverket har även vistats i den aktuella moskén
– De som dödar är banditer och kriminella. Och för oss som har läst koranen är det ännu mer främmande än för andra att man kan göra något så avskyvärt. Men de allra flesta som kommer hit ber i tysthet och går ut igen, vi vet inte vad alla tänker, säger Alhadji Tijan på den aktuella moskén enligt DN på webben.

Ledde terrorcellen
Amerikanska CNN rapporterade på torsdagen att Belkaid troligtvis var en av befälhavarna för attackerna i Paris och Bryssel. CNN hänvisar till eng högt uppsatt belgisk poliskälla som tror att Belkaid ledde cellen bakom attackerna, då under namnet Samir Bouzid. En amerikansk säkerhetsexpert uppgav som märsta.nu rapporterade om tidigare i veckan att attackerna i Bryssel kan ha varit en hämndaktion för att Belkaid dödats av belgiska antiterrorstyrkor i förorten Forest. Belgiska utredare tror att Belkaid hade deltagit i en liknande massaker som den i Paris fast i Bryssel om han inte hade skjutits.

defacto_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

dackskiftarna_helsida
centrum_helsida2020

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

connys_helsida
vardcentral_helsida
speedy_vinter_helsida
sigtunastad_helsida
ridskola2020_helsida
happyhomes_sommar2020
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
dackskiftarna_outsider
nrh
sigtunastad_outsider
speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
vardcentral_outsider