defacto_pan2020
Foto: Insändarbild/Nancy Jonsson

Tänk på detta vid åska

Denna vecka kommer det vara risk för åskväder och i samband med det finns det anledning att skydda sig själv och sin egendom enligt Elsäkerhetsverket.

fraga_liberalerna

I natt åskade det i kommunen och det kommer att finnas risk för fortsatt åska resten av veckan. I samband med åskan kan blixten ta sig in i byggnaden via el eller telenätet. Då uppstår höga spänningar även om blixten inte slår ner i huset. I sådana fall kan produkter som tv-apparater och datorer skadas. Utrustning kopplad till el- telenätet är särskilt utsatta.
– I dag finns det betydligt fler tekniska prylar hemma som kan ta stryk, så dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till TV, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut. Det kan också vara bra att alltid göra så när man åker hemifrån en eller flera dagar till exempel på semester, säger Jonas Bengtsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

För att skydda produkterna i hemmet behöver ett bra åskskydd vara installerat och att åskskyddet även jordas ordentligt.
– Se till att du har en fungerande jordfelsbrytare installerad. Den känner även av om en liten krypström skulle uppstå. Vänd dig till ett elinstallationsföretag för att få hjälp med tekniska lösningar och installation gällande åskskydd, säger Jonas Bengtsson.

För sin egna säkerhets skull ska man inte vara på höga platser i samband med åska, till sjöss ska man in till land så fort som möjligt. Även paraplyer leder ström enligt Jonas Bengtsson.

kkdk_helsida
happyhomes_sommar2020
2020_helsida
meko_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
helsida
centrum_helsida2020
manskold_helsida
speedy_vinter_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

manskold_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
outsider
centrum_sommar_out
kkdk_outsider
budget_outsider
speedy_vinter2020_outsider
nrh
meko_outsider
swedol_outsider