bostadsformedling
Foto: Insändarbild/Nancy Jonsson

Tänk på detta vid åska

Denna vecka kommer det vara risk för åskväder och i samband med det finns det anledning att skydda sig själv och sin egendom enligt Elsäkerhetsverket.

centrum_artikel

I natt åskade det i kommunen och det kommer att finnas risk för fortsatt åska resten av veckan. I samband med åskan kan blixten ta sig in i byggnaden via el eller telenätet. Då uppstår höga spänningar även om blixten inte slår ner i huset. I sådana fall kan produkter som tv-apparater och datorer skadas. Utrustning kopplad till el- telenätet är särskilt utsatta.
– I dag finns det betydligt fler tekniska prylar hemma som kan ta stryk, så dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till TV, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut. Det kan också vara bra att alltid göra så när man åker hemifrån en eller flera dagar till exempel på semester, säger Jonas Bengtsson, elinspektör vid Elsäkerhetsverket.

För att skydda produkterna i hemmet behöver ett bra åskskydd vara installerat och att åskskyddet även jordas ordentligt.
– Se till att du har en fungerande jordfelsbrytare installerad. Den känner även av om en liten krypström skulle uppstå. Vänd dig till ett elinstallationsföretag för att få hjälp med tekniska lösningar och installation gällande åskskydd, säger Jonas Bengtsson.

För sin egna säkerhets skull ska man inte vara på höga platser i samband med åska, till sjöss ska man in till land så fort som möjligt. Även paraplyer leder ström enligt Jonas Bengtsson.

marina_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
speedy_helsida
happyhomes_sommar2020
brobygget_helsida_valsta
2020_helsida
studeravidare_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
sommar_sigtuna2020

Folktandvården testar digitala möten

Nyheter Folktandvården Stockholm inför digitala möten: - –Digitala vårdtjänster är populära och efterfrågas i ökad grad, säger Eva Ljung, vd för Folktandvården Stockholm.

connys_helsida
brobygget_midgard_helsida