defacto_pan2020
Sofia Mir, VänsterpartietFoto: Insändarbild

Systerskap i Sverige och i världen

Idag är det den internationella kvinnodagen, och i år är det hundra år sedan Sveriges kvinnor röstade för första gången. Men trots att kvinnodagen har firats i Sverige sedan 1912, och Sverige ofta toppar listor om jämställdhet, så är kvinnor och män fortfarande inte jämställda.

centrum_artikel

Rätten till våra kroppar är ingenting vi kvinnor kan ta för given. Rätten till säker abort är lagfäst i Sverige men ifrågasätts idag av högerkonservativa krafter med olika förslag till inskränkningar. I Polen, en gång ett föregångsland för Europas kvinnor, är all abort nu förbjuden. Vänsterpartiet står upp i solidaritet med våra polska systrar och kräver att de ska få göra abort i Sverige – som svenska kvinnor en gång fick göra i Polen.

Men kvinnors kroppar värderas lägre genom hela livet. Förlossningskliniker och kvinnokliniker är underfinansierade och överbelagda. Forskning och kunskap om kvinnors kroppar är eftersatt och alltför många kvinnor går med dagliga smärtor helt i onödan. Detta börjar tidigt. För att inte plånbok ska styra tillgången till mensskydd eller göra att det används längre än vad som är hälsosamt vill vi erbjuda Sigtunas skolelever kostnadsfria mensskydd.

Våld i nära relationer är tyvärr för vanligt, där majoriteten av brotten begås av män och majoriteten av de som utsätts är kvinnor. Fysiskt, sexuellt och psykiskt våld mot kvinnor och flickor utgör en av de stora globala hälsofrågorna för kvinnor med bland annat depression, posttraumatisk stressyndrom och ökad dödlighet som följd.

Trots att kvinnor generellt har längre utbildning så tjänar man mindre än män. Pandemin har visat oss hur livsviktiga en del yrkesgrupper som sjuk- och undersköterskor samt övrig vårdpersonal är för oss, yrken som räknas som kvinnoyrken. Men detta avspeglas tyvärr varken i plånboken eller i arbetsvillkoren. Dubbelt så många kvinnor som män arbetar delade turer. Fler kvinnor får belastningsskador och andra arbetsskador och tvingas till förtidspension. För de som orkar ett helt arbetsliv så ger deltidstjänster och lägre löner konsekvenser i form av lägre pension.

Trygga anställningar, rätt till heltid och rimliga arbetsscheman är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb utan att slita ut sig i förtid. Därför driver vi Vänsterpartister för detta i såväl Regionen som kommunen. Vi kämpar också för ett nytt pensionssystem som höjer pensionerna snarare än pensionsåldern och i Riksdagen sliter vi för en sjukförsäkring som finns där för de som är sjuka. Detta är feministisk politik.

I fråga efter fråga verkar vi i Vänsterpartiet för en jämställd politik. Vi är stolta över att vi har drivit och driver frågor som samtyckeslagstiftning, kvinnojourer, avgiftsfria preventivmedel, allmän barnomsorg, slopad sambeskattning mellan gifta och arbete mot sexuella trakasserier och mot mäns våld mot kvinnor. Men vi vet att kampen är långt ifrån över. Därför står vi upp i solidaritet för varandra och fortsätter arbetet tills den dag då vi ser den första jämställda generationen. Idag, och alla andra dagar, så hoppas vi på din hjälp.

  • Sofia Mir, Vänsterpartiet Märsta – Sigtuna
ridskola2020_helsida

Kommunal hemtjänst ska vara ett alternativ!

Insändare Från och med idag, den 1:a april, införs valfrihet i hemtjänsten i Sigtuna kommun. Denna valfrihet består endast av två privata aktörer, där det ena företaget inte får ha mer än 60% av brukarna, sen är valfriheten slut. Känns det som ett aprilskämt? Tyvärr så är det inte det. 

Repliken: Privata intressen styr äldreomsorgen

Insändare Vi Socialdemokrater finner det smickrande att moderaterna ägnar en hel debattartikel åt att kritisera Socialdemokraterna när oroade invånare ställer högst relevanta frågor om äldreomsorgen samt efterfrågar bättre kvalitet. Därför tar vi initiativet att ta replik på Olov Holst och Josefin Brodds svar på Ann-Britt Unnerståles insändare.

connys_helsida

Med stabil ekonomi kan vi öka kvaliteten

Insändare Vi har sagt det förr och säger det igen – för att kunna tillhandahålla de välfärdstjänster vi måste till kommuninvånarna krävs en stabil ekonomi som grund. När vi samtidigt måste arbeta med att öka kvaliteten från de bottennivåer som vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar, krävs det kraftfulla åtgärder och strama tyglar. Annars kommer vi aldrig nå vårt mål att tillhöra de 50 bästa kommunerna i landet att bo, leva och verka i.

Inget bibliotek utan böcker

Insändare Tillgången till böcker är oerhört viktig. Därför kämpar Vänsterpartiet för att så många som möjligt ska ha lätt att nå böckerna. Därför behövs det bibliotek i Valsta där högerstyret nu beslutat att ta bort böckerna.

speedy_vinter_helsida

Drömvärld eller fakta?

Insändare I sin insändare skriver Niklas Andersson (V) att man absolut ska hålla sig till fakta och fyller på med ”sin” fakta. Vi som känner Niklas som en noggrann och seriös politiker, konstaterar dessvärre att han borde ha läst på lite bättre den här gången.

Varför höjde man inte kvaliteten i äldreomsorgen 2017-2020

Insändare I annonser i märsta.nu skriver Moderaterna att de inte är nöjda med kvaliteten i äldreomsorgen i kommunen. Därför jobbar de hårt på att höja den. De vill satsa på bla ”aktiviter som höjer livskvaliteten” och ”delaktighet och trygghet”. Jag antar att de menar på SÄBO. Det låter väldigt bra. Varför ville de inte det 2017-2020?

vardcentral_helsida

Högerstyret har fel på varje punkt

Insändare Politisk debatt är intressant. Ofta kan man förstå motpartens position utifrån ideologi eller prioriteringar. Men ibland händer det att någon försöker försvara det oförsvarbara och på punkt efter punkt målar in sig i ett hörn. Det såg vi i Högerstyrets text om nedläggningen av biblioteket i Valsta.

valsta bibliotek

Repliken: Uppskattar engagemanget i frågan

Insändare Reaktionen lät inte vänta på sig från högerstyret (M, C, L, Kd och SfS) och vi uppskattar att det finns ett engagemang i frågan.

happyhomes_sommar2020

Tre till sex böcker – i veckan

Insändare Genom ett antal utspel hävdar Sigtunavänstern (S och V) att kommunledningen lägger ner Valsta bibliotek. Vänstern häver till och med ur sig att ”Biblioteksdöden kommer till Valsta”. Det är fel, det är faktaresistenta uttalanden och visar på ett häpnadsväckande försök att dölja sina egna tillkortakommanden.

Rädda biblioteket i Valsta

Insändare Den moderatledda kommunledningen har tagit ett beslut om att slänga ut böckerna från biblioteket i Valsta. Detta är något vi vill protestera starkt mot. Ett bibliotek utan böcker är inget bibliotek. Med många vackra ord beskrivs hur man vill utveckla biblioteket men i själva verket handlar det om en nedläggning.

2020_helsida
defacto_helsida

Låt kärnkraften vara med och rädda klimatet

Insändare Den senaste tidens viktiga debatt om el - dess produktion, pålitlighet och pris är en värdefull påminnelse om att vi står inför ett vägval i Sverige. Om vi menar allvar med att möta hotet om klimatförändringarna har vi en chans att inleda en utveckling där vårt land visar att det går att samtidigt utvecklas som industrination och ta miljöansvar.

sigtunastad_helsida
centrum_helsida2020

Varför dröjde lunchlådorna?

Insändare När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

Bostadsprogrammet skapar ökad segregation

Insändare Kommunledningen har nyligen klubbat ”Mål och budget 2021-2023” och där finns två bilagor, nr 4 och 5, som i hög grad kommer att påverka oss då det gäller boendet och vilka som är välkomna att bo i vår kommun.

dackskiftarna_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
connys
sigtunastad_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
vardcentral_outsider
dackskiftarna_outsider
speedy_vinter2020_outsider