center_pan21
Foto: Swedavia/Victoria Ström

Swedavia: Nytt normalläge för flyget

Flyget går in i ett nytt normalläge under rådande pandemi konstaterar Swedavia.

centrum_artikel

Swedavia intäkter har påverkats kraftigt under pandemin, under fredagen kom det statliga bolagets halvårsbokslut. Stora delar av intäkterna är rörliga baserade på omsättningar hos verksamheter samt antalet flyg som startar och landar. Under våren tvingades Swedavia vidta besparingsåtgärder för att möta nedgången i flygresandet vilket bedöms minska kostnaderna med cirka en miljard och investeringarna med lika mycket under 2020.

Omsättningen var 1,58 miljarder, vilket var cirka hälften av vad bolaget omsatte under perioden januari-juni 2019.
– Mycket tyder på att vi kommer se en flygmarknad med ett nytt normalläge efter att den akuta krisen är över. Just nu analyserar vi hur marknaden kan komma att se ut på lång sikt. På kort sikt är Swedavias bedömning att flygmarknaden både 2020 och 2021 kommer att vara kraftigt påverkad, något som får konsekvenser både för tillgängligheten och för de aktörer som verkar på denna marknad. För Swedavia innebär detta att kortsiktiga besparingsåtgärder nu behöver kompletteras med ytterligare effektiviseringar och långsiktigt hållbara åtgärder, uppger Jonas Abrahamsson, VD och koncernchef på Swedavia.

Varselt som lades i mars på 800 tjänster hos Swedavia kommer till stora delar att fullföljas.
– Det innebär tyvärr bland annat att vi under andra halvåret kommer att behöva fullfölja en stor del av det varsel om 800 helårstjänster som vi lade i mars. Det är ett svårt men nödvändigt beslut som ingen hade kunnat föreställa sig att vi skulle behöva fatta när vi gick in i det här året. Den förändrade marknadssituationen innebär också att vi i vår investeringsportfölj nu prioriterar projekt och åtgärder som ökar effektivitet, flexibilitet och service framför kapacitet, fortsätter Jonas Abrahamsson.

centrum_helsida2020

Ökat intresse för parrelationskurs

Näringsliv I Herresta lada märker Tord och Helene Olsson det ökande intresset för parrelation under pandemin:- Det som är särskilt spännande nu är att intresset för denna parkurs ökat rejält, högst sannolikt pga att man arbetat mera hemifrån under pandemin och kanske slitit lite mer på varann i vardagen när livet inte rullat på som vanligt, uppger Tord Olsson

helsida_var2021

Flyget återhämtar sig nästan helt till 2027

Näringsliv Redan till 2023 väntas flyget ha återhämtat sig till 80 procent och 2027 nästan helt som innan pandemin. - Det bästa vore naturligtvis att fokusera på att tillgodose en hög tillgänglighet, inom landet och internationellt, samtidigt som man söker sätt att bejaka teknikutvecklingen och förbättra förutsättningarna till utsläppsminskningar. Då bör man satsa på att rusta och bygga ut Arlanda för framtidens flyg, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

2020_helsida
vaccin
happyhomes_sommar2020
bostad_helsida
dack-helsida

Snap-on etablerar i Arlandastad

Näringsliv Snap-on etablerar genom konceptet Car-o-Liner i Arlandastad: - Car-O-Liner sökte ett sammanhang med möjlighet till samarbete och en plats som ligger strategiskt rätt. Här hittade vi rätt förutsättningar för oss att nå vår målgrupp och våra kunder. Vi är dessutom redan en etablerad samarbetspartner och leverantör av teknisk utbildning till flera av de varumärken som finns här, säger Anna Nilsson, Manager Academy, Snap-on Equipment.

mp_host_helsida
defacto_helsida
connys_helsida

Ryanair lanserar 23:e linjen från Arlanda

Näringsliv Ryanair som redan lanserat 22 linjer varav två inrikes från Arlanda meddelar att man även ska flyga Arlanda-Skellefteå.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
centrum_sommar_out
dack-outsider
connys
ridskola_2020_outsider
bostad_outsider
vaccin-outsider
sigtuna_vatten_outsider
mp-outsider
swedol_outsider