stationshusen
Foto: Swedavia/Victoria Ström

Swedavia backade 1,5 miljarder

Swedavias bokslut för 2020 visar på ett rörelseresultat på minus 1,5 miljarder kronor.

centrum_artikel

Omsättningen för Swedavia som äger och driver flertalet flygplatser i landet där Arlanda är största och mest betydelsefull minskade med tre miljarder. Men på grund av besparingar under 2020 uppgick resultatet till minus 1,5 miljarder.
– Swedavia gick in i krisen med en mycket god finansiell ställning. Pandemin har dock påverkat vår affär på ett exceptionellt vis. Vi har huvudsakligen rörliga intäkter och fasta kostnader. Trots våra drastiska åtgärder för att motverka effekterna av pandemin och att vi har lyckats minska våra kostnader med en miljard kronor på årsbasis så redovisar vi en förlust för 2020 och det för första gången i Swedavias historia, säger Jonas Abrahamsson.

Bland annat har ett stort antal varslats och sagts upp som är stationerade på Arlanda flygplats.
– Förutsättningarna att bedriva kommersiell flygplatsverksamhet har helt ställts på ända till följd av pandemin. Våra resenärer försvann nästintill helt över en natt i mitten av mars och vi förlorade sammantaget 30 miljoner resenärer under året. Inte sedan början av 1980-talet har flygresandet i Sverige legat på så låga nivåer som under 2020. Nästan ett år senare kan vi konstatera att vi fortfarande är mitt uppe i pandemin och att resandet därför ligger kvar på historiskt låga nivåer i inledningen av året. Här och nu handlar det dock fortsatt för oss alla att ta ansvar för att bekämpa pandemin, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Samtliga Swedavias flygplatser har varit öppna under krisen för att vara tillgängliga för privat, affärsresande samt att fraktflyg och andra samhällsviktiga flygtransporter kunnat genomföras.

defacto_helsida
ridskola2020_helsida

Nära 20 000 läste märsta.nu på måndagen

Näringsliv Nästan 20 000 besökte märsta.nu under den händelserika måndagen: - Det var ett högtryck hela dagen och kommuninvånarna vände sig till oss för att få reda på vad som hände, säger chefredaktören Daniel Iskandar.

2020_helsida

Wallenius kan lösa kärnkraftsfrågan

Näringsliv Kärnkraftsfrågan har fått lokal prägel och förra veckan gick politiska företrädare ut för både Miljöpartiet och Kristdemokraterna med utspel. Men den som sitter på framtidens kärnkraftslösning kan vara förre märstabon och vänsterpartisten Janne Wallenius.

connys_helsida

Foodora etablerar i Märsta

Näringsliv Foodora etablerar i Märsta: - Svenskarna har ett stort behov efter snabba hemleveranser som ökat markant den senaste tiden, och det kan nu den lokala restaurangen eller butiken erbjuda genom oss, säger Hans Skruvfors, koncernchef foodora.

Scandinavian XPO är igång

Näringsliv Nu har Scandinavian XPO öppnat upp i Arlandastad. Men på grund av coronapandemin blir det ingen pampig och folklig invigning.

happyhomes_sommar2020
coronakrisen

Tre konkurser i kommunen

Näringsliv Konkurserna i kommunen var tre stycken under januari, ett företag med tolv anställda begärdes i konkurs bland annat.

centrum_helsida2020
meko_helsida

Expertens tips för lyckad e-handel

Näringsliv Jorge Castro från lokala ABS Wheels har i dagarna gästat podcasten ehandelstrender för att prata digital marknadsföring. Journalisten Urban Lindstedt talar varje vecka med Sveriges främsta e-handelsprofiler. Märstabon har under sina år på ABS Wheels ökat sajten från 400 besökare till närmare en kvarts miljon.

Nytt Gin från Sigtuna

Näringsliv First Distillery Sigtuna AB, så heter Sigtunas enda och Sveriges förmodligen minsta destilleri som håller till i Wenngarn.

Även Telenor lanserar 5G i Sigtuna

Näringsliv Det är inte bara Tele2 som lanserat 5G i kommunen utan även Telenor: - Det känns grymt att vi är igång med vår ambitiösa utrullningsplan av 5G-nätet som inledningsvis fokuserar främst på större städer och populära sommar- och vinterorter, uppger Andres Suazo, mobilnätschef på Telenor Sverige.

meko_outsider
nrh
swedol_outsider
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
connys
ridskola_2020_outsider