centrum_panorama2020
Foto: Sigtuna kommun

Stort tapp för Sigtuna när skolkommuner rankades

Sigtuna tappade stort när Årets skolkommun presenterades av Sveriges Kommuner och Landsting. Från plats 46 till 149: - Vi ser både framgångar och utmaningar för skolan i Sigtuna kommun, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande och vice ordförande Pernilla Bergqvist (L) och Ali Wandi (S) i ett gemensamt uttalande.

centrum_artikel

Förra året gjorde Sigtuna en massiv klättring i Årets skolkommun som Sveriges kommuner och landsting presenterar. Sigtuna som de senaste 7-8 åren varit på nedre halvan av rankingen var helt plötsligt uppe som 46:a. Nu är man i mittenskiktet 2015:
– Egentligen skiljer det inte jättemycket i prestation jämfört med fjolårets rapport. Det är ett tätt spann mellan kommunerna. Bara några få poängs tapp gör stor skillnad placeringsmässigt, förklarar Johan Adler, verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun, i ett pressmeddelande.

Sämre än Bro men bättre än Väsby
Bästa skolkommun är Vellinge följt av Nykvarn och Nacka. Upplands-Bro är uppe som 26:a medan Upplands-Väsby är i de nedre regionen på plats 242. En anledning till att Sigtuna tappar är enligt pressmeddelandet från kommunen resultaten i årskurs 9 som har försämrats.
– Våra utmaningar handlar om måluppfyllelsen för skolår 9. En del av detta kan förklaras med ökningen av andelen nyanlända elever, där de allra flesta kommer just i år 9. Vissa har en mycket bristfällig skolbakgrund, kommenterar Pernilla Bergqvist (L) och Ali Wandi (S), ordförande resp. vice ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Friskolor drar upp resultat
Resultat som glädjer både förvaltning och politiker är att det ser bra ut för elever i åk 3 och 6. I årskurs 9 ska sätta in tidiga insatser för de som är i behov av extra stöd. Noterbart är att de fristående skolorna i kommunen drar upp helhetsbetyget, utan de fristående skolorna hade kommunen rankats på plats 196. Måluppfyllelse och meritpoäng bland elever i åk 6 ska ligga i topp 50 enligt Johan Adler, verksamhetschef för grundskolan.

happy_homes_mars
sommarlov_helsida

Ordförandebeslut om försörjningsstöd tas om

Politik Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden får bakläxa av Förvaltningsrätten för att han inte hanterade frågan gällande att inte betala försörjningsstöd till personer som vistas illegalt i landet på rätt sätt.

studenten2020_helsida
studeravidare_helsida
kcbygg_helsida
coronapandemin

Fem nya dödsfall i kommunen

Nyheter Kommunen har drabbats av fem nya dödsfall i covid-19 under förra veckan: - Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd, säger smittskyddsläkaren Per Follin.

stottasigtuna_helsida
marina_helsida

Krafttag mot tjuvfiske i Garnsviken

Nyheter Nu ska Sigtuna fiskevårdsförening och Sportfiskarna ta krafttag mot tjuvfiske i främst Garnsviken som en del i ett projekt med Sigtuna kommun och Länsstyrelsen i Uppsala och Stockholm.

defacto_helsida
coronakrisen

Varslen närmar sig 40 000

Notiser Antalet varslade under coronakrisen närmar sig 40 000 personer i länet enligt siffror från Arbetsförmedlingen.

connys_helsida
sommarlov_outsider
speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studenten2020_outsider
marina_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
stottasigtuna_outsider
swedol_outsider
kcbygg_outsider
valvet_outsider
studeravidare_outsider