bostadsformedling
Många kommer med nya mobiler till skolanFoto: Daniel Iskander

Stölder i skolan ökar i januari

SSF Stöldskyddsföreningen varnar för att barn och unga utsatts för stölder i skola och fritidshem: - Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

centrum_artikel

Bara i januari förra året anmäldes drygt 600 stölder i skolor och fritidshem i hela Sverige. Det innebar att försäkringsbolag fick betala ut stora summor för att ersätta stulna saker. SSF Stöldsskyddsföreningen uppger att man enkelt kan vidta åtgärder för minska risk för stöld eller annan förlust.

Efter jul är risken särskilt stor för att utsättas eftersom många elever har med sig nya julklappar som cyklar, mobiler, datorer, kontanter eller andra värdesaker. Även borttappade nycklar kan innebära att man får byta lås hemma vilket kan vara kostsamt och tidskrävande. En elev som blir av med en dator kan också drabbas i sitt skolarbete om det ligger värdefullt innehåll på den.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, säger att det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på:
-Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk.

Några tips för att minska risken att bli av med sina värdesaker i skolan.
– Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan – dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
– Lämna inte värdesaker i skolans skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet.
– Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
– Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
– Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. Märk kläder med permanenta märkpennor.

studeravidare_helsida
brobygget_helsida_valsta
connys_helsida
sigtunahem_sokbostad
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
2020_helsida
helsida_sommarlov
översiktsplanen 2021

Så kan framtidens kommun se ut

Nyheter Just nu kan man tycka till om den nya översikiktsplanen som kommunen ska ta fram. märsta.nu har djupdykt i vad kommuninvånare önskar sig.

brobygget_midgard_helsida
Extra

Bil utsattes för stenkastning

Blåljus En bil utsattes under natten för stenkastning: - Det är en anmälan om skadegörelse mot bil upprättat, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

centrum_helsida2020
outsider_sommarlov
nrh
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
brobygget_outsider_valsta
swedol_outsider
centrum_sommar_out
brobygget_midgard_outsider