centrum_panorama2020
Många kommer med nya mobiler till skolanFoto: Daniel Iskander

Stölder i skolan ökar i januari

SSF Stöldskyddsföreningen varnar för att barn och unga utsatts för stölder i skola och fritidshem: - Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Bara i januari förra året anmäldes drygt 600 stölder i skolor och fritidshem i hela Sverige. Det innebar att försäkringsbolag fick betala ut stora summor för att ersätta stulna saker. SSF Stöldsskyddsföreningen uppger att man enkelt kan vidta åtgärder för minska risk för stöld eller annan förlust.

Efter jul är risken särskilt stor för att utsättas eftersom många elever har med sig nya julklappar som cyklar, mobiler, datorer, kontanter eller andra värdesaker. Även borttappade nycklar kan innebära att man får byta lås hemma vilket kan vara kostsamt och tidskrävande. En elev som blir av med en dator kan också drabbas i sitt skolarbete om det ligger värdefullt innehåll på den.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, säger att det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på:
-Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk.

Några tips för att minska risken att bli av med sina värdesaker i skolan.
– Lägg inte värdeföremål, betalkort eller pengar i ryggsäcken eller väskan – dessa ska bäras nära kroppen för ökad uppsikt.
– Lämna inte värdesaker i skolans skåp eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet.
– Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
– Sätt en nyckelbricka på hemnyckeln så ökar chansen att den kommer tillbaka om den kommer bort.
– Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. Märk kläder med permanenta märkpennor.

Sex åtalas för korruption kopplat till Statens fastighetsverk

Nyheter 2017 avslöjade kommuninvånaren Richard Lindwall korruption på Statens fastighetsverk kopplat till bland annat Rosersbergs slott. Nu har åtal väckts mot sex personer.

centrum_helsida2020
defacto_helsida
teatergrillen_helsida
connys_helsida
happyhomes_50
oppethus_helsida

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

teatergrillen_outsider
oppethus_outsider
nrh
connys