januari
S:t Pers ruinFoto: Sigtuna kommun

S:t Pers kyrkoruin öppnas upp igen

S:t Pers kyrkoruin som genomgick restaurering under en tid är redo för öppning.

centrum_artikel

S:t Pers kyrkoruin är en av de äldsta kyrkorna i Sverige och uppfördes redan på 1100-talet, den blev en ruin 500 år senare då den brann. 2011 upptäcktes sprickor i byggnaden varpå den blev osäker att besöka och stängslades in. Sedan i mars i år har restaurering pågått och nu är det återigen säkert att besöka den.
– Vi har ett unikt historiskt arv att förvalta. Genom att vårda och utveckla vår stadsmiljö och våra historiska minnesmärken, i detta fall St. Pers ruin, säkerställer vi att kommuninvånarna såväl som besökare kan fortsätta njuta och förundras över kommunens fantastiska historia, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande och även sigtunabo.

Sigtuna Museums chef Ted Hesselbom rekommenderar att man letar efter olika saker från respektive tid, det ska gå att hitta saker från 1800-talet och 1900-talet som lagt till. Utöver ett spontanbesök på platsen kommer ruinen också att användas i samband med Sigtuna Litteraturfestival 2020.
– Att S:t Pers kyrkoruin nu är säkrad öppnar nya möjligheter att bredda tillgänglighet och användande. Vi har, tillsammans med fastighetsägaren och andra berörda parter, påbörjat en studie av möjligheterna att förlägga evenemang, konserter, utställningar och liknande i och kring kyrkoruinen, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Sigtuna kommun har tidigare även renoverat S:t Olofs kyrkoruin, regeringarna är en del av ett samarbete mellan kommunen, Sigtuna församling, Länsstyrelsen i Stockholm och Riksantikvarieämbetet. Kostnaden för S:t Pers ruin budgeterades till 5,6 miljoner kronor, kommunen gick in med 1,2 miljoner. S:t Olofs kostade drygt tre miljoner och kommunen 650 000 kronor.

connys_helsida
2020_helsida

Smashmallows släpper nytt

Nöjesnyheter Lokala bandet Smashmallows släpper nytt: - Vi vill med albumet visa på mörkret inom oss, men även på det hopp som finns i världen, säger Henrik Naglitch.

centrum_helsida2020
året som gått

Positiva nyheter 2020

Nöjesnyheter Det var inte bara corona, bränder och brott som drog trafik till märsta.nu, det finns gott om positiva nyheter från 2020.

defacto_helsida
ridskola2020_helsida
prima_helsida
januari_helsida
coronapandemin

Flytt av Sigtuna World Voice

Kulturnyheter Sigtuna Scen och Teater flyttar Sigtuna World Voice till 2021 på grund av beslut från regeringen och Folkhälsomyndigheten att förbjuda allmänna sammankomster med fler än åtta personer.

happyhomes_sommar2020
meko_helsida

Nu kan alla ta del av svinnrecepten

Nöjesnyheter Under november kommer hotellnätverken i kommunen att skapa mat av svinn:- Trots att våra medlemmar är mycket hårt drabbade av pandemin fortsätter de att med fullt fokus driva hållbarhetsfrågor för att minska det gemensamma klimatavtrycket, säger Anna Lakmaker, VD på Destination Sigtuna.

speedy_vinter_helsida

Mirjam bjöd hem världsartisten

Märstafolket Världsartisten Eak-a-Mouse har varit i Sigtuna på besök: - Han är strandsatt i Sverige pga covid-19 och han brukar ha över 200 spelningar per år, berättar Mirjam Fogelin som bjöd hem honom på middag.

centrum_sommar_out
moderat_outsider_jan
nrh
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
ridskola_2020_outsider
prima_outsider
connys
meko_outsider