centrum_host
S:t Pers ruinFoto: Sigtuna kommun

S:t Pers kyrkoruin öppnas upp igen

S:t Pers kyrkoruin som genomgick restaurering under en tid är redo för öppning.

S:t Pers kyrkoruin är en av de äldsta kyrkorna i Sverige och uppfördes redan på 1100-talet, den blev en ruin 500 år senare då den brann. 2011 upptäcktes sprickor i byggnaden varpå den blev osäker att besöka och stängslades in. Sedan i mars i år har restaurering pågått och nu är det återigen säkert att besöka den.
– Vi har ett unikt historiskt arv att förvalta. Genom att vårda och utveckla vår stadsmiljö och våra historiska minnesmärken, i detta fall St. Pers ruin, säkerställer vi att kommuninvånarna såväl som besökare kan fortsätta njuta och förundras över kommunens fantastiska historia, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande och även sigtunabo.

Sigtuna Museums chef Ted Hesselbom rekommenderar att man letar efter olika saker från respektive tid, det ska gå att hitta saker från 1800-talet och 1900-talet som lagt till. Utöver ett spontanbesök på platsen kommer ruinen också att användas i samband med Sigtuna Litteraturfestival 2020.
– Att S:t Pers kyrkoruin nu är säkrad öppnar nya möjligheter att bredda tillgänglighet och användande. Vi har, tillsammans med fastighetsägaren och andra berörda parter, påbörjat en studie av möjligheterna att förlägga evenemang, konserter, utställningar och liknande i och kring kyrkoruinen, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Sigtuna kommun har tidigare även renoverat S:t Olofs kyrkoruin, regeringarna är en del av ett samarbete mellan kommunen, Sigtuna församling, Länsstyrelsen i Stockholm och Riksantikvarieämbetet. Kostnaden för S:t Pers ruin budgeterades till 5,6 miljoner kronor, kommunen gick in med 1,2 miljoner. S:t Olofs kostade drygt tre miljoner och kommunen 650 000 kronor.

happyhomes_2019
ica_oktober
defacto_mustach_helsida
agy_oppethus
fme_oktober
centrum_host_helsida
greeknighthelsida
sigtunavatten_standard

#cyklaförtobbe stannade till i Sundveda

Märstafolket I söndags fick Sundveda besök av Andreas Hauge, Jonas Forsberg och Per Sandberg som cyklar från Oskarshamn till Skellefteå och under sin resa samlar in pengar till leksandsspelaren Tobias Forsberg som skadade sig förra året.

greeknight_outsider
colorama_april2
agy_oppethus_outsider
connys
nrh