centrum_panorama2020
S:t Pers ruinFoto: Sigtuna kommun

S:t Pers kyrkoruin öppnas upp igen

S:t Pers kyrkoruin som genomgick restaurering under en tid är redo för öppning.

S:t Pers kyrkoruin är en av de äldsta kyrkorna i Sverige och uppfördes redan på 1100-talet, den blev en ruin 500 år senare då den brann. 2011 upptäcktes sprickor i byggnaden varpå den blev osäker att besöka och stängslades in. Sedan i mars i år har restaurering pågått och nu är det återigen säkert att besöka den.
– Vi har ett unikt historiskt arv att förvalta. Genom att vårda och utveckla vår stadsmiljö och våra historiska minnesmärken, i detta fall St. Pers ruin, säkerställer vi att kommuninvånarna såväl som besökare kan fortsätta njuta och förundras över kommunens fantastiska historia, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande och även sigtunabo.

Sigtuna Museums chef Ted Hesselbom rekommenderar att man letar efter olika saker från respektive tid, det ska gå att hitta saker från 1800-talet och 1900-talet som lagt till. Utöver ett spontanbesök på platsen kommer ruinen också att användas i samband med Sigtuna Litteraturfestival 2020.
– Att S:t Pers kyrkoruin nu är säkrad öppnar nya möjligheter att bredda tillgänglighet och användande. Vi har, tillsammans med fastighetsägaren och andra berörda parter, påbörjat en studie av möjligheterna att förlägga evenemang, konserter, utställningar och liknande i och kring kyrkoruinen, säger Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Sigtuna kommun har tidigare även renoverat S:t Olofs kyrkoruin, regeringarna är en del av ett samarbete mellan kommunen, Sigtuna församling, Länsstyrelsen i Stockholm och Riksantikvarieämbetet. Kostnaden för S:t Pers ruin budgeterades till 5,6 miljoner kronor, kommunen gick in med 1,2 miljoner. S:t Olofs kostade drygt tre miljoner och kommunen 650 000 kronor.

marina_helsida
centrum_helsida2020
#hålligångsigtunakommun

Hämtar däck för skifte

Märstafolket Kommuninvånarna bröderna Kerim och Pierre Yaghleji samt George Karabet på Däckskiftarna åker i dessa coronatider till kunder för att plocka upp däck och bil för skifte.

Hesselbom ger ut deckare

Kulturnyheter Sigtuna kommuns museichef Ted Hesselbom har skrivit en deckare tillsammans med Anna Lihammer: - Att skriva tillsammans är det bästa och mest utmanande vi har gjort. Det är inspirerande och processen blir ofantligt mycket roligare, säger Ted och Anna i ett uttalande.

happy_homes_mars
ridskola2020_helsida
2020_helsida
#hålligångsigtunakommun

Kom igen! #hålligångsigtunakommun

Nöjesnyheter Coronan är över oss i allt vad det innebär, men det kommer en tid när allt är över och vi ska leva som vanligt igen. Under tiden är det upp till oss kommuninvånare att hjälpa till så att vi får ett fungerande samhälle. Bidra med bilder och tips på bra initiativ ute i kommunen.

defacto_helsida
festspec_corona_helsida
speedy_helsida

Sjutton vilken Mello

Nöjesnyheter Sjutton artister kom till start i Sigtunas egna melodifestival, Funkisglädje: - Det är sjunde året i rad som vi håller Mellon och utvecklingen går åt rätt håll.

festspec_corona_outsider
swedol_outsider
marina_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider