moderat_sommar
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Springmask härjar-Medicinen är slut

Springmask härjar på flertal förskolor och skolor runt om i kommunen, samtidigt är det receptfria läkemedlet slut: - Springmask bör behandlas för att minska besvären och detta kan nu dröja tills tillgången till läkemedlet förbättras kan bli besvärligt för de som drabbas, uppger Elda Sparrelid, chefsläkare för häls- och sjukvårdsförvaltningen på Stockholms läns landsting, för märsta.nu

centrum_artikel

Det receptfria läkemedlet mot springmask Vanquin är slut och dröjer ytterligare några veckor innan det finns ute på landets apotek. Samtidigt härjar masken för fullt bland barn på skolor och förskolor i bland annat Sigtuna kommun. Flera skolor i kommunen har varnat för springmask bland elever.

Stockholms läns landsting är medvetna om situationen:
– Vi har förstått att det receptfria läkemedel Vanquin som vanligtvis används som behandling är slut hos leverantör och att det dröjer ytterligare några veckor innan det finns tillgängligt, säger Elda Sparrelid, Chefläkare hälso- och sjukvårdsförvaltningen, till märsta.nu

Under tiden bör man dock försöka behandla springmask. Det görs genom god hand- och kroppshygien, byta underkläder och sängkläder fat och sova med underkläder och pyjamas.
– Det kan också vara bra att rengöra toalett och handfat ofta, helst varje dag, fortsätter Elda Sparrelid.

Uppemot 10-30 procent av alla förskole- och skolbarn drabbas av springmasken och det är vanligt med spridning just under hösten eftersom spridningsförloppet sker i skolmiljöerna.

brobygget_helsida_valsta
landsbygd_sigtuna_helsida
2020_helsida
centrum_helsida2020
kaa_sigtuna_helsida
defacto_helsida
spedition_sigtuna
studeravidare_helsida
speedy_helsida
happyhomes_sommar2020

Biljakt förbi Märsta

Blåljus En förare som vägrade stanna i samband med poliskontroll på E4:an satte fart från Knivsta mot Stockholm förbi Märsta.

connys_helsida
brobygget_midgard_helsida
speedy_outsider
brobygget_outsider_valsta
swedol_outsider
kaa_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
studeravidare_outsider
centrum_sommar_out
nrh
marina_outsider
brobygget_midgard_outsider