defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Springmask härjar-Medicinen är slut

Springmask härjar på flertal förskolor och skolor runt om i kommunen, samtidigt är det receptfria läkemedlet slut: - Springmask bör behandlas för att minska besvären och detta kan nu dröja tills tillgången till läkemedlet förbättras kan bli besvärligt för de som drabbas, uppger Elda Sparrelid, chefsläkare för häls- och sjukvårdsförvaltningen på Stockholms läns landsting, för märsta.nu

Det receptfria läkemedlet mot springmask Vanquin är slut och dröjer ytterligare några veckor innan det finns ute på landets apotek. Samtidigt härjar masken för fullt bland barn på skolor och förskolor i bland annat Sigtuna kommun. Flera skolor i kommunen har varnat för springmask bland elever.

Stockholms läns landsting är medvetna om situationen:
– Vi har förstått att det receptfria läkemedel Vanquin som vanligtvis används som behandling är slut hos leverantör och att det dröjer ytterligare några veckor innan det finns tillgängligt, säger Elda Sparrelid, Chefläkare hälso- och sjukvårdsförvaltningen, till märsta.nu

Under tiden bör man dock försöka behandla springmask. Det görs genom god hand- och kroppshygien, byta underkläder och sängkläder fat och sova med underkläder och pyjamas.
– Det kan också vara bra att rengöra toalett och handfat ofta, helst varje dag, fortsätter Elda Sparrelid.

Uppemot 10-30 procent av alla förskole- och skolbarn drabbas av springmasken och det är vanligt med spridning just under hösten eftersom spridningsförloppet sker i skolmiljöerna.

teatergrillen_helsida

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

defacto_helsida
happyhomes_50
connys_helsida
centrum_helsida2020

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.