dackskiftarna_panorama
Foto: Arkiv

Socialdemokraterna: Kommunledningen är beroende av (SD)

Socialdemokraterna hävdar att Regnbågskoalitionen med de utökade nämnderna nu gjort sig beroende av Sverigedemokraterna, något som tillbakavisas av Moderaterna: - S väljer att göra SD till vågmästare genom att vägra valberedningen utgå från det rådande parlamentariska läget i fullmäktige. Istället kräver de att utfallet vid enstaka sammanträden ska vara avgörande för fördelningen, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

De utökade nämnderna som klubbats av Regnbågskoalitionen anses göra Sverigedemokraterna till vågmästare enligt Socialdemokraterna. Socialdemokraterna hävdar att Regnbågskoalitionen vill att Socialdemokraterna även ger bort en ordinarie plats och en ersättarplats i samtliga fem nämnder för att ”rädda Regnbågskoalitionens ansikte”
– Koalitionen drev igenom besluten om att utöka nämnderna. Nu bör valen genomföras så snart som möjligt enligt de demokratiska principer och lagar som styr. Sedan är vi öppna för breda blocköverskridande samarbeten för att hitta en stabil och pragmatisk utveckling för Sigtuna kommun, säger Ibrahim Khalifa (S), oppositionsråd.

Ska locka fler till nämnderna
Men Moderaterna och Regnbågskoalitionen slår tillbakavisar påståendet om att man gjort SD till vågmästare och att man anser vilja rädda ansiktet. Anledningen till de utökade nämnderna var för att öka insyn och locka fler kommuninvånare till de politiska uppdragen istället för att arbetet ska hållas inom en begränsad skara utan insyn. En annan anledning var att ta bort SD:s utslagsröst i tre nämnder som uppstod i den förra nämndstorleken. Miljöpartiet har inte varit fulltaliga vid vissa sammanträden vilket gjort SD till vågmästare, något som Socialdemokraterna utnyttjat enligt Karolina Windefalk (MP).

”S beroende av SD”
För att stoppa kommunledningen är S helt beroende av SD, enligt Pernilla Bergqvist (L) som menar att S nu vill öppna upp för ett samarbete med SD:
– Vi har försökt ha konstruktiva samtal med S, men de väljer att fortsätta sin linje där politisk obstruktion är viktigare än kommunens invånare.

fme_oktober

Sänkt hastighet på Valstavägen

Nyheter En del av Valstavägen får sänkt hastighet: - Den lokala trafikföreskriften om hastighetsbegränsningen är resultatet av en del i arbetet med stadsbyggnadsprojektet Valsta 2030, säger Anna-Carin Mattsson, gatu- och parkchef i Sigtuna kommun.

defacto_helsida
dackskiftarna_helsida
EXTRA

Förbipasserande attackerades av knivman

Nyheter En man greps i Valsta under förmiddagen sedan han försökt attackera förbipasserande med en kniv: - Han försökte hugga en man med barnvagn och två barn, säger ett vittne till märsta.nu

happyhomes_2019
ica_oktober
sigtunavatten_standard
EXTRA

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

Nyheter En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

Bergqvist om nya skolrankingen: Visar styrkor och svagheter

Politik märsta.nu rapporterade på onsdagen om Lärarförbundets ranking av skolkommunerna där Sigtuna är på plats 201: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och svagheter. Det som är mest positivt är att vår positiva kvalitetsutveckling håller i sig med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever och meritvärde årskurs 9. Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige, det är helt fantastiskt, uppger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

colorama_april2
defacto_outsider
nrh
connys