defacto_pan2020
Foto: Arkiv

Socialdemokraterna: Kommunledningen är beroende av (SD)

Socialdemokraterna hävdar att Regnbågskoalitionen med de utökade nämnderna nu gjort sig beroende av Sverigedemokraterna, något som tillbakavisas av Moderaterna: - S väljer att göra SD till vågmästare genom att vägra valberedningen utgå från det rådande parlamentariska läget i fullmäktige. Istället kräver de att utfallet vid enstaka sammanträden ska vara avgörande för fördelningen, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

De utökade nämnderna som klubbats av Regnbågskoalitionen anses göra Sverigedemokraterna till vågmästare enligt Socialdemokraterna. Socialdemokraterna hävdar att Regnbågskoalitionen vill att Socialdemokraterna även ger bort en ordinarie plats och en ersättarplats i samtliga fem nämnder för att ”rädda Regnbågskoalitionens ansikte”
– Koalitionen drev igenom besluten om att utöka nämnderna. Nu bör valen genomföras så snart som möjligt enligt de demokratiska principer och lagar som styr. Sedan är vi öppna för breda blocköverskridande samarbeten för att hitta en stabil och pragmatisk utveckling för Sigtuna kommun, säger Ibrahim Khalifa (S), oppositionsråd.

Ska locka fler till nämnderna
Men Moderaterna och Regnbågskoalitionen slår tillbakavisar påståendet om att man gjort SD till vågmästare och att man anser vilja rädda ansiktet. Anledningen till de utökade nämnderna var för att öka insyn och locka fler kommuninvånare till de politiska uppdragen istället för att arbetet ska hållas inom en begränsad skara utan insyn. En annan anledning var att ta bort SD:s utslagsröst i tre nämnder som uppstod i den förra nämndstorleken. Miljöpartiet har inte varit fulltaliga vid vissa sammanträden vilket gjort SD till vågmästare, något som Socialdemokraterna utnyttjat enligt Karolina Windefalk (MP).

”S beroende av SD”
För att stoppa kommunledningen är S helt beroende av SD, enligt Pernilla Bergqvist (L) som menar att S nu vill öppna upp för ett samarbete med SD:
– Vi har försökt ha konstruktiva samtal med S, men de väljer att fortsätta sin linje där politisk obstruktion är viktigare än kommunens invånare.

happyhomes_2019
Extra

uppdaterad Personrån i Sigtuna

Blåljus En person har under eftermiddagen rånats av flera gärningsmän i Sigtuna: - Någon form av tillhygge har använts i samband med rånet, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Polisens ledningscentral, till märsta.nu

teatergrillen_helsida
defacto_helsida
sigtunavatten_standard

Minister kallade till möte om ”social dumpning”

Politik Civilminister Lena Micko (S) bjöd in ett antal kommuner, bland annat Kramfors som anklagat Sigtuna för sk social dumpning, till ett möte om problemet: - Sigtuna har tagit ett extremt stort ansvar i mottagandet av nyanlända. Så stort att vi nu har landets fjärde största andel invånare med utrikisk härkomst, skriver kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook

colorama_jul
EXTRA

Förvaltning varnade för patientsäkerhet på Arhem

Nyheter Förvaltningen varnade för att patientsäkerheten på Arhem äventyrades om man inte fick loss 900 000 kronor i oktober, majoriteten svarade då med att plocka bort ärendet från dagordningen: - Tjänsteskrivelsen är ett budgetärende och därför kan vi inte ta ett beslut i nämnden. Frågan om nattbemanning är dock högst aktuell. Vi avvaktar nu IVO:s tillsyn som sker i slutet av januari. Deras bedömning kommer att vara vägledande för hur vi hanterar frågan framöver, säger Josefin Brodd (M), nybliven ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden.

teatergrillen_outsider
sigtunavatten_outsider
nrh
connys