budget_panorama
Foto: Arkiv

Socialdemokraterna: Kommunledningen är beroende av (SD)

Socialdemokraterna hävdar att Regnbågskoalitionen med de utökade nämnderna nu gjort sig beroende av Sverigedemokraterna, något som tillbakavisas av Moderaterna: - S väljer att göra SD till vågmästare genom att vägra valberedningen utgå från det rådande parlamentariska läget i fullmäktige. Istället kräver de att utfallet vid enstaka sammanträden ska vara avgörande för fördelningen, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

fraga_liberalerna

De utökade nämnderna som klubbats av Regnbågskoalitionen anses göra Sverigedemokraterna till vågmästare enligt Socialdemokraterna. Socialdemokraterna hävdar att Regnbågskoalitionen vill att Socialdemokraterna även ger bort en ordinarie plats och en ersättarplats i samtliga fem nämnder för att ”rädda Regnbågskoalitionens ansikte”
– Koalitionen drev igenom besluten om att utöka nämnderna. Nu bör valen genomföras så snart som möjligt enligt de demokratiska principer och lagar som styr. Sedan är vi öppna för breda blocköverskridande samarbeten för att hitta en stabil och pragmatisk utveckling för Sigtuna kommun, säger Ibrahim Khalifa (S), oppositionsråd.

Ska locka fler till nämnderna
Men Moderaterna och Regnbågskoalitionen slår tillbakavisar påståendet om att man gjort SD till vågmästare och att man anser vilja rädda ansiktet. Anledningen till de utökade nämnderna var för att öka insyn och locka fler kommuninvånare till de politiska uppdragen istället för att arbetet ska hållas inom en begränsad skara utan insyn. En annan anledning var att ta bort SD:s utslagsröst i tre nämnder som uppstod i den förra nämndstorleken. Miljöpartiet har inte varit fulltaliga vid vissa sammanträden vilket gjort SD till vågmästare, något som Socialdemokraterna utnyttjat enligt Karolina Windefalk (MP).

”S beroende av SD”
För att stoppa kommunledningen är S helt beroende av SD, enligt Pernilla Bergqvist (L) som menar att S nu vill öppna upp för ett samarbete med SD:
– Vi har försökt ha konstruktiva samtal med S, men de väljer att fortsätta sin linje där politisk obstruktion är viktigare än kommunens invånare.

manskold_helsida
speedy_vinter_helsida
defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
helsida
centrum_helsida2020
kkdk_helsida
meko_helsida
connys_helsida
2020_helsida
budget_outsider
nrh
outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
manskold_outsider
meko_outsider
kkdk_outsider
centrum_sommar_out
speedy_vinter2020_outsider
ridskola_2020_outsider