moderater_pan_sommar
Pernilla Bergqvist (L), gruppledare i Sigtuna kommunFoto: Sigtuna kommun

Slutsnackat – dags för konkreta åtgärder mot mäns våld mot kvinnor

Förra torsdagen mördades en kvinna i Linköping. Dagen efter mördades en kvinna i Nacka. Dagen efter det mördades en kvinna i Alvesta. Varje dag anmäler 24 kvinnor att de blivit misshandlade av sin partner och mörkertalet är stort.

Mäns våld mot kvinnor är en kris och måste behandlas därefter. Det är bra att så många upprörs över det vidriga och allt för ofta dödliga våld som kvinnor utsätts för i nära relationer, men att uppmärksamma och uppröras över siffrorna är inte nog. Att snacka räcker inte – det är dags för handling.

Bakom begrepp som ”kvinnovåld”, ”våld i nära relationer” och ”våld i hemmet” döljer sig grov brottslighet som misshandel, våldtäkter, förföljelse, mordförsök och mord. Det är hög tid att mäns våld mot kvinnor och barn ses som den grova brottslighet den är och att de utsatta får rätt skydd. I vårändringsbudgeten drev Liberalerna igenom mer pengar till insatser på området. 37 miljoner kronor för att förstärka arbetet mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och prostitution och människohandel tillförs nu. Även stöd till ungdomar som blir utsatta för våld i sina relationer förstärks. Men mer behöver göras. Liberalerna vill därför se bland annat:

Förebyggande arbete mot potentiella förövare. Vi behöver mer forskning kring och åtgärder för att se till att våldsutövare förändrar sitt beteende och upphör med att utöva våld. Vi behöver i alla led agera normkritiskt och destruktiva könsroller behöver synliggöras och motverkas.

Utökade möjligheter till kontaktförbud och elektronisk fotboja. Det är förövarens frihet som ska begränsas, inte offrets.

Bättre tillgång till skyddade boenden. Tillgången till skyddade boenden är mycket ojämnt fördelad över landet och det tillhör vardagen att kvinnor nekas plats på skyddat boende helt enkelt på grund av platsbrist.

Skärpta straff. Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning bör höjas till ett års fängelse och böter ska tas bort ur straffskalan för överträdelse av kontaktförbud. L vill också se skärpta straff för sexualbrott.

Stöd till kvinno- och tjejjourer. Kvinno- och tjejjourer gör ett ovärderligt jobb som behöver stärkas. L har varit i högsta grad pådrivande för de stora tillskott till kvinno- och tjejjourer som skett i de senaste budgetarna.

Mäns våld mot kvinnor är ett av de mest extrema uttrycken för kvinnors ofrihet. Nästan en fjärdedel av tjejer i åldern 16-24 år uppger att de utsatts för brott i nära relation och var fjärde vecka mördas en kvinna av sin partner. Det är inte värdigt ett av världens mest jämställda länder. Vi måste sluta prata om mäns våld mot kvinnor och börja genomföra de åtgärder som behövs. Mäns våld och hat mot kvinnor måste få ett slut – nu.

  • Cecilia Elving, Jämställdhetspolitisk talesperson Liberalerna
  • Malin Danielsson (L), riksdagsledamot
  • Gulan Avci (L), riksdagsledamot
  • Nina Lundström (L), riksdagsledamot
  • Jessica Johnson, ordförande Liberala kvinnor Stockholm
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare Sigtuna kommun
kso_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Debatt Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

Hemtjänsten inte fossilfri

Debatt Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.

pantamera_avc_helsida
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Debatt Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

connys_helsida
mp_helsida_april
helsida_sfs

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Debatt Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

defacto_helsida
centrum_sommar2022_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Debatt I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Debatt Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Debatt Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Debatt Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

kso-duell_out
mp_outsider2022
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
pantamera_out
sfs_out
moderat_outsider
nrh
centrum_sommar_outsider2022