defacto_pan2020
Foto: Pressbild/Swedavia

”Slag mot oss i Sigtuna”

Politiker i Sigtuna kommun är kritiska mot regeringens förslag om flygskatt. Mattias Askersson (M) kallar det för ”Ett direkt slag mot oss i Sigtuna kommun”. Kommunalrådet Dan Rosenholm (L) säger att det är en symbolhandling.

centrum_artikel

Kommunen har i ett remissvar sagt nej till flygskatten som nu regeringen avser införa redan 2018. Sigtuna kommun lämnade in svaret 1:a mars och bara två veckor efteråt har regeringen kommit fram till att skatten ska införas. Kommunalrådet Dan Rosenholm (L) tror att regeringen redan hade bestämt sig oavsett vad alla remissinstanser svarade:
– Problemet med regeringens förslag till flygskattehöjning är att det är en symbolhandling mer än en effektiv åtgärd mot koldioxid. Istället bör man arbeta efter principen att åstadkomma mesta möjliga koldioxidminskning till minsta möjliga kostnad, personligen tror jag att stöd till biobränslen, till exempel genom skatteväxling, skulle kunna vara långsiktigt effektivt, säger Rosenholm till märsta.nu.

Dan Rosenholm tror att det kommer att hota jobbtillfällen på Arlanda och att resenärer och flygbolag kommer att välja andra flygplatser istället. Rosenholm poängterar att de som varit mest kritiska till flygskatten är socialdemokrater från Norrland:
– Riskerna med flygskatt ligger inom många områden. Arlandas internationella konkurrenskraft försvagas, Sverige riskerar att förlora arbetstillfällen, orter långt härifrån, inte minst i Norrland, drabbas. Sedan har jag en personlig åsikt om flyget. Människors fria rörlighet är fredsbevarande, man vill inte slåss med människor man träffar, inte förlora möjligheterna att se nya platser.

Kommunen kommer sannolikt inte att kunna säga mer i frågan än vad man har gjort. Mattias Askersson (M), ordförande i sin partiförening, kallar flygskatten för ett direkt slag mot Sigtuna kommun och att regeringens politik slår hårt mot kommunens invånare.

2020_helsida
connys_helsida
defacto_helsida
sportlov_sigtuna
aretslarling
speedy_helsida
centrum_helsida2020
happy_homes_mars
teatergrillen_helsida
sportlov_sigtuna_outsider
connys
teatergrillen_outsider
sigtuna_vatten_outsider
speedy_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
nrh