arlandagk_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Skrev Nationella provet för ett år sedan-Nekas betyg

En elev på ett högstadium i kommunen gjorde för ett år sedan ett nationellt prov i matematik på gymnasiet, men provet visade sig vara ett ersättningsprov och eleven har därför inte kunnat få sitt betyg.

centrum_pask

Eleven gjorde nians matematik i sjuan och för att få betyg och ta sig an nya utmaningar i ämnet valde han att göra gymnasiets matematikkurser i åk 8. märsta.nu har tagit del mail från Arlandagymnasiet där man bekräftar att han fått betyg A i provet, det är daterat i maj 2018. Men betyget uteblir eftersom provet visade sig vara ett ersättningsprov för ett annat prov som läckt ut, ersättningsprovet innehöll inte alla delar som det ordinarie provet skulle ha innehållit. Först när eleven och hans föräldrar tar kontakt med kommunen, i februari i år, kommer man fram till en lösning där eleven uppmanas att göra provet igen

Visste inte om att det var ersättningsprov
märsta.nu har varit i kontakt med eleven som berättar att han helt saknar tron på skolan efter det som hänt. Man har kontaktat diverse lärare, rektorer och jurister hos kommunen, alla kommer med samma budskap att han nu ska göra om provet. Eleven har inga problem med att göra om provet men det faktum att ingen tagit tag i problemet gör honom upprörd.
– Hur kan det gå så lång tid innan man säger till mig att jag måste göra om provet, jag hade ingen aning om att det var ett ersättningsprov som jag gjorde, säger eleven.

Vanligt att prov läcker ut
Sigtuna kommun kan inte uttala sig om det specifika fallet men skriver i mail till märsta.nu att det tyvärr är ganska vanligt att prov eller delprov från nationella provet sprids. På morgonen innan provet så rekommenderar Skolverket samtliga skolor att använda ersättningsprov istället.

Ska ha samma värde
Men ersättningsprovet är likställt med det ordinarie provet enligt kommunens svar, trots det har det aktuella provet som eleven gjorde inte klassats som ett normalt prov, så här skriver kommunen;

”Ett ersättningsprov är likställt med det ordinarie provet och den enskilda eleven får ett delprovresultat precis som vanligt. Delprovsresultatet kan användas som stöd för lärarens bedömning och betygssättning, skillnaden är att eleven inte får ett sammanvägt provbetyg.”

Dock är det inte enbart resultatet från det nationella provet som betyget grundar sig på utan det ska vara ett stöd lärarens betygsättning. Betyget som eleven får i en kurs/ämne grundas på en helhetsbedömning av elevens kunskap. Det kan krävas mer underlag än vad som visas upp vid de nationella proven eller ersättningsprov.

happyhomes_2019
colorama_april2

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

sigtunavatten_standard
valsta_utveckling

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

centrum_pask_helsida

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

fme_helsida
ica_pask

Risk för blodbrist i påsk

Notiser Blodcentralen i Stockholms län uppmanar blodgivare och personer som inte donerat tidigare att lämna blod inför påsken då blodlagren börjar sina.

bonava_helsida

MAX plockar bort plastsugrören

Nyheter De orangea plaströren på MAX kommer att försvinna under året och ersättas med vita av förnybart papper: - Med vårt hållbarhetsarbete har MAX en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

logistik_utbildning

Nu råder dubbdäcksförbud

Nyheter Igår måndag var sista dagen att byta till sommardäck, från och med idag 16:e april är det förbud att köra med vinterdäck om det inte förväntas vinterväglag.

fme_outsider
defacto_outsider
bonava_outsider
sigtunavatten_outsider
ridskola2019_outsider
sh_oppet
colorama_april
valsta_utveckling_2