defacto_pan2020
Foto: Genrebild

Skolsköterskan ska larma om barnfetman

Idag var det skolstart, efter larmrapporten om att många 10-åringar är överviktiga kommer skolsköterskor att samtala med föräldrar till överviktiga barn.

centrum_artikel

märsta.nu rapporterade nyligen om att många av kommunens 4 och 10-åringar dras med fetma och övervikt. I samband med barnens hälsokontroller i skolan kommer skolsköterskor ha samtal med föräldrar till berörda barn om vikten av fysisk aktivitet, bra mat som ger energi och näring och god sömn:
– Vi erbjuder uppföljande träffar, om föräldrar önskar mer kunskap och stöd. Vi kan skicka remiss vidare till sjukvården om Elevhälsans medicinska insats inte räcker till. Om föräldrar och barn önskar kan vi hjälpa till att förmedla kontakt med idrottsföreningar, säger Helena Gotthold, skolsköterska på Centralskolan och Elevhälsans medicinska insatser i Sigtuna kommun.

Birgitta Asplund, verksamhetschef barn- och elevhälsan berättar att det första besöket för barnen sker i förskoleklass i samband med föräldrar.
– I de hälsosamtal som genomförs har sköterskan möjlighet att diskutera barnets mat och aktivitetsvanor, samt ge råd till barn, ungdomar och föräldrar om kost och fysisk aktivitet. Längd, vikt och BMI kontrolleras.

Men det är först i samtycke med föräldrar som barnen med fetma remitteras till vården.
– De barn som har övervikt kan komma att kontrolleras oftare, det är en individuell bedömning och allt sker i samråd med föräldrar och barn. Skolsköterskor använder sig av motiverande samtalsmetodik som stödjer eleven till livsstilsförändringar. Man har även möjlighet att hänvisa familjer till dietist för råd och stöd. Att jobba med övervikt och fetma är komplext. Man måste se till helheten kring individen, och en balansgång så att man inte får personen att känna sig kränkt, säger Birgitta Asplund via mail till märsta.nu

connys_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

happyhomes_sommar2020
speedy_vinter_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

ridskola2020_helsida
vardcentral_helsida
2020_helsida
sigtunastad_helsida
dackskiftarna_helsida
defacto_helsida
centrum_helsida2020
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtuna_vatten_outsider
vardcentral_outsider
nrh
connys
sigtunastad_outsider
speedy_vinter2020_outsider
dackskiftarna_outsider
ridskola_2020_outsider