defacto_pan2020
Foto: Genrebild

Skolelever allt ohälsosammare

Skolelever i bland annat Sigtuna kommun äter alldeles för onyttigt och rör på sig för lite enligt Region Stockholms centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

centrum_artikel

Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har undersökt matvanor, idrott och vikt bland elever från 100 grundskolor i länet. Elever från Sigtuna kommun har varit en del av underlaget visar rapporten som släpptes redan i maj.

Matvanorna blir allt ohälsosammare, deltagandet i idrott sjunker och fetma bland elever i åk 4-6 och 7-9 förekommer. Ohälsosamma matvanor var dock vanligare bland högstadieelever än mellanstadiet. Tydligast är intaget av grönsaker, frukt och frukost. Drygt sjunde elev har lågt intag av frukost, var tjugonde elev har högt intag av socker samt deltar i få idrottslektioner. Fetman bland högstadielever var 3,6 procent för åk 7-9 och 4,8 för mellanstadiet. 6 av 10 har lågt intag av frukt och 4 av 10 lågt intag av socker.

De ohälsosamma vanorna och fetman var mindre vanligt med föräldrar med lång utbildning. Ohälsosamma vanor är också vanligare bland elever med utländsk härkomst, både på mellan- och högstadiet. Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin menar att elevhälsan på skolorna har en nyckelroll för att uppmärksamma elever med ohälsosamma levnadsvanor, övervikt och fetma.

speedy_vinter_helsida
defacto_helsida
sigtunastad_helsida
2020_helsida
vardcentral_helsida
ridskola2020_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

dackskiftarna_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

connys_helsida

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
sigtunastad_outsider
ridskola_2020_outsider
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider
connys
nrh