moderaterna_panorama
Mia Hämäläinen Persson och Marie AxelssonFoto: Socialdemokraterna

Skarp kritik mot Moderaterna för nedläggning av transportprogrammet

Socialdemokraterna riktar skarp kritik mot Moderaterna för nedläggningen av Transportprogrammet på Arlandagymnasiet och privatiseringen.

Bergstrands Utbildningar har kritiserats i riksmedia under de senaste veckorna för att ha gett betyg till elever som inte närvarat. Nu riktar Socialdemokraterna kritik mot Moderaterna för hanteringen när Transportprogrammet på Arlandagymnasiet lades ned och Bergstrands utbildningar kom in.
– Jag är orolig för gymnasieungdomarnas framtid och jag är ledsen å lärarnas vägnar. Bergstrands systematiska betygsfusk i Bromma är ett hån mot lärarprofessionen och skattebetalarna. Dessutom är de privata aktörerna generellt sett inte kända för att satsa på utbildade lärare, då det är lättare att hålla nere kostnaderna med obehöriga lärare, Marie Axelsson (S) Oppositionsråd i Sigtuna kommun

”Oansvarigt agerande”
Socialdemokraterna anser att det är viktigt att Sigtuna utifrån sin placering som logistiknav kan säkerställa kompetens till näringslivet i en strategiskt viktig fråga. Man kallar hanteringen för smygprivatisering som innebär att kommunen inte längre kan samarbeta med näringslivet kring kompetensförsörjning inom branschen.
– Det är oansvarigt att den moderatledda kommunledningen släpper ifrån sig ansvaret för våra gymnasieungdomars skolgång till en oseriös privat aktör som företaget Bergstrands Utbildningar, skriver S i pressmeddelandet.

Ifrågasätter Askersons kompetens
Mia Hämäläinen Persson (S) 2:e vice ordförande i Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden, ifrågasätter nämndens ordförande Mattias Askersons (M) lämplighet att ansvara för kommunens utbildnings- och arbetsmarknadspolitik:
– Vi har det alldeles färska exemplet angående företaget Bergstrands Utbildningar, KPMGs revisionsrapport angående kommunens aktiva medverkan till så kallad sociala dumpning dessutom har Mattias Askerson (M) även blivit kritiserad av förvaltningsrätten för att ha tagit ordförandebeslut som inte har stöd i kommunallagen.

”(S) vill ha allt i kommunal regi”
Moderaterna tillbakavisar kritiken och menar på att Bergstrands även under Socialdemokraterna bedrivit yrkesspecifika kurser på entreprenad på på Arlandagymnasiet.
– När (S) talar om ”smygprivatisering” handlar det ytterst inte om Bergstrand och den aktuella utbildningen. Det handlar om att på bred front inom många verksamheter beröva Sigtunaborna möjligheten att själva välja hur de vill leva sina liv. (S) vill att allt ska drivas i kommunal regi, även om kvaliteten skulle vara sämre och ratas av invånarna, säger Olov Holst (M), Kommunstyrelsens ordförande.

Mattias Askerson uppger att det som Bergstrands anklagats för i Bromma förstör för alla de fristående aktörer som han menar ”är seriösa och bedriver verksamheter som i många fall är minst lika bra som kommunala verksamheter.”
– Ofta bättre, viket är anledningen till att vi hellre auktoriserar andra än fortsätter med att erbjuda kommunala tjänster som ingen vill nyttja.

Axelsson köper inte argumenten
Marie Axelsson köper inte argumenten från varken Askerson och Holst:
– Det finns bra och dåliga fristående skolor. Det som framkommit om Bergstrands utbildningar är inte positivt varken för dem eller för Sigtuna kommun. Att Moderaterna känt till problemen inom företaget och samtidigt tagit beslutet att lägga ned den kommunala transportutbildningen är inte försvarbart. Det är en riktigt dålig skolpolitik

Nu blir det studentfirande igen

Ung & Student För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

centrum_sommar2022_helsida
nationaldag_helsida
EXTRA

Smash and grab mot fraktföretag

Blåljus Ett fraktföretag i Arlandastad utsattes under tidig morgon för en smash and grab: - Det låg fotanglar vid bron över järnvägen, berättar ett vittne för märsta.nu

defacto_helsida
2020_helsida

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

Nyheter En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

retro_helsida
översiktsplanen

Norr om Aspvägen kommer inte att bebyggas

Politik Sigtuna kommun har antagit en ny översiktsplan i samband med fullmäktige på torsdagen. I den så har förslaget om bebyggelse norr om Aspvägen tagits bort.

logistik_sigtuna_helsida
mp_helsida_april
liber_helsida

Lyckad Blåljusdag i Märsta Centrum

Nyheter I lördags var det Blåljusdag i Märsta Centrum: - Vi är mycket tacksamma för alla Märstabor som kom och gjorde dagen till en succé säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

helsida
connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

logistik_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
connys
nrh
nationaldag_out
outsider
retro_outsider
mp_outsider2022
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider