arlandagk_panorama
Miljö- och hälsoskyddsnämndenFoto: Pressbild

Ska kartlägga mikroplaster på skolgårdar

Den nya mandatperiodens Miljö- och hälsoskyddsnämnd har haft sitt sammanträde och ett av de mål man har är att kartlägga mikroplaster på skolgårdar i kommunen.

sportlov_centrum

Mikroplaster är plastmaterial mindre än fem millimeter, de flesta är även mindre än en millimeter och riskerar att hamna i avlopp samt vidare ut i sjöar- och vattendrag om det inte hanteras på lokal nivå.

Nu har den nya miljö- och hälsoskyddsnämnden som ett uttalat mål att man ska kartlägga mikroplasterna på skolgårdar i kommunen:
-Arbetet med att kartlägga spridningsvägarna för mikroplasterna är viktigt och vi måste försäkra oss om att dessa inte når våra vatten eller på annat sätt skadar oss, naturen eller djuren, säger nämndens ordförande Gill Brodin (C)

I samband med mandatperiodens första sammanträde för nämnden så antogs en verksamhetsplan för 2019 som baserar sig på de anvisningar som lämnats av kommunledningen i Mål och budget 2019-2021.
– Det är glädjande att man nu inleder arbetet med att inventera eventuella spridningar av mikroplaster på våra skolgårdar och lekplatser, fortsätter Gill Brodin (C).

EXTRA

Beslut: Kommunen kan vräka nyanlända

Nyheter Kammarrätten ger Lidingö rätt om att de får vräka nyanlända efter två år, det öppnar upp även för Sigtuna kommun som haft ett antal uppmärksammade fall det senaste året.

arlandagolf
icavalsta_semlor

Flest städare och busschaufförer bor i kommunen

Nyheter Fackförbundet LO har tagit fram en rapport som visar vilka yrkesgrupper det finns mest av i en kommun: - Stockholms län är ett väldigt delat län. Människor med vårdbiträdelöner har inte råd att bo i kommuner som Danderyd. Det finns en tydlig koppling att kommuner med många högavlönade har få hyresrätter, säger Marika Lindgren Åsbrink, författare av rapporten hos LO.

ridskola_2019_helsida
sangensemble
banner_trerosor
sigtunavatten_standard

Läsare: Rökare ta hand om ert skräp

Nyheter En läsare kontaktade märsta.nu med bild från Märsta station där det ligger massor med fimpar: - Till alla rökare: städa upp er egen skit ni slänger runt omkring er.

defacto_helsida
connys
tonårsmordet

Familjen anmälde försvinnandet till polisen: Hände inget på tio dagar

Nyheter Tonåringen som mördades gick till skolan som vanligt 4:e februari men kom aldrig hem berättar en familjemedlem för SVT Veckans brott.

sportlov2019

Märstabo lurade CSN

Notiser En man som under åren 2013-14 bodde i Märsta lyckades få ut 260 000 kronor i studiemedel trots att han inte studerade.

tonårsmordet

Kommunen avser se över rutiner

Nyheter Mordet i Märsta hanterades i SVT Veckans brott under måndagen och det nya som framkom var att kommunen kommer att se över om man kunde gjort något annorlunda.

nrh
extravaganza_outsider
ridskola2019_outsider