defacto_pan2020
Johan SundströmFoto: Pressbild

Sigtunaforskare söker svar om Covid-19.

Sigtunafödde Johan Sundström, tillvardags professor vid Uppsala universitetssjukhus, arbetar nu med en studie kring hur blodtryckssänkande medel kan användas vid bekämpning av covid-19.

centrum_artikel

Hjärt- och lungfonden har delat ut ett akutanslag till Johan Sundström, född i Sigtuna men numera uppsalabo, för att han ska arbeta med en studie som undersöker hur en viss typ av blodtryckssänkande läkemedel kan ha effekt vid svår covid-19.
– Vi tycker att det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på covid-19 med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om. Med det här akutanslaget hoppas vi bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv medan smittspridningen fortfarande pågår, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hypotesen som Sundström och hans team arbetar utifrån är att viruset som orsakar covid-19 använder ett särskilt enzym när det infekterar kroppsceller. Vid behandling av blodtryckssänkande medel så ska mängden enzym på cellytan minska. Läkemedlen som studien förespråkar är både billiga, välbeprövade och ofarliga. Om hypotesen stämmer så räddar det många liv tror Hjärt- och lungfonden. Forskningen möjliggörs tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt- lungfonden.

speedy_vinter_helsida
connys_helsida
meko_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
ridskola2020_helsida
2020_helsida
prima_helsida
happyhomes_sommar2020
januari_helsida
coronapandemin

Minskning av covidfall på sjukhus

Notiser Regionen noterar en minskning av antalet covidsmittade i Stockholm: - Det är fortsatt många patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård. Den minskning vi nu ser går sakta och vår förhoppning är att den ska fortsätta nedåt, men vi är förberedda på att sjukvårdsbehovet återigen kan öka, kommenterar hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

swedol_outsider
prima_outsider
meko_outsider
connys
nrh
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
moderat_outsider_jan
speedy_vinter2020_outsider