moderaterna_sep2020
Johan SundströmFoto: Pressbild

Sigtunaforskare söker svar om Covid-19.

Sigtunafödde Johan Sundström, tillvardags professor vid Uppsala universitetssjukhus, arbetar nu med en studie kring hur blodtryckssänkande medel kan användas vid bekämpning av covid-19.

centrum_artikel

Hjärt- och lungfonden har delat ut ett akutanslag till Johan Sundström, född i Sigtuna men numera uppsalabo, för att han ska arbeta med en studie som undersöker hur en viss typ av blodtryckssänkande läkemedel kan ha effekt vid svår covid-19.
– Vi tycker att det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på covid-19 med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om. Med det här akutanslaget hoppas vi bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv medan smittspridningen fortfarande pågår, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hypotesen som Sundström och hans team arbetar utifrån är att viruset som orsakar covid-19 använder ett särskilt enzym när det infekterar kroppsceller. Vid behandling av blodtryckssänkande medel så ska mängden enzym på cellytan minska. Läkemedlen som studien förespråkar är både billiga, välbeprövade och ofarliga. Om hypotesen stämmer så räddar det många liv tror Hjärt- och lungfonden. Forskningen möjliggörs tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt- lungfonden.

personal_sandstrom_helsida
connys_helsida
helsida
meko_helsida
2020_helsida
corner_helsida
landsbygdsdag
speedy_vinter_helsida
happyhomes_sommar2020
boisigtuna
defacto_helsida
centrum_helsida2020