defacto_pan2020
Foto: Privat

Sigtunaförfattare skriver bok om järnväg

Sigtunabon Crister Mattsson ger ut ännu en bok, denna gång om järnvägens betydelse och varför det inte byggdes en järnväg till Sigtuna.

centrum_artikel

Crister Matsson från Sigtuna har skrivit ett antal böcker med sigtunaanknytning. Nu kommer nästa då han skrivit boken Det byggdes aldrig någon järnväg mellan Sigtuna och Ängsö – och våra industrisamhällen finns inte längre för de har ersatts av en global by.

Matsson reflekterar i boken över järnvägens betydelse skriver boktugg.se.
– Jag fick en tidskrift av en bekant, det var ett temanummer om järnvägar i Bergslagen. Där fanns bland annat en karta över Bergslagens alla järnvägar, alla gamla bruk och gruvor var anslutna till en järnväg för att kunna skeppa ut sina varor. Det var mycket intressant, och jag började läsa på mer om järnvägens betydelse för hela samhällets utveckling, säger Crister till sajten.

Anledningen till att Sigtuna inte fick en järnväg belyses också. Det fanns både pengar och intresse för 100 år sedan.
– Man hade långa diskussioner, men det blev inget. Men just det blev Sigtunas framgångsfaktor. Att järnvägen passerade några mil utanför staden innebar att innerstaden inte utvecklades utan levde kvar i det förgångna – de olika tidsåldrarna finns kvar. Här finns minnesmärken ända sedan medeltiden och vikingatiden. Staden har bevarats tack vare att man inte byggde järnväg hit, berättar han för sajten.

speedy_vinter_helsida
happyhomes_sommar2020
vardcentral_helsida
ridskola2020_helsida
defacto_helsida
2020_helsida
dackskiftarna_helsida
rentawreck_helsida
sigtunastad_helsida
Moderaterna_helsida2021
connys_helsida

Smashmallows släpper nytt

Nöjesnyheter Lokala bandet Smashmallows släpper nytt: - Vi vill med albumet visa på mörkret inom oss, men även på det hopp som finns i världen, säger Henrik Naglitch.

centrum_helsida2020

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
speedy_vinter2020_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
rentawreck_outsider
sigtunastad_outsider
vardcentral_outsider
moderaterna_sigtuna
dackskiftarna_outsider
sigtuna_vatten_outsider