panorama_centrum
Tomas Engvall, BLP EntreprenadFoto: Daniel Iskandar

Sigtunabon åtgärdar skyddsrummen

Sigtunabon Tomas Engwall på BLP entreprenad har märkt av en ökad efterfrågan på skyddsrum de senaste året men nu under Ukrainakrisen är förfrågningarna många: - Man börjar bry sig mer om var man ska ta vägen om man blir utsatt för krig, säger han.

Skyddsrumsfrågan har auktualiserats igen i Sverige i och med Ukrainakrisen. Tomas Engvall från Charlottenberg, verksamhetsledare på BLP Entreprenad som arbetar med att åtgärda brister i skyddsrum och bygger ersättningsskyddsrum, berättar för märsta.nu att fastighetsägare börjar höra av sig för att få en kontroll av skyddsrummen.
– Vi har 65 000 skyddsrum i Sverige, MSB är den myndighet som övervakar skyddsrummen och utför kontrollen. Men fastighetsägaren är ansvarig för att ett skyddsrum går att iordningställa inom 48 timmar.

Krävs höjt beredskapsläge
Några direktiv för att iordningställa alla har inte gått ut, i så fall måste regeringen utfärda ett höjt beredskapsläge. Idag kan många skyddsrum vara omgjorda till förråd.
– Dessa måste göras om igen i sådant fall, man måste få in stötvågsventiler, fläktar, toaletter, vatten, gasfång, allt sånt har man 48 timmar på sig att åtgärda om det går ut ett höjt beredskapsläge, fortsätter Tomas.

Kan utfärda vite
Skyddsrummen inspekteras per cirka tio år, men det finns rum som man inte varit i på längre tid än så. I Sigtuna stad finns det ett antal skyddsrum, flest skyddsrum finns i Märsta. BLP Entreprenad hjälper till och rättar till skyddsrum som det finns brister i. Har myndigheten gjort en inspektion med utfärdade brister så får man en anmärkning och sedan måste dessa åtgärdas, annars kan myndigheten utdöma ett vite.
– Om man räknar i Sverige så finns det sju miljoner skyddsrumsplatser idag i landet, det innebär att alla inte får plats, man tillhör inte något specifikt skyddsrum utan man tar det som ligger närmast.

2020_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
liber_helsida
connys_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

centrum_sommar2022_helsida
marinan_helsida
defacto_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

mp_helsida_april

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

nrh
swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
ewas_outsider
mp_outsider2022
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
connys
marina_outsider