defacto_pan2020

Sigtuna toppar antibiotikalista

I Salem används minst antibiotika per 1000 invånare, i Sigtuna mest rapporterar Mitt i Stockholm.

Mest antibiotika per 1000 invånare skrivs ut i Sigtuna kommun enligt Mitt i Stockholm som tagit del av Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Användningen bland stockholmarna går dock ner, i april förra året hämtades 313 recept ut per 1000 invånare jämfört med 331 under 2017. För tio år sedan var siffran 433 recept. Minskningen är positiv enigt Astrid Lundewall, enhetschef på Strama Stockholm, men det är en bit kvar till det nationella målet på 250 recept/1000 invånare.

Strama som arbetar för att få ner antibiotikaanvändandet kommer att vända sig direkt till husläkarmottagningarna så att de blir mer restriktiva med recepten. I höst kommer även en kampanj riktad till allmänhet om att bakterier och virus, även en barnbok har tagits fram som ska skickas ut till alla 7-åringar. Det problem som finns är att antibiotikaresistens ökar i samhället.
– Vår normala flora av bakterier, det som idag benämns mikrobiotika, påverkas av antibiotika, och vårt immunförsvar försämras. Det finns också risk för biverkningar, säger Astrid Lundevall på Strama till Mitt i Stockholm.

centrum_helsida2020

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

2020_helsida
ridskola2020_helsida
happy_homes_mars
festspec_corona_helsida
defacto_helsida
operation gimle

Nya tillslag av Polisen

Nyheter Polisen genomförde en ny insats på onsdagen som en del av Operation Gimle: - Polisen jobbar vidare med de här beslagen för att knyta narkotikan till personer samtidigt som vi kartlägger kriminaliteten, säger polisinsatschef Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna.

salong_elisabeth_helsida
speedy_helsida
marina_helsida
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
marina_outsider
nrh
festspec_corona_outsider
ridskola_2020_outsider