panorama_centrum
Pernilla Bergqvist (L), Barn- och ungdomsnämndens ordförande. Foto: Sigtuna kommun

Sigtuna tappar i skolranking

Sigtuna tappar som skolkommun enligt Lärarförbundets nya ranking för 2020: - Lärarförbundets ranking visar både våra styrkor och utmaningar, kommenterar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Lärarförbundets ranking visar att Sigtuna kommun tappar från plats 201 till plats 258 av 290 kommuner. Sigtuna kommun dras ner av att det är för lite resurser till undervisningen, andelen utbildade lärare och lärartätheten. På pluskontot för kommunen är meritvärde för elever som går ut årskurs 9 (14), andelen godkända elever (18) och lärarlöner (39).

Minus för kommunens skolfrågor
Sigtuna kommun som huvudman baserar sig också på nedre delen av rankingen, alltså hur kommunen arbetar med skolfrågor och vilka förutsättningarna Lärarförbundets lokalavdelningar anser att lärarna ges i kommunen.
– Det som är mest glädjande är att vår positiva kvalitetsutveckling fortsätter med förbättrade kunskapsresultat när det gäller andel godkända elever i alla ämnen (plats 18) och meritvärde i årskurs 9 (plats 14). Utifrån våra förutsättningar är vi bland de bästa i Sverige och vi fortsätter framåt med tydliga och långsiktiga mål för kunskap, trygghet och medarbetare, skriver Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) i mail till märsta.nu

Kunskapsresultaten bra
Bergqvist är nöjd med kunskapsresultaten i kommunen som var bättre än i Övertorneå som var etta i rankingen.
– Anledningen till att vi inte hamnade högre i rankingen beror på att Lärarförbundet lägger större vikt vid andra kriterier som dubbelviktas än just elevernas resultat. Jag kan tycka att det är lite konstigt eftersom det är grundskolans viktigaste uppdrag att säkerställa att alla elever får gymnasiebehörighet, fortsätter Bergqvist.

Utmaningarna är inga nyheter
Utmaningarna som Bergqvist ser det är inga nyheter utan saker som man arbetat med tidigare, det handlar exemplevis om arbetsmiljö och rekrytering av fler behöriga lärare. Behörigheten i grundskolan är över 80 procent enligt Bergqvist men att det är lägre i förskola och fritidshem.
– Vi har tidigare tagit fram en kompetensförsörjningsplan med analyser och strategier för att förbättra behörighetsgraden och vi har även riktade pengar i vår budget för att jobba med detta. Vi har även tagit fram en arbetsmiljöplan och inrättat sociala team för att avlasta våra lärare och skapa förutsättningar för trygghet, trivsel och studiero.

Mer resurser 2021
Sjukfrånvaron som drar ner kommunens placering baserar sig också på Lärarförbundets medlemmar poängterar Bergqvist, alltså man har inte sett hur det ser ut bland alla lärare. I år fick skolan mer resurser och det blir ännu mer 2021 när budgeten klubbas senare i november, uppger Bergqvist.

connys_helsida
liber_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

2020_helsida
marinan_helsida
centrum_sommar2022_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

ewas_helsida
defacto_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

mp_helsida_april

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Kommunledningen välkomnar Arlandautredningen

Politik På fredagen presenterade regeringen resultatet av Arlandautredningen: - Det är oerhört tillfredsställande att utredningen nu föreslår att en Arlandaförhandlare utses. Det är något jag och Sigtuna kommun de senaste fyra åren lagt mycket tid på att få till stånd, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
connys
ewas_outsider
nrh
swedol_outsider
mp_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider