defacto_pan
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.Foto: Pressbild

Sigtuna näst sämsta skolkommun i länet

Sigtuna är länets näst sämsta skolkommun enligt Lärarförbundets senaste ranking av skolkommuner för 2018: - Det är inte förvånande att vi sjunker i rankningen eftersom våra skolresultat var lägre för ett och ett halvt år sedan då undersökningen genomfördes, kommenterar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Sigtuna rankas som 241:a i landet av 290 kommuner och 25 av 26 i Stockholms län när Lärarförbundet presenterar Bästa skolkommun 2018. Lärarförbundet anser att Sigtuna kommun har en låg andel utbildade lärare och en låg andel elever som fullföljer gymnasiet inom tre år.
– Vi har nu ett skolutvecklingsprogram med tydliga mål och ett välutvecklat systematiskt kvalitetsarbete som innebär en långsiktig satsning på kunskap, trygghet och studiero samt på engagerade medarbetare med rätt kompetens. De åtgärder vi vidtagit under förra läsåret är huvudorsaken till att vi fick så mycket bättre studieresultat vårterminen 2018 jämfört med motsvarande period 2017. Våra kraftigt förbättrade kunskapsresultat i årskurs 9 kommer att synas i Lärarförbundets nästa rankning, skriver Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, i mail till märsta.nu

Tappar stort
Kommunen tappar 64 placeringar jämfört med 2017-års ranking. Lärarförbundets ranking undersöker och jämför 13 olika kriterier. Det konstateras att Sigtuna har en av de högsta lärarlönerna men samtidigt är en av de sämsta på lärarnas utbildningsnivå. Det som drar upp Sigtunas resultat är att andelen godkända elever ökar och just lärarlönen, men andelen elever som når högskolebehörighet och sjukfrånvaro drar ner betyget.
– Utöver skolresultaten kan vi notera att Sigtuna kommun sticker ut som nummer 1 bland alla kommuner vad gäller lärarlöner, dock bygger det inte enbart på lönenivå utan även på löneutveckling och lönespridning men i alla fall vi har nu officiellt enligt Lärarförbundet bäst löner av alla kommuner i landet. Vi har prioriterat våra lärare och det syns i statistiken, uppger Pernilla Bergqvist (L).

Väsby kraftigt fram
Bäst i länet är Danderyd på plats 16, Väsby är på plats 151 och har klättrat hela 91 placeringar jämfört med förra året.
– Vi har en fantastisk lärarkår som med hårt arbete har vänt kunskapsutvecklingen. Men lärarbristen är akut och står i vägen för varje elevs rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Johanna Jaara, ordförande i Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Obehöriga lärare
När det gäller behöriga lärare så handlar det enligt Bergqvist främst om modersmålslärare, personal i fritidshemmen och i förskolan.
– Till skillnad från andra lärartjänster så har modersmålslärare inget legitimationskrav, det krävs alltså ingen formell behörighet för att få jobba som modersmålslärare, förklarar Bergqvist.

Jobbar med rekrytering
Kommunen arbetar för att locka fler erfarna lärare till sig, bland annat genom karriärstjänster och att man erbjuder lärarna att delta i utvecklingsprojekt och forskningsarbeten. Då skapar man en god grund för att få behålla legitimerade lärare, menar Bergqvist.

Ska minska sjuktalen
Sjuktalen ansågs också höga och där arbetas det med att vända trenden:
– Vi tar nu fram handlingsplaner för de enheter som har störst sjukfrånvaro och kan redan nu konstatera att sjukfrånvaron för 2018 minskat. Vi har också anställt en arbetsmiljöstrateg som hjälper oss att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna, säger Pernilla Bergqvist.

banner_trerosor
korpen_jan-feb
EXTRA

Uppdaterad Väktare slagen och rånad i Valsta

Blåljus Polis och polishelikopter är i Valsta med anledning av ett större bråk: - Det var ordningsvakt som larmade om bråk mellan ungdomar utanför centrum, säger Anna Westberg vid Polisens ledningscentral.

EXTRA

Polis drog vapen i centrala Märsta

Blåljus Polis försökte stoppa en bil i centrala Märsta som istället gasade på, när de sedan fick stopp på den så sprang två personer iväg: - Poliserna riktade vapen mot bilen, säger ett vittne till märsta.nu

sigtunavatten_standard
EXTRA

Skola slog larm till socialen: De vägrade ta upp anmälan

Nyheter märsta.nu kan avslöja att personal på den skola där den mördade eleven gick slog larm till Socialtjänsten om att få göra en orosanmälan men blev nekade: - Vi kan inte kommentera detta alls, säger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig på Sigtuna kommun.

EXTRA

Våldtäkt på hotell utreds

Nyheter Polisen uppger att en våldtäkt inträffat i norra Stockholm och enligt Aftonbladet rör det sig om ett hotell i närheten av Arlanda.

sportlov2019
tonårsmordet

Tonåring häktas för mordet

Nyheter Tonåringen som misstänks för mordet på en jämnårig i Valsta under onsdagen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord.

ridskola_2019_helsida
connys
EXTRA

Tonåring misstänks ha mördat jämnårig

Nyheter En pojke i 16-årsåldern misstänks ha mördat en jämnårig i Valsta.

sangensemble

Skolan förberedd på att hantera mordet

Notiser Tonåringen som hittades mördad under onsdagskvällen gick på en av kommunens skolor: - Vid en sådan här tragisk händelse blir det givetvis mycket frågor och känslor i omlopp som behöver tas om hand på bästa vis, säger kommunens pressansvarige Anna Jernberg Carlsson

EXTRA

Åklagaren: En person anhållen på sannolika skäl

Blåljus Kammaråklagare Robert Wahlqvist bekräftar i ett pressmeddelande att en person anhållits på sannolika skäl misstänkt för mordet på tonåringen i elljusspåret i Valsta: - Jag kan bekräfta att det påträffats en avliden person i Märsta i går kväll och att det på grund av omständigheter, som jag i nuläget inte kan gå närmare in på, har inletts en förundersökning om misstänkt mord.

happyhomes_2019
EXTRA

En anhållen för mordet i Valsta

Nyheter En person har anhållits av åklagare misstänkt för mordet i Valsta: - Jag kan inte säga mer än så, säger Per Fahlström vid Polisens mediecenter.

defacto_helsida
EXTRA

Dödsfall utreds som mord: ”Ska finnas gärningsman”

Blåljus Omständigheterna kring den döde pojken som hittades död i Valsta under onsdagen är mycket oklara: - Det som står på hemsidan är det vi går ut med, det råder kraftig sekretess i det ärendet, säger Jens Mårtensson, vakthavande befäl vid Polisen i Stockholm till Aftonbladet.

Extra

Död person hittad i Märsta

Blåljus Polis har startat en mordutredning efter att en kropp hittats utomhus i en skog under onsdagskvällen.

extravaganza_outsider
nrh
ridskola2019_outsider