defacto_pan
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.Foto: Pressbild

Sigtuna näst sämsta skolkommun i länet

Sigtuna är länets näst sämsta skolkommun enligt Lärarförbundets senaste ranking av skolkommuner för 2018: - Det är inte förvånande att vi sjunker i rankningen eftersom våra skolresultat var lägre för ett och ett halvt år sedan då undersökningen genomfördes, kommenterar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Sigtuna rankas som 241:a i landet av 290 kommuner och 25 av 26 i Stockholms län när Lärarförbundet presenterar Bästa skolkommun 2018. Lärarförbundet anser att Sigtuna kommun har en låg andel utbildade lärare och en låg andel elever som fullföljer gymnasiet inom tre år.
– Vi har nu ett skolutvecklingsprogram med tydliga mål och ett välutvecklat systematiskt kvalitetsarbete som innebär en långsiktig satsning på kunskap, trygghet och studiero samt på engagerade medarbetare med rätt kompetens. De åtgärder vi vidtagit under förra läsåret är huvudorsaken till att vi fick så mycket bättre studieresultat vårterminen 2018 jämfört med motsvarande period 2017. Våra kraftigt förbättrade kunskapsresultat i årskurs 9 kommer att synas i Lärarförbundets nästa rankning, skriver Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, i mail till märsta.nu

Tappar stort
Kommunen tappar 64 placeringar jämfört med 2017-års ranking. Lärarförbundets ranking undersöker och jämför 13 olika kriterier. Det konstateras att Sigtuna har en av de högsta lärarlönerna men samtidigt är en av de sämsta på lärarnas utbildningsnivå. Det som drar upp Sigtunas resultat är att andelen godkända elever ökar och just lärarlönen, men andelen elever som når högskolebehörighet och sjukfrånvaro drar ner betyget.
– Utöver skolresultaten kan vi notera att Sigtuna kommun sticker ut som nummer 1 bland alla kommuner vad gäller lärarlöner, dock bygger det inte enbart på lönenivå utan även på löneutveckling och lönespridning men i alla fall vi har nu officiellt enligt Lärarförbundet bäst löner av alla kommuner i landet. Vi har prioriterat våra lärare och det syns i statistiken, uppger Pernilla Bergqvist (L).

Väsby kraftigt fram
Bäst i länet är Danderyd på plats 16, Väsby är på plats 151 och har klättrat hela 91 placeringar jämfört med förra året.
– Vi har en fantastisk lärarkår som med hårt arbete har vänt kunskapsutvecklingen. Men lärarbristen är akut och står i vägen för varje elevs rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Johanna Jaara, ordförande i Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Obehöriga lärare
När det gäller behöriga lärare så handlar det enligt Bergqvist främst om modersmålslärare, personal i fritidshemmen och i förskolan.
– Till skillnad från andra lärartjänster så har modersmålslärare inget legitimationskrav, det krävs alltså ingen formell behörighet för att få jobba som modersmålslärare, förklarar Bergqvist.

Jobbar med rekrytering
Kommunen arbetar för att locka fler erfarna lärare till sig, bland annat genom karriärstjänster och att man erbjuder lärarna att delta i utvecklingsprojekt och forskningsarbeten. Då skapar man en god grund för att få behålla legitimerade lärare, menar Bergqvist.

Ska minska sjuktalen
Sjuktalen ansågs också höga och där arbetas det med att vända trenden:
– Vi tar nu fram handlingsplaner för de enheter som har störst sjukfrånvaro och kan redan nu konstatera att sjukfrånvaron för 2018 minskat. Vi har också anställt en arbetsmiljöstrateg som hjälper oss att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna, säger Pernilla Bergqvist.

(V) vill utlysa nödläge om klimatet

Politik Vänsterpartiet i Sigtuna kommun lämnar in en motion tillfullmäktige om att utlysa nödläge för klimatet: - För några veckor sen så satt representanter från nästan alla kommunens partier i Valsta kyrkas samtal om klimatet och var överens om att en snabb klimatomställning mot ett framtida hållbart samhälle var högsta prioritet. Menar de allvar med det så hoppas vi att de röstar på vår motion om att utlysa klimatnödläge. Vi har inte tid att vänta, säger gruppledare Niklas Andersson.

nationaldag_helsida
eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

bonava_maj_helsida

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

moderaternamaj
varfest_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

happyhomes_2019

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

oppning_helsida
nationaldag_helsida
colorama_april
oppning_outsider
nrh
fme_outsider
bonava_maj_outsider
defacto_outsider
sh_bovard_out
ridskola2019_outsider
moderaterna_maj_outsider
sh_oppet
nationaldag_out
connys