defacto_pan
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.Foto: Pressbild

Sigtuna näst sämsta skolkommun i länet

Sigtuna är länets näst sämsta skolkommun enligt Lärarförbundets senaste ranking av skolkommuner för 2018: - Det är inte förvånande att vi sjunker i rankningen eftersom våra skolresultat var lägre för ett och ett halvt år sedan då undersökningen genomfördes, kommenterar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

marstakalaset_artikel

Sigtuna rankas som 241:a i landet av 290 kommuner och 25 av 26 i Stockholms län när Lärarförbundet presenterar Bästa skolkommun 2018. Lärarförbundet anser att Sigtuna kommun har en låg andel utbildade lärare och en låg andel elever som fullföljer gymnasiet inom tre år.
– Vi har nu ett skolutvecklingsprogram med tydliga mål och ett välutvecklat systematiskt kvalitetsarbete som innebär en långsiktig satsning på kunskap, trygghet och studiero samt på engagerade medarbetare med rätt kompetens. De åtgärder vi vidtagit under förra läsåret är huvudorsaken till att vi fick så mycket bättre studieresultat vårterminen 2018 jämfört med motsvarande period 2017. Våra kraftigt förbättrade kunskapsresultat i årskurs 9 kommer att synas i Lärarförbundets nästa rankning, skriver Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, i mail till märsta.nu

Tappar stort
Kommunen tappar 64 placeringar jämfört med 2017-års ranking. Lärarförbundets ranking undersöker och jämför 13 olika kriterier. Det konstateras att Sigtuna har en av de högsta lärarlönerna men samtidigt är en av de sämsta på lärarnas utbildningsnivå. Det som drar upp Sigtunas resultat är att andelen godkända elever ökar och just lärarlönen, men andelen elever som når högskolebehörighet och sjukfrånvaro drar ner betyget.
– Utöver skolresultaten kan vi notera att Sigtuna kommun sticker ut som nummer 1 bland alla kommuner vad gäller lärarlöner, dock bygger det inte enbart på lönenivå utan även på löneutveckling och lönespridning men i alla fall vi har nu officiellt enligt Lärarförbundet bäst löner av alla kommuner i landet. Vi har prioriterat våra lärare och det syns i statistiken, uppger Pernilla Bergqvist (L).

Väsby kraftigt fram
Bäst i länet är Danderyd på plats 16, Väsby är på plats 151 och har klättrat hela 91 placeringar jämfört med förra året.
– Vi har en fantastisk lärarkår som med hårt arbete har vänt kunskapsutvecklingen. Men lärarbristen är akut och står i vägen för varje elevs rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Johanna Jaara, ordförande i Lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Obehöriga lärare
När det gäller behöriga lärare så handlar det enligt Bergqvist främst om modersmålslärare, personal i fritidshemmen och i förskolan.
– Till skillnad från andra lärartjänster så har modersmålslärare inget legitimationskrav, det krävs alltså ingen formell behörighet för att få jobba som modersmålslärare, förklarar Bergqvist.

Jobbar med rekrytering
Kommunen arbetar för att locka fler erfarna lärare till sig, bland annat genom karriärstjänster och att man erbjuder lärarna att delta i utvecklingsprojekt och forskningsarbeten. Då skapar man en god grund för att få behålla legitimerade lärare, menar Bergqvist.

Ska minska sjuktalen
Sjuktalen ansågs också höga och där arbetas det med att vända trenden:
– Vi tar nu fram handlingsplaner för de enheter som har störst sjukfrånvaro och kan redan nu konstatera att sjukfrånvaron för 2018 minskat. Vi har också anställt en arbetsmiljöstrateg som hjälper oss att arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågorna, säger Pernilla Bergqvist.

sommar

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

arlanda_golf_juli
ica_valsta_choklad

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

sigtunavatten_standard
colorama_april2
happyhomes_2019
sommar_centrum
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

marstakalas_helsida
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

defacto_helsida
connys
sportfiske_sommar
colorama_april
nrh
defacto_outsider
arlanda_golf_juli2_outsider