bostadsformedling
Olika typer av köttbullar och makaroner serveras ibland på kommunens skolorFoto: Daniel Iskandar/Genrebild

Sigtuna kommun kan prisas för skolmaten

Sigtuna kommun är en av tio kommuner i landet som nominerats till Årets Hållbara Skolmatskommun.

centrum_artikel

Utifrån kriterierna klimatpåverkan, schysst mat, matsvinn och kunskap om hållbar mat. Kommunens måltidsservice lagat mat i 48 förskole- och skolkök. De senaste åren har visionen varit att erbjuda en av landets bästa hållbara måltidsupplevelser.

Mellan 40-49 procent av råvarorna är ekologiska och det pågår ett aktivt arbete för at koppla ihop lokala producenter med skolköken, både vad gäller grönsaker, kött och chark.

Utöver det har kökspersonal utbildats i hur matsvinnet kan minskas. Under 2019 minskades svinnet på mat med elva procent, 2018 kastades hela 75 ton mat. Måltiden är en stor del av vardagen och undervisningen på skolorna. Det pågår ett ständigt arbete mellan kökschefer och pedagoger om att förbättra måltider och engagera barn och elever.
– Vi jobbar också mycket med miljön i skolrestaurangerna för att den ska vara trivsam och inspirerande, säger Åsa Storgärds Lundin, måltidschef Sigtuna kommun.

Den kommun som vinner offentliggörs 15:e septemer i år. Tävlingen arrangeras som ett samarbete mellan White Guide Junior och WWF, Världsnaturfonden.

sommar_sigtuna2020
2020_helsida
brobygget_midgard_helsida
kaa_sigtuna_helsida
connys_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
happyhomes_sommar2020
studeravidare_helsida
defacto_helsida
spedition_sigtuna
marina_helsida
speedy_helsida