fastbyran_bostad
Foto: Pressbild/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Sigtuna i botten för unga att bo i

Bostadsbrist i Sigtuna gör att det är en av landets sämsta kommuner för unga att bo i.

Länsförsäkringar har gjort en ranking för hur fördelaktigt det är för unga att bo i. Sigtuna kommun hamnar i botten av listan efter Åre, Malmö, Strömstad, Haninge och Alvesta. detta på grund av högt kvadratmeterpris på bostäder i kombination med trångboddhet och underskott på bostäder. Bästa kommun för unga att bo i anses vara Årjäng, Karlsborg och Åtvidaberg. Dock är Sigtuna inte ensam i botten i länet, de flesta av länets kommuner har liknande problem som Sigtuna.
– Historiskt många unga har inte ett boende som de kan kalla sitt eget hem. Det är inte bara ett problem för varje enskild individ, det är ett misslyckande för Sverige och riskerar att leda till missade arbets- och utbildningstillfällen samt försämrad konkurrenskraft internationellt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Marcus Svanberg lyfter även att faktorer som hyror och lägenhetspriser stigit mer än ungas inkomster under lång tid i kombination med att det byggts för få och billiga bostäder samt att amorteringskravet slagit hårt mot just de unga.
– Brist på billiga hyresrätter, stigande bostadspriser samt tuffa krav på kontantinsats och amortering är mycket höga trösklar att ta sig över för den som är ung och vill skaffa sig en bostad. Det är svårt att förstå hur regeringen tänker sig att unga i dag ska kunna flytta hemifrån, säger Marcus Svanberg.

fastbyran_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

fastbyran_outsider