defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Sigtuna en av de mest inbrottsdrabbade kommunerna

Sigtuna är en av landets och länets mest inbrottsdrabbade kommuner enligt siffror från försäkringsbolaget IF.

centrum_artikel

Danderyd är klar etta när det gäller inbrott per 1000 hem med 17 stycken, därefter kommer Åstorp med 10,2. Sigtuna är elva på den mindre smickrande listan med 7,7 inbrott per 1000 hem. Det är även fjärde mest i länet och etta i Norrort enligt försäkringsbolaget IF som sammanställt siffror från Brottsförebyggande rådet.

märsta.nu har även tagit del av uppgifterna från Brottsförebyggande rådet och 2016 minskade faktiskt inbrotten i kommunen med 65 stycken, från 407 till 342. Både 2015 och 2016 är dock en klar ökning från 2014 då det anmäldes 256 bostadsinbrott i kommunen. Grannkommunen Väsby är nere på 28:e plats på Sverigelistan med 6,4 inbrott per 1000 hem.

Enligt pressmeddelandet från IF har Danderyd under flera år varit särskilt utsatt för inbrott. Att man bor i ett inbrottsdrabbat område påverkar inte försäkringspremien hos IF särskilt mycket, viktigas faktorer är vattenskador och andra missöden som kan hända i hemmet. För att minska risken för inbritt kan en grannsamverkan vara en bra åtgärd. Det går också att DNA-märka värdesakerna.

Fördubblats på tio år
Larmbolaget Verisure uppger för märsta.nu att inbrotten i kommunen på tio år nästan fördubblats. Verisure ser också en tydlig trend i intresset för larm i kommunen. Bara mellan 2015-2016 ökade installationerna med 129 procent i lägenheter i Sigtuna stad, en lika hög takt hålls även i Märsta. På villasidan har installationerna ökat med 16 procent.

Verisure tror att det ökade intresset för larminstallationer beror på att många känner otrygghet i samhället. Många har också blivit medvetna om att larm även kan installeras i lägenheter och inte bara i villor, var tredje inbrott sker idag i en lägenhet. Många larm fungerar också som brandlarm vilket är en faktor som spelar in.

 

vardcentral_helsida
2020_helsida
defacto_helsida
dackskiftarna_helsida
connys_helsida
sigtunastad_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

ridskola2020_helsida
speedy_vinter_helsida
centrum_helsida2020
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

happyhomes_sommar2020

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
sigtunastad_outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider
speedy_vinter2020_outsider