arlandagk_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Sigtuna backar i lärarbehörighet

Sigtuna kommun backar i andel behöriga lärare, det visar siffror från Lärarförbundet: - Ingen kan blunda för lärarbristen. Alla måste ta sin del av ansvaret för att stärka läraryrkets attraktivitet både nationellt och lokalt, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

centrum_pask

märsta.nu kunde nyligen rapportera om lärarbehörigheten i kommunen. Nu har Lärarförbundet gjort en länsranking och jämfört siffrorna 2016 och 2017. I Stockholms län är nu 7 av 10 behöriga medan siffran i Sigtuna kommun är 62 procent, en nedgång med fyra procent från 2016. Det är antal heltidstjänster som mätts och inge antal personer.
– Ingen kan blunda för lärarbristen. Alla måste ta sin del av ansvaret för att stärka läraryrkets attraktivitet både nationellt och lokalt. Skulle läraryrket värderas och få vara det yrke det är tänkt att vara skulle vi ha lång kö till lärarutbildningen och tuff konkurrens om lärartjänster, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i lärarförbundet.

Samma som i Väsby och Bro
Sigtuna ligger på samma nivå som grannkommunerna Upplands-Bro och Upplands-Väsby. Flest behöriga finns i Danderyd med 81 procent, lägst i Nynäshamn med 56 procent.
– Lärarbristen beror på låga löner och hög arbetsbelastning. Satsa rätt och värna de lärare som finns så går det att vända. Ta ett helhetsgrepp om de skolor som har de tuffaste utmaningarna. Rekrytera lärarteam, satsa på ledarskapet, elevhälsa, digitalisering och bra kringstöd- då kommer lärareffekten få spela roll för fler och det vinner hela samhället på, fortsätter Johanna Jaara Åstrand.

fme_helsida

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

ica_pask
colorama_april2

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

defacto_helsida

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

bonava_helsida
logistik_utbildning

Risk för blodbrist i påsk

Notiser Blodcentralen i Stockholms län uppmanar blodgivare och personer som inte donerat tidigare att lämna blod inför påsken då blodlagren börjar sina.

sigtunavatten_standard

MAX plockar bort plastsugrören

Nyheter De orangea plaströren på MAX kommer att försvinna under året och ersättas med vita av förnybart papper: - Med vårt hållbarhetsarbete har MAX en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

happyhomes_2019

Nu råder dubbdäcksförbud

Nyheter Igår måndag var sista dagen att byta till sommardäck, från och med idag 16:e april är det förbud att köra med vinterdäck om det inte förväntas vinterväglag.

valsta_utveckling
defacto_outsider
bonava_outsider
ridskola2019_outsider
valsta_utveckling_2
sigtunavatten_outsider
sh_oppet
fme_outsider
colorama_april