mote_sommar
Foto: Sigtuna kommun

Satsning på Yrkesutbildningar-Alla sökande får plats

Sigtuna kommuns satsar på yrkesutbildningar för att minska effekterna av coronakrisen som ökat arbetslösheten i kommunen.

centrum_artikel

Alla som söker yrkesutbildning i Sigtuna kommun kommer att antas enligt ett pressmeddelande. Detta för att mildra effekterna av coronakrisen som inneburit att arbetslösheten i kommunen ökat med 51 procent sedan i mitten av mars.

Det gäller samtliga invånare som är arbetslösa, varslade eller har kort utbildning och som söker till en utbildning som är inom ett bristyrke, en förutsättning är att de är behöriga.
– I Sigtuna kommun har vi gjort flertalet insatser för arbetsmarknaden i och med effekterna av covid-19. Beslutet om komvux inom bristyrken är ytterligare en del i kommunens krispaket. Beslutet betyder att vi kan göra två saker samtidigt, dels hjälpa de arbetslösa till jobb, dels utbilda fler personer inom bristyrken, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Staten kommer stå för alla kostnader för yrkesvux under 2020, därefter finansierar Sigtuna kommun 30 procent av kostnaderna.
– Under nuvarande år innebär satsningen inga kostnader för oss och vi bedömer att den sedan kommer att vara kostnadsneutral, då de studerande på yrkesvux har rätt till studiemedel och färre kommer därför att behöva försörjningsstöd, säger Mikael Brant-Lundin, chef för Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Yrkesutbildningarna finns inom exempelvis VVS, undersköterska, elektriker, lastbilsförare, busschaufför och kock.
– Den rådande pandemin har stora konsekvenser för invånare och vårt näringsliv i Sigtuna kommun. Antalet arbetslösa och varslade i kommunen har ökat mycket kraftigt under våren. En viktig åtgärd är att fler utbildar sig inom yrkesvux inom bristyrken, säger Mikael Brant-Lundin.

marina_helsida
speedy_helsida
brobygget_midgard_helsida
sommar_sigtuna2020
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
studeravidare_helsida
brobygget_helsida_valsta
connys_helsida
2020_helsida

Folktandvården testar digitala möten

Nyheter Folktandvården Stockholm inför digitala möten: - –Digitala vårdtjänster är populära och efterfrågas i ökad grad, säger Eva Ljung, vd för Folktandvården Stockholm.

centrum_helsida2020

Tänk på detta vid åska

Nyheter Denna vecka kommer det vara risk för åskväder och i samband med det finns det anledning att skydda sig själv och sin egendom enligt Elsäkerhetsverket.

landsbygd_sigtuna_helsida
studeravidare_outsider
speedy_outsider
brobygget_outsider_valsta
centrum_sommar_out
sigtuna_natur_sommar_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
swedol_outsider
brobygget_midgard_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
marina_outsider
nrh