panorama_centrum
Foto: Sigtuna kommun

Satsning för att stoppa bidragsfusk

Kommunen utökar 2,5 heltidstjänster för att stoppa bidragsfusk bland kommuninvånarna: - Invånarnas skattepengar ska användas ansvarsfullt och att fusk förekommer är givetvis helt oacceptabelt. Därför satsar vi nu kraftfullt på att stoppa och motverka detta, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Andelen socialbidragstagare i Sigtuna kommun är på 0,6 procent av den vuxna befolkningen. En andel som är för hög då kommunen nu ska ta krafttag mot bidragsfuskare.
– Invånarnas skattepengar ska användas ansvarsfullt och att fusk förekommer är givetvis helt oacceptabelt. Därför satsar vi nu kraftfullt på att stoppa och motverka detta. Vårt arbete ska vidareutvecklas utifrån framgångsrika exempel från andra kommuner, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen förstärkts med 2,5 tjänster för att upptäcka fel, förhindra utbetalningar samt kräva tillbaka pengar som betalats ut på grund av medvetet fusk. Man kommer även polisanmäla misstänkta bidragsbrott. Enligt ett pressmeddelande från kommunen finns det exempel från andra kommuner där personer som fått försörjningsstöd samtidigt genom kriminalitet och svarta inkomster finansierat dyra bilar, klockor och resor.

I praktiken kommer det fungera på så sätt att man kontrollerar fler som fått stöd, man gör stickprov och utvecklar samarbetet med polisen, Skatteverket, Försäkringskassan och hyresvärdar. Även kommunens bygglovsenhet är involverad.
– Andra kommuner har jobbat framgångsrikt med att minska bidragsfusk och vi kan dra nytta av deras erfarenheter. Nu har vi möjlighet att upptäcka fler osanna uppgifter, till exempel om någon uppger att hen bor ensam, men att det i själva verket finns andra personer med inkomster i hushållet, säger Olive Carlson, chef för enheten Arbete och försörjning på Sigtuna kommun.

sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

connys_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

2020_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

centrum_sommar2022_helsida
defacto_helsida
marinan_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

mp_helsida_april
liber_helsida
ewas_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

sigtuna_vatten_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
centrum_sommar_outsider2022
marina_outsider
swedol_outsider
nrh
moderat_outsider
mp_outsider2022