defacto_pan2020
Niklas AnderssonFoto: Pressbild/Erik Nordblad

Satsa Sigtuna och Sverige ut ur pandemin

Vänsterpartiet vill bygga ett starkare samhälle som klarar av att ta hand om sina invånare oavsett om krisen är global och drabbar oss alla eller om den är personlig och bara drabbar enskilda.

centrum_artikel

I pandemins spår slår den ekonomiska krisen också hårt mot landets kommuner och regioner, dels i form av fallande skatteunderlag, dels i form av stigande kostnader. Det finns mycket som behöver göras för att få Sverige på rätt köl igen. Vänsterpartiet har bland annat haft följande förslag:
– Stopp av vräkningar med en statlig hyresgaranti
– Sjukpenning för timanställda
– Slopa karensavdraget
– Låt anställda i intensivvård och äldreomsorg åka taxi till jobbet
– En extra semestervecka till vård-och omsorgspersonal
– Ställ krav på statligt ägande när staten skjuter till kapital
– Stöd till småföretag
– Inga vinstutdelningar i företag som permitterar anställda

För oss i Sigtuna kommun skulle detta underlätta för många personer som har påverkats av pandemin. Vid senaste fullmäktige lämnade vi i Vänsterpartiet också in en motion att stryka avkastningskravet på kommunens bostadsbolag. Nu ska SigtunaHem lämna 7 miljoner kronor i aktieutdelning till kommunen. Pengar som vi hellre ser blir kvar i bolaget så SigtunaHem ytterligare kan hjälpa vanliga människor i denna pandemi.

Denna kris visar också hur kommunen är beroende på Arlanda. Denna flygplats har, är och kommer alltid att vara mycket viktig för vår kommun, men vi har haft för många ägg i samma korg. Så nu är det viktigt att vi också satsar på fler branscher. Här blir bland annat järnvägen, jordbruket och e-handeln mycket viktiga. Sigtuna kommun ligger trots allt mitt i norra Europas snabbast växande arbetsmarknad.

Angående eventuella nya landningsbanor har Swedavia själva gått ut med att en expansion inte är nödvändig just nu. Detta ser jag positivt på. Arlanda kommer oavsett vara en mycket stor flygplats och en mycket viktig arbetsgivare i kommunen. Men ska Sverige klara av att hålla sina klimatåtaganden behöver flygindustrin bli mycket mer klimatsmart innan man ens kan tänka tanken att bygga ut. Men Sigtunas arbetare kan inte vänta på flyget – de behöver lyfta redan nu. Och det finns hopp för framtiden.

Vänsterpartiet vill satsa samhällets resurser på att hjälpa till att skapa nya framtidsjobb i branscher som kommer kunna växa framöver. Människor som arbetar med att installera solpaneler, underhålla och bygga ut tåg och järnväg eller vårda och utbilda befolkningen är en god investering för samhället. När samhället anställer personer för samhällsnyttiga tjänster vet vi också att personer istället för arbetslöshet och oro har råd med cykeln till barnet eller sommarutflykten.

  • Niklas Andersson, Gruppledare Vänsterpartiet

Varför dröjde lunchlådorna?

Insändare När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

happyhomes_sommar2020

Bostadsprogrammet skapar ökad segregation

Insändare Kommunledningen har nyligen klubbat ”Mål och budget 2021-2023” och där finns två bilagor, nr 4 och 5, som i hög grad kommer att påverka oss då det gäller boendet och vilka som är välkomna att bo i vår kommun.

2020_helsida
januari_helsida
centrum_helsida2020
speedy_vinter_helsida
meko_helsida

Var är Kristdemokraternas tidigare kommunala satsningar på de äldre?

Insändare Kristdemokraterna (KD) har tydligen ändrat politisk inriktning eftersom de nu säger att de ska satsa på både personlig omvårdnad och medicinsk kompetens genom att höja kompetens hos medarbetarna. 2020 har verkligen varit ett år som påvisat de brister som finns inom äldreomsorgen. Därför tycker vi socialdemokrater att de satsningar som nu presenterats är bra, men vi anser att det är för lite och vi vill mer.

connys_helsida
budget 2021

Stärkt ekonomi rustar Sigtuna kommun inför kommande utmaniningar

Insändare I den numera välanvända arbetsformen, det vill säga på distans, ägde i måndags årets budgetfullmäktigesammanträde rum och budgeten för Sigtuna kommun 2021-2023 fastställdes. Sammanträdet genomfördes utan större komplikationer och vi vill passa på att tacka alla inblandade – framförallt presidiet – för stort tålamod och starkt engagemang!

defacto_helsida

Slutreplik: Moderaternas segregationspolitik måste granskas

Insändare Den här debatten handlar om att den moderatledda kommunledningen ägnar sig åt olaglig social dumpning.

ridskola2020_helsida

Menar Axelsson (S) allvar när hon vill ge nyanlända förtur i bostadskön?

Insändare Vi tror att alla som läser Marie Axelssons något märkliga inlägg upptäcker en tydlig sak – hon undviker att svara på huvudfrågan. Tänker Socialdemokraterna i Sigtuna alltså ge nyanlända en gräddfil och låta dem gå före tusentals människor som stått många år i bostadskön?

agy_flyg_helsida

Nyanlända ska inte ha förtur i bostadskön

Insändare För ganska exakt ett år sedan skrev vi en insändare på samma tema, under våren 2020 var frågan aktuell i samband med ändringar i EBO-lagen och nu är det alltså dags för en tredje gång.

prima_helsida
agy_oppethus-helsida
nrh
prima_outsider
ridskola_2020_outsider
agy-outsider
agy_flyg_outsider
meko_outsider
swedol_outsider
moderat_outsider_jan
connys
centrum_sommar_out
speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider