moderaterna_panorama
Niklas AnderssonFoto: Pressbild/Erik Nordblad

Satsa Sigtuna och Sverige ut ur pandemin

Vänsterpartiet vill bygga ett starkare samhälle som klarar av att ta hand om sina invånare oavsett om krisen är global och drabbar oss alla eller om den är personlig och bara drabbar enskilda.

I pandemins spår slår den ekonomiska krisen också hårt mot landets kommuner och regioner, dels i form av fallande skatteunderlag, dels i form av stigande kostnader. Det finns mycket som behöver göras för att få Sverige på rätt köl igen. Vänsterpartiet har bland annat haft följande förslag:
– Stopp av vräkningar med en statlig hyresgaranti
– Sjukpenning för timanställda
– Slopa karensavdraget
– Låt anställda i intensivvård och äldreomsorg åka taxi till jobbet
– En extra semestervecka till vård-och omsorgspersonal
– Ställ krav på statligt ägande när staten skjuter till kapital
– Stöd till småföretag
– Inga vinstutdelningar i företag som permitterar anställda

För oss i Sigtuna kommun skulle detta underlätta för många personer som har påverkats av pandemin. Vid senaste fullmäktige lämnade vi i Vänsterpartiet också in en motion att stryka avkastningskravet på kommunens bostadsbolag. Nu ska SigtunaHem lämna 7 miljoner kronor i aktieutdelning till kommunen. Pengar som vi hellre ser blir kvar i bolaget så SigtunaHem ytterligare kan hjälpa vanliga människor i denna pandemi.

Denna kris visar också hur kommunen är beroende på Arlanda. Denna flygplats har, är och kommer alltid att vara mycket viktig för vår kommun, men vi har haft för många ägg i samma korg. Så nu är det viktigt att vi också satsar på fler branscher. Här blir bland annat järnvägen, jordbruket och e-handeln mycket viktiga. Sigtuna kommun ligger trots allt mitt i norra Europas snabbast växande arbetsmarknad.

Angående eventuella nya landningsbanor har Swedavia själva gått ut med att en expansion inte är nödvändig just nu. Detta ser jag positivt på. Arlanda kommer oavsett vara en mycket stor flygplats och en mycket viktig arbetsgivare i kommunen. Men ska Sverige klara av att hålla sina klimatåtaganden behöver flygindustrin bli mycket mer klimatsmart innan man ens kan tänka tanken att bygga ut. Men Sigtunas arbetare kan inte vänta på flyget – de behöver lyfta redan nu. Och det finns hopp för framtiden.

Vänsterpartiet vill satsa samhällets resurser på att hjälpa till att skapa nya framtidsjobb i branscher som kommer kunna växa framöver. Människor som arbetar med att installera solpaneler, underhålla och bygga ut tåg och järnväg eller vårda och utbilda befolkningen är en god investering för samhället. När samhället anställer personer för samhällsnyttiga tjänster vet vi också att personer istället för arbetslöshet och oro har råd med cykeln till barnet eller sommarutflykten.

  • Niklas Andersson, Gruppledare Vänsterpartiet
connys_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Debatt I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

liber_helsida
ewas_helsida
marinan_helsida
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Debatt Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Debatt Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

mp_helsida_april
valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Debatt Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

2020_helsida
defacto_helsida

Bevara Smedsgårdarna

Debatt Vi i Hyresgästföreningen Sigtuna är kritiska till tankarna att riva Smedsgårdarna, befintliga hus bör rustas upp enligt tidigare plan. SigtunaHem hade kommit långt i en upprustningsprocess, men har plötsligt svängt.

Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet

Debatt Centerkvinnorna vill att fler kvinnor ska få leva i ekonomisk frihet, med en självständig ekonomi. Nästan en fjärdedel av utrikes födda kvinnor är i dag arbetslösa och det behövs fler insatser för dem. Fler barn måste få se sina mödrar gå till jobbet!

Värna och utveckla hyresrätten som boendeform!

Debatt Söndag den 11 september är det dags att välja partier och kandidater till riksdag, region och kommun. Det är mer angeläget än någonsin att många röstar - på valdagen eller genom förtidsröstning – detta för att visa att demokratin är något vi verkligen värnar om och uppskattar.

valet2022

repliken: Platsen fungerar inte!

Debatt Vi var glasklara att Vänsterpartiet står bakom att ett kultur- och aktivitetscenter placeras i Valsta. I synnerhet om det innebär ett fullgott bibliotek i Valsta. Vad vi är emot är platsen, den fungerar inte! I detta känner vi att vi har Valstaborna med oss.

Varför säger (S) och (V) nej till det som Valstaborna efterfrågar?

Debatt Den 9 maj fattade kommunstyrelsen beslut om att påbörja arbetet med att bygga ett Kultur- och aktivitetscenter (KAC) i Valsta. Alla partier utom Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) röstade ja. (S) och (V) röstade nej.

valet2022

Är det ideologiskt fel att lyssna på invånarna, Marie Axelsson?

Debatt Marie Axelsson skriver i en insändare att utförsäljning av hyresrätter är ”en rent ideologisk handling från Moderaternas håll.” Det som möjligtvis kan påstås vara ideologiskt är att vi moderater står för att vi lyssnar på invånarnas önskemål och försöker tillgodose dessa. Socialdemokraterna fortsätter istället att tydligt visa att de vill bestämma över hur andra människor ska leva sina liv.

Bygg Föreningarnas hus på norra sidan av Valsta Centrum

Debatt Med fyra månader kvar till valet skickar Moderaterna idag på kommunstyrelsen fram ett helt nytt förslag om placeringen av Kultur- och Aktivitetshuset i Valsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

moderat_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
connys
nrh
mp_outsider2022
marina_outsider