bostadsformedling
Foto: Sigtuna kommun

Sänkt kostnad för försörjningsstöd

Sigtuna kommun sägs ha sänkt sina kostnader med flera miljoner per år genom att erbjuda tidsbegränsade hyreskontrakt till nyanlända enligt Hem & Hyra.

centrum_artikel

Den så kallade sociala dumpningen som Sigtuna kommun och andra stockholmskommuner anklagats för sägs spara in flera miljoner kronor åt kommunkassan enligt en granskning som Hem & Hyra har gjort. Detta genom att Hem & Hyra sett hur kommunens kostnad för försörjningsstöd minskat med sex miljoner kronor mellan 2017-2019. Detta samtidigt som de ökade i Kramfors med sex miljoner, utöver Sigtuna pekas även Solna ut där försörjningsstödet minskat med 2,5 miljoner de aktuella åren.

Enligt Sigtuna kommuns förvaltningschef för Utbildning- och arbetsmarknadsförvaltningen är minskningen av försörjningsstödet från 33,8 till 2,9 miljoner på två år en lyckad kombination av god arbetsmarknad och bra kommunal arbetsinsats. Det finns gott om jobb i kommunen som inte kräver högskolekompetens. Kommunens coacher pekas också ut som en bidragande orsak då de har ordnat individuella lösningar för socialt utsatta i försörjningsstöd.

Coacherna hjälper också till med att hitta bostäder ute i länet eller övriga i landet enligt Brant-Lundin:
– Förutsättningarna ser ju olika ut i kommunerna och det är ett dilemma. Skulle vi ge de här individerna förtur till bostad i vår kommun skulle det bli orättvist för andra i kön. Om det då finns bostäder någon annanstans kan en flytt vara en lösning för alla, säger han till Hem & Hyra.

studeravidare_helsida
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
brobygget_helsida_valsta
sommar_sigtuna2020
brobygget_midgard_helsida
2020_helsida
connys_helsida
centrum_helsida2020
marina_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
speedy_helsida
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
landsbygd_sigtuna_outsider
speedy_outsider
brobygget_outsider_valsta
sigtuna_natur_sommar_outsider
marina_outsider
nrh
kaa_outsider
studeravidare_outsider
sigtuna_vatten_outsider
brobygget_midgard_outsider