defacto_pan2020
Foto: Insändarbild

Sanitära problem på Frejgatan: Folk dumpar sopor

Återigen har boende på Frejgatan problem med sophanteringen, ett sopberg har byggts upp i anslutning till sopstationen: - Kommunerna brottas med oerhörda kostnader vad gäller nedskräpning och detta belastar Skattekollektivet – helt i onödan då vi har möjligheter att göra rätt, säger Maria Vikström Nordmar på Sigtuna Vatten & Renhållning

centrum_artikel

märsta.nu har tidigare rapporterat om sopberget vid Frejgatan där det slängs hushållssopor utanför containern. Men trots att Sigtuna Vatten & Renhållning är medvetna om problemet har man inte lyckats hitta en åtgärd. En läsare hörde av sig om saken under torsdagen:
– Detta möts vi av minst en gång i veckan på Frejgatan 39 vändplan i Valsta. Detta innebär att det kommer råttor i bostadsområdet samt skator som pickar sönder påsar och skräpar ner. Inte nog med det, förbipasserande hundar äter rester och blir dåliga därmed dyra veterinärsbesök. Föreningen har varit i kontakt med Sigtuna kommun i omgångar säger dem, men att de inte gör något åt saken. Skäms att bo i denna kommun. Att inte kunna investera med ordentliga soptunnor som på andra områden är ju märkligt när pengar spenderas på lekplatser och utegym. Boende här i området är ytterst besvikna och vill ha fint område att bo på.

Problemet är människorna som dumpar
Maria Vikström Nordmark, avfallsstrateg på Sigtuna Vatten & Renhållning, berättar att problemet inte är sopkärlens storlek utan ”de människor som gör på detta sätt”
– Sigtuna kommun och vi Sigtuna Vatten & Renhållning AB – som har mandat att tömma avfall (lagstyrt), vi tillhandahåller kärl och tömmer enligt det behov som fastighetsägaren har.

Enligt Maria Vikström är det personer som inte tillhör föreningen som går till containern för att slänga avfallet. Då kan man inte göra mer än att städa och sanera tillsammans med fastighetsägaren enligt henne.
– Jag kontrollerar nu med Märsta Hus 1 hur snabbt vi kan hjälpa till med sanering.

Är lagbrott
Den aktuella bostadsrättsföreningen Märsta Hus 1 kommer nu att ställa om sin avfallshantering för att komma ur situationen med dumpning av sopor. Maria Vikström Nordmark poängterar att det är ett lagbrott att dumpa sopor:
– Kommunerna brottas med oerhörda kostnader vad gäller nedskräpning och detta belastar Skattekollektivet – helt i onödan då vi har möjligheter att göra rätt.

centrum_helsida2020
2020_helsida
happyhomes_sommar2020
meko_helsida

Därför var vattnet brunt i centrala Märsta

Nyheter Boende i centrala Märsta fick i morse brunt vatten ur kranarna: - Det missfärgade vattnet beror på att vi har underhållsspolat vattenledningarna i gatan, säger Håkan Stallman, chef för drift rörnät på Sigtuna Vatten och renhållning.

coronapandemin

Vädjar till stockholmare att stanna hemma

Politik Liberalerna i Region Stockholm uppmanar stockholmare att stanna hemma över sportlovet: - Vi längtar alla efter en normal vardag – och ett normalt sportlov. Men pandemin är ett överhängande hot, en tredje våg riskerar att drabba oss om vi inte håller ut och håller avstånd ett tag till. Därför är det viktigt att följa både tidigare och nya rekommendationer, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionrådet.

defacto_helsida
ridskola2020_helsida

Tunnlar fräschas upp

Notiser Kommunen rustar upp tunlarna på gång- och cykelvägar under året. De kommer att målas om och få belysning.

speedy_vinter_helsida
connys_helsida
EXTRA

Sigtuna kommun närmar sig 50 000

Nyheter Sigtuna kommun växer med 573 invånare under 2020: - Det som gör att folkmängden i Sigtuna ökar jämfört med året före är framför allt inflyttningen. Kommunen registrerar 5 226 inflyttade, jämfört med 4 848 utflyttade, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
meko_outsider
connys