centrum_jul_panorama
Branschorganisationen för fyrverkeriföretagen agerar och slutar sälja raketer, dessa efter att en del invånare i Sverige inte kan hantera raketerna på ett positivt sättFoto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Säljstopp för raketer

Sveriges Fyrvervkeribranschförbund har kommit överens bland sina medlemsföretag om att inte längre sälja raketer.

centrum_jul_artikel

Efter kaoset på flera håll i landet, även i Sigtuna kommun, med fyrverkerier veckor innan nyårsafton har Sveriges Fyrverkeribranschförbund kommit överens att inte sälja raketer längre. 90 procent av alla tillverkare är med i organisationen och där kommer man inte sälja raketerna till handeln, dock kvarstår tio procent av tillverkarna som fortfarande kan sälja till handeln. Man uppmanar därför Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att agera för ett nationellt förbud.

Redan i maj 2014 förbjöds raketer med satsvikt över 75 gram att säljas till konsumenter, detta eftersom större raketer vid felaktig användning har kunnat skada människor allvarligt. Men SFB är inte oroade av att det kommer att säljas färre raketer. Man tror istället att annat kommer att säljas, exempelvis tårtor och fontäner som inte påverkas. I Norge finns ett förbud sedan tidigare och det är den modellen man hoppas implementera i Sverige.

märsta.nu har flertal gånger rapporterat om att kommuninvånare vill att det införs fyrverkeriförbud i kommunen.

tp_helsida

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

colorama_jul

(S) vill se handlingsplan för att minska självmord

Politik Socialdemokraterna hade hoppats få igenom att kommunen arbetar mot att införa en handlingsplan för att förhindra självmord: - Snart är det jul och nyårshelg. En helg som skapar oro och ångest bland de som lider av psykisk ohälsa. Vi vill att Sigtuna kommun tar sitt ansvar och gör allt i sin makt för att förebygga och minska antalet självmord i vår kommun, säger oppositionsrådet Marie Axelsson (S).

trainingpartner_jobb_helsida
ica_oktober
sigtunavatten_standard
happyhomes_2019
julbord_helsida

Arlandapolisen utreder bajsattack

Nyheter Arlandapolisen har haft problem med bajs i sina lokaler, nu utreder man sig själva: - Det är polisanställda som disponerar lokalerna, säger stationsbefälet Markus Silén till Aftonbladet.

greeknighthelsida

Klart med kommunal bostadsförmedling

Bostad Den nya bostadsförmedlingen som märsta.nu skrivit om tidigare startas upp av SigtunaHem: - Vi arbetar just nu med att utveckla den nya verksamheten. Tanken är att skapa en marknadsplats som underlättar för såväl bostadssökande som hyresvärdar genom att kombinera tillgänglighet och en hög servicenivå, säger SigtunaHems vd Göran Langer.

defacto_jul
greeknight_outsider
trainingpartner_jobb_outsider
connys
nrh
julbord
tp_outsider