centrum_jul_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Säkerhetschefen: Fler unga tvingas till sex

Säkerhetschefen Thomas Mileborn är orolig över den trend som Stockholmsenkäten visar där fler unga utsätts för brott och sexbrott.

defacto_jul_artikel

Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun, är orolig för att ungas våld ökar och andelen som tvingas till sex ökar.

828 ungdomar i åk 9 och åk 2 på gymnasiet deltog i enkäten. Mileborn konstaterar att det finns områden i enkäten som sticker ut. Fler, både killar och tjejer, känner sig hotade, och elva procent av killarna i åk 2 har svarat att de blivit misshandlade vilket är en dubblering jämfört med 2016.

Tre procent av killarna i högstadiet har svarat ja på frågan om de tvingats till sex/våldtagen medan sju procent av högstadietjejerna svarat samma sak.
– Enligt min erfarenhet är det oftast killar som är förövarna, både när tjejer och killar utsätts för sexbrott, säger Thomas Mileborn.

Mileborn poängterar vikten av att arena med unga män och deras attityder, värderingar och våldanvändande.
– Det är ingen omöjlighet att det finns ett samband mellan de tjejer i nian som uppgett att de blivit sexuellt utnyttjade och de som svarat att de använder narkotikaklassade tabletter. Det var just hos tjejer i nian där ökningen av lugnande medel och sömnmedel som är narkotikaklassat ökat rejält, enligt Stockholmsenkäten. Det är inte ovanligt att de som utsatts för sexbrott börjar använda sig av narkotika, så det här måste vi titta vidare på, uppger Mileborn.

fme_oktober

Uppmaningen: Släck ljusen

Notiser Under december sker en hel del bränder med anledning av levande ljus och brandkår uppmanar allmänheten att vara noga med släckning när man lämnar sin bostad.

greeknighthelsida

Nya busstider på måndag

Nyheter På måndag träder den nya busstidtabellen i kraft som kritiserats av kommuninvånare: - Varje dag reser mellan 3 000 och 4 000 personer med linje 570 mellan Märsta och Sigtuna. Med dessa ändringar kommer vi öka medelhastigheten och korta ner restiderna på den här linjen med 10 minuter, säger Malin Fordham, affärsutvecklare på Transdev.

Valsta får återvinningsstation

Nyheter Nu får Valsta sin efterfrågade återvinningsstation igen: - Efter ett gott samarbete med kommunen har vi nu lyckats hitta yta för ännu en återvinningsstation i Sigtuna. Vi är glada att kunna tillgodose det behov som finns, säger Annika Ahlberg, regionchef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

colorama_jul

Rekordmånga hundar intar Arlanda

Nyheter Happy Dog-konceptet hos Clarion kommer till detta nyår att slå rekord: - Happy Dog konceptet har verkligen blivit en succè, säger Clarion Hotel Arlandas VD Björn Callin.

trainingpartner_jobb_helsida
ica_oktober
sigtunavatten_standard
defacto_jul

Fler borde cykla till jobbet

Nyheter Fler borde cykla till jobbet i Sigtuna kommun, det anser Klas Elm, VD Svensk Cykling och Lars Strömgren, ordförande Cykelfrämjandet, i en debattartikel.

centrum_jul_helsida
julbord_helsida

Tunnel byggs mellan Scandinavian XPO och Arlanda

Nyheter En ny tunnel kommer att förbinda Scandinavian XPO med Arlanda: - Vår ambition är att skapa en internationell mötesarena för hela Skandinavien och då är tillgängligheten till Arlanda av yttersta vikt, säger Dieters Sand, VD på Arlandastad Holding.

connys
trainingpartner_jobb_outsider
julbord
nrh
greeknight_outsider
tp_outsider