sommar
Foto: Jamshid Jamshidi

Säkerhetschefen: Fler unga tvingas till sex

Säkerhetschefen Thomas Mileborn är orolig över den trend som Stockholmsenkäten visar där fler unga utsätts för brott och sexbrott.

marstakalaset_artikel

Thomas Mileborn, säkerhetschef på Sigtuna kommun, är orolig för att ungas våld ökar och andelen som tvingas till sex ökar.

828 ungdomar i åk 9 och åk 2 på gymnasiet deltog i enkäten. Mileborn konstaterar att det finns områden i enkäten som sticker ut. Fler, både killar och tjejer, känner sig hotade, och elva procent av killarna i åk 2 har svarat att de blivit misshandlade vilket är en dubblering jämfört med 2016.

Tre procent av killarna i högstadiet har svarat ja på frågan om de tvingats till sex/våldtagen medan sju procent av högstadietjejerna svarat samma sak.
– Enligt min erfarenhet är det oftast killar som är förövarna, både när tjejer och killar utsätts för sexbrott, säger Thomas Mileborn.

Mileborn poängterar vikten av att arena med unga män och deras attityder, värderingar och våldanvändande.
– Det är ingen omöjlighet att det finns ett samband mellan de tjejer i nian som uppgett att de blivit sexuellt utnyttjade och de som svarat att de använder narkotikaklassade tabletter. Det var just hos tjejer i nian där ökningen av lugnande medel och sömnmedel som är narkotikaklassat ökat rejält, enligt Stockholmsenkäten. Det är inte ovanligt att de som utsatts för sexbrott börjar använda sig av narkotika, så det här måste vi titta vidare på, uppger Mileborn.

tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter Asad

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade Asad Ali som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan Arsad Khan i ett reportage i Dagens Nyheter.

sommar
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

kontor_thaifong
defacto_helsida
arlanda_golf_juli
ica_valsta_choklad
colorama_april2

Kommunen avser upphandla särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun avser att teckna platser för särskilt boende i Sigtuna stadsängar där Vardaga etablerar: - Bedömningen är att kommunen kommer att behöva utnyttja ett 10-tal platser initialt med möjlighet att utöka med ytterligare 5-10 platser, kanske redan nästa år. Med detta känner vi i förvaltning och nämnd oss väldiga nöjda och trygga med situationen just nu, säger äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD)

happyhomes_2019
sommar_centrum
sigtunavatten_standard
connys
colorama_april
nrh
sportfiske_sommar
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider