fastbyran_bostad
Foto: Pressbild

Så skulle fastighetsskatten påverka villaägare i kommunen

Om maxtaket för fastighetsskatten slopas skulle villaägare i kommunen betala 16 000 kronor extra varje år.

Centerpartister i Stockholm uppmärksammade i helgen konsekvenserna av slopat maxtak för fastighetsskatten. Nu har även Villaägarnas Riksförbund gått ut med siffror på vad det skulle betyda i Sigtuna kommun.
– I Sigtuna är det genomsnittliga taxeringsvärdet på ett hus ungefär 3 miljoner kronor. Om taket för fastighetsavgiften tas bort skulle kostnaden bli 24 495 kronor om året, 190 procent mer än dagens avgift, skriver Villaägarna i ett pressmeddelande.

Sigtuna skulle därmed drabbas hårt av lagändringen enligt Villaägarna. Fastighetsskatten avskaffades 2008 och ett maxtak infördes. Ett förslag från Socialdemokraterna i Stockholm vill ta bort taket och återinföra en progressiv skatt som bygger på taxeringsvärde.
– I dag ligger den genomsnittliga fastighetsavgiften i Sigtuna på 8 437 kronor om året, vilket alltså motsvarar det nuvarande avgiftstaket. Om taket tas bort och skatten hamnar på 0,75 procent av taxeringsvärdet skulle den genomsnittliga husägaren få betala 24 495 kronor om året i stället, menar Villaägarna.

Danderyd skulle drabbas hårdast av en ändring med cirka 80 000 i skatt. Sigtuna skulle hamna på plats 18 länet där alltså åtta andra kommuner skulle ha lägre skatt. Dock så ökar skatten i samtliga av länets kommuner. I Väsby skulle man få betala strax under 30 000 kronor i fastighetsskatt. Lägsta ökningen skulle finnas i Norrtälje med omkring 15 000 kronor.

fastbyran_helsida
fastighetsbyran_helsida_22
bjurfors_helsida

Fortfarande efterfrågan på bostäder

Bostad Trots oro för höjda räntor så är det i Sigtuna kommun fortfarande efterfrågan på bostäder: - Efterfrågan finns fortfarande kvar från köparna, men en försiktighet och avvaktan märks tydligt, många frågar oss om räntorna för bostadslånen och det är just nu fler som vill sälja först och köpa sedan, för att säkra upp sin egen ekonomi innan man ger sig in i nästa affär, säger Erik Wennberg, franchisetagare på Fastighetsbyrån i Sigtuna/Märsta.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

fastbyran_outsider