budget_panorama
Foto: MMS-Bild

Så ska rekrytering av unga till kriminella kretsar stoppas

Sigtuna kommun inleder ett samarbete med polisen för att motverka att unga hamnar i kriminalitet eller missbruk.

fraga_liberalerna

Arbetet mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF) effektiviseras för att förebygga att barn och ungdomar hamnar snett, det vill säga i kriminalitet eller missbruk.
– Vår förhoppning är att kunna fånga upp individer som är i riskzonen i ett tidigt skede och på så vis kunna hjälpa dem på allra bästa och mest effektiva vis, säger Anna Malm Kelfve (M), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Tagit fram en handlingsplan
Anna Malm Kelfve poängterar att det är ett tydligt fokus i mål och budget på att öka samverkan med polisen. På uppdrag av kommunala Brottsförebyggande det har kommunens säkerhetsstrateg Karin Gibson tagit fram en handlingsplan för hur SSPF ska arbeta på ett effektivare sätt.
– SSPF har bedrivits i kommunen i många år men fokus har främst legat på trender och tendenser kring exempelvis droger, våld och kriminalitet. Det som vi inför nu är en rutin för vårdnadshavare att underteckna sekretessmedgivande. På så vis kan fokus riktas mot enskilda ungdomar så att vi kan sätta in nödvändiga insatser i ett tidigt skede, säger Karin Gibson

Sätter in stöd vid behov
De berörda instanserna kommer genom att implementera handlingsplanen kunna byta information och observera barn och unga ur sina perspektiv. Rent konkret kan det handla om att polisen observerar en ungdom i tveksamma kretsar, i skolan så ökar frånvaron och på fritidsgården är personen allt mer utåtagerande. När bitarna sätts samman ska det vara lättare att upptäcka att ungdomen är på väg att hamna i kriminalitet eller missbruk och kunna erbjuda stöd.
– Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid är avgörande för hur framgångsrikt vårt trygghetsarbete är, kopplat till ungdomar. Jag hoppas att den här nya strukturen ger resultat, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör och ordförande i Brå.

Dock går det inte för parterna att utbyta information om inte vårdnadshavare undertecknar ett sekretessmedgivande.

defacto_helsida
speedy_vinter_helsida
manskold_helsida
2020_helsida
julen_helsida
centrum_helsida2020
EXTRA

Våldtäkt i Sigtuna

Blåljus En våldtäkt inträffade under natten i Sigtuna stad där en kvinna våldtogs av en man utomhus.

kristina_helsida

Rolstabon: Ökat antal vildsvin i området

Nyheter Vildsvinen ökar i länet och en som känner av det är rolstabon Lorenzo Garcia: - Nog har jag vildsvin och rådjur i Rolsta. Som tur är skrämmer hästarna dem från fastigheten, säger Lorenzo.

connys_helsida
happyhomes_sommar2020
meko_helsida

IS-kvinna greps på Arlanda

Blåljus En kvinna som misstänks ha tagit sitt barn till Syrien och anslutit sig till till Islamiska staten greps vid ankomst till Arlanda under måndagen.

budget 2021

Nu är budgeten klubbad

Politik Nu har budgeten för 2021 klubbats: - Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

budget_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
julen_outsider
speedy_vinter2020_outsider
nrh
kristina_outsider
meko_outsider
manskold_outsider
centrum_sommar_out