moderaterna_panorama
Foto: MMS-Bild

Så ska rekrytering av unga till kriminella kretsar stoppas

Sigtuna kommun inleder ett samarbete med polisen för att motverka att unga hamnar i kriminalitet eller missbruk.

Arbetet mellan skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF) effektiviseras för att förebygga att barn och ungdomar hamnar snett, det vill säga i kriminalitet eller missbruk.
– Vår förhoppning är att kunna fånga upp individer som är i riskzonen i ett tidigt skede och på så vis kunna hjälpa dem på allra bästa och mest effektiva vis, säger Anna Malm Kelfve (M), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Tagit fram en handlingsplan
Anna Malm Kelfve poängterar att det är ett tydligt fokus i mål och budget på att öka samverkan med polisen. På uppdrag av kommunala Brottsförebyggande det har kommunens säkerhetsstrateg Karin Gibson tagit fram en handlingsplan för hur SSPF ska arbeta på ett effektivare sätt.
– SSPF har bedrivits i kommunen i många år men fokus har främst legat på trender och tendenser kring exempelvis droger, våld och kriminalitet. Det som vi inför nu är en rutin för vårdnadshavare att underteckna sekretessmedgivande. På så vis kan fokus riktas mot enskilda ungdomar så att vi kan sätta in nödvändiga insatser i ett tidigt skede, säger Karin Gibson

Sätter in stöd vid behov
De berörda instanserna kommer genom att implementera handlingsplanen kunna byta information och observera barn och unga ur sina perspektiv. Rent konkret kan det handla om att polisen observerar en ungdom i tveksamma kretsar, i skolan så ökar frånvaron och på fritidsgården är personen allt mer utåtagerande. När bitarna sätts samman ska det vara lättare att upptäcka att ungdomen är på väg att hamna i kriminalitet eller missbruk och kunna erbjuda stöd.
– Samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid är avgörande för hur framgångsrikt vårt trygghetsarbete är, kopplat till ungdomar. Jag hoppas att den här nya strukturen ger resultat, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör och ordförande i Brå.

Dock går det inte för parterna att utbyta information om inte vårdnadshavare undertecknar ett sekretessmedgivande.

Extra

Vapenlarm i Sigtuna

Blåljus Polis larmades till Sigtuna under tisdagseftermiddagen med anledning av att man sett en personer med vapenliknande föremål i en bil.

liber_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

mp_helsida_april
marinan_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
2020_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ewas_outsider
moderat_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
mp_outsider2022
marina_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
connys