panorama_centrum
Foto: Jamshid Jamshidi

Så påverkas kommuninvånare av slopat reseavdrag

Det nya skatteavdraget som föreslås införas istället för reseavdrag påverkar kommuninvånarna positivt.

Reseavdraget på åtta kronor per mil ändras till en skattereduktion enligt ett förslag från Regeringen. Sveriges Radio har kartlagt hur mycket bilister i olika delar av landet påverkas.
– För låg- och medelinkomsttagare baseras skattereduktionen på kommunalskatten. Med andra ord blir dagens reseavdrag på 18,50 kr/mil olika skattereduktionsbelopp beroende på vilken kommun du bor i. Förslaget innebär en höjning mellan 1,50 kr – 2,64 kr/mil i skattereduktion, skriver Sveriges Radio.

För Sigtuna kommuns del innebär att skattereduktionen per mil blir en höjning med 2,07 kronor. Dagens reseavdrag är 18,5/mil. Om det omvandlas till skattereduktion tar man den summan gånger kommunalskatt 32,08 % vilket innebär höjning på 2,07 enligt Sveriges Radio. Skatteavdraget fungerar ungefär som rot/rut-tjänsterna.

Förslaget innebär att reseavdraget blir 8 kronor mil och att man enbart tar hänsyn till avstånd mellan hem och arbetsplats, inte tidsvinstaspekten. Dock måste man ha minst tre mil enkel resa för att kunna nyttja reseavdraget i det nya förslaget, tidigare var det fem kilometer och att man måste spara två timmar i restid. En kommuninvånare poängterar att om man exempelvis jobbar i norra Sollentuna är inte möjligt att använda från vissa kommundelar som Steningehöjden och Märsta.

sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

2020_helsida

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

liber_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
centrum_sommar2022_helsida
defacto_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

connys_helsida
marinan_helsida
mp_helsida_april
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
ewas_outsider
mp_outsider2022
centrum_sommar_outsider2022
marina_outsider
nrh
swedol_outsider