Foto: Länsförsäkringar Bostadsförmedling

Så mycket kostar snittvillan

I Stockholms län kostar snittvillan 6,2 miljoner kronor. Sigtuna kommun har lägre priser och här kan man få en villa för strax under fem miljoner.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har sammanställt priset för snittvillorna ute i landets kommuner. Man får mycket för pengarna i en del kommuner, exempelvis kan du få 24 villor i Norsjö i Västerbotten kontra en på Lidingö där villapriset är 9,9 miljoner.
För Sigtuna kommuns del kostar snittvillan 4,7 miljoner kronor. Långt ifrån länstoppen med Lidingö, Danderyd, Nacka och Solna som samtliga ligger över 8 miljoner kronor. I länsjämförelse är det billigare med villa i sex andra kommuner än i Sigtuna där snittpriset är 4,7 miljoner kronor. Priserna på villor i kommunen har dock gått upp kraftigt under coronapandemin.
–  Det senaste årets stora prisuppgång för villor har gjort att många familjer i storstadsområden i stället letar efter fritidshus, för att få råd med större yta och en egen trädgård. Det är en utveckling som vi troligtvis kommer att se mer av, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Enligt Svanberg utgör också kombinationen av stigande villapriser och hårda kreditvillkor ett hinder för barnfamiljer i behov av större att flytta. Han vädjar nu till bostadsminister Märsta Stenevi (MP) att få till politiska lösningar så att fler kan byta bostad efter behov.
– Där bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, vara i fokus, säger Marcus Svanberg.
Landets dyraste villakommuner är i tur och ordning Lidingö, Danderyd, Solna, Nacka och Stockholm. Billigast i länet är det i Norrtälje med 3,6 miljoner kronor.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening