moderaterna_riksdag
Foto: Daniel Iskandar/Genrebild

Så mycket ekologiskt köps in av kommunen

Kommunen köper in drygt 40 procent av livsmedel som ekologiskt enligt en sammanställning från EkoMatCentrum.

centrum_artikel

Landets kommuner upplever brist på möjlighet att köpa in ekologisk mat enligt EkoMatCentrum. Även andelen KRAV-märkt uppges minska.
– Trenden för tillfället hos både kommuner och regioner verkar vara lokal- och närproducerad mat. Man ser inte att det går att kombinera nära med ekologiskt. Detta går dock alldeles utmärkt – i Sverige finns 4.000 KRAV-certifierade bönder och 700 förädlingsföretag som producerar KRAV och eko. Ska vi nå 2030-målen avseende ekologiskt för både konsumtion och produktion måste vi gemensamt göra allt för att kombinera det svenska med det ekologiska och KRAV-märkta, säger Staffan Carlberg, marknads- och regelutvecklare på KRAV.

För Sigtuna kommuns del har man svårt att nå sitt ekomål på grund av brist på vissa ekologiska livsmedel.
– Sigtuna kommun har inte dragit ner på ekomålet som i år ska upp till 42 procent ekologiskt. Men de upplever att det kan vara svårt att få tag på vissa ekologiska produkter. Deras grossist letar ersättningsvaror men kan inte alltid erbjuda ekologiska alternativ vilket påverkar andelen ekologiskt i år, säger Eva Fröman på EkoMatCentrum med säte i Sigtuna.

Morgonkollen

Notiser Polis: Just nu inga speciella händelser att rapportera om. Väder: Några minusgrader i under dagen, ett snöfall drog in över…

connys_helsida
valet2022

Klart: Holst leder Moderaterna i valrörelsen

Politik Moderaterna gjorde på onsdagskvällen klart med valsedel och inte oväntat toppas den av Olov Holst: - Det är både roligt och tillfredsställande att nomineringsstämman nu slagit fast valsedeln för årets viktiga val, säger Holst i ett uttalande.

handbollsskola
centrum_helsida2020
defacto_helsida
mod_helsida
2020_helsida
happyhomes_sommar2020

Askerson: Går inte med på förtur till nyanlända

Politik Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) får nu ny kritik för den så kallade "sociala dumpningen" där nyanlända slussats ut från kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_out
nrh
moderat_outsider
sigtuna_vatten_outsider