sommar
Mimmi Dekker och Eva Fröman vid EkomatcentrumFoto: Natasja Vos
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Mimmi och Eva kartlägger ekologiskt i skolorna

Sigtunabaserade Ekomatcentrum har kartlagt andelen ekologiskt bland de kommunala verksamheterna runt om i landet och Sigtuna kommun ligger på genomsnittlig andel.

I veckan kom Ekomatcentrums rapport över hur stor andel ekologiskt som finns i kommunernas verksamheter samt vilka skolor och äldreboenden som har högst andel ekologisk mat. Sigtuna kommer in på plats 50 av 290 med 37 procent ekologiska inköp, med det ligger man precis vid rikssnittet enligt Ekomatcentrums Eva Fröman.I länet ligger man på plats 6 av 26 kommuner.
– Vilket är jättebra! Kommunen har tagit en ny miljöpolicy, där har man bland annat enats kring ett nytt mål i kommunfullmäktige, 60 procent ekologiskt till 2030, säger Eva Fröman vid Ekomatcentrum

Drev unikt fall
Sigtuna kommun var en föregångare vid ekologisk upphandling och drev ett ärende upp till Högsta förvaltningsdomstolen för ett antal år sedan då man krävde att få ställa krav på ekologisk och närodlat mat i livsmedelsupphandlingen. Nu har många andra kommuner tagit efter. I kommunens antagna program för måltidsverksamheten framår att närodlade och närproducerade alternativ ska komplettera utbudet och inspirera måltidspersonal till säsongsanpassning och lokal förankring.

Öka vegetarisk mat
Ett annat mål är att minska köttkonsumtionen och öka de vegetariska alternativen. Man ska också minska matsvinnet årligen med tio procent från kommunens matenheter. Matsvinn som genereras i Sigtuna kommuns verksamheter ska gå till biogasproduktionen. Om det är möjligt ska kommunen vid sina inköp välja rättvisemärkt och andelen ekologiska livsmedel kommer att successivt öka över tid. Genom sitt agerande vill kommunen också påverka leverantörer att öka utbudet av ekologiskt och etiskt certifierade produkter.

Vellinge etta
Vellinge kommun är en föregångare idag med 80 procent av skol- och förskolematen som ekologisk.
– Vi ser ekomaten som en viktig del av en mer hållbar konsumtion. För att få ekonomi i de ekologiska inköpen måste kommunerna minska på svinnet, öka på vegetabilierna och minska på det dyra köttet. Summa summarum blir kommunerna mer klimatsmarta på köpet, kommenterar Mimi Dekker vid Ekomatcentrum.

Kartlägger butiker
Årligen uppmärksammar även Ekomatcentrum de lokala butikerna i Sigtuna kommuns utifrån ett ekologiskt och närproducerat perspektiv. De undersöker andel ekologiskt och tar fram siffror på dels hur stor andel ekologiskt som finns, antal produkter och hur mycket ökningen är på ett år.

happyhomes_2019
sommar_centrum
defacto_helsida
sommarlov

Rävsta Sommarfritids fortsatt populärt

Ung & Student Rävsta sommarfritids har avslutats och barn från olika orter och skolor har mötts i Rävsta friluftsområde för en mängs aktiviteter: - Helt fantastiskt! Tack Sigtuna och fortsätt med Rävsta sommarfritids för våra fritidsavdelningar och barn i våran kommun, berättar fritidsledaren Bob van den Eijkhof.

sommar
colorama_april2
arlanda_golf_juli
bonava_juli_hel
sigtunavatten_standard

Kall sommarvecka

Notiser Kylan håller sitt grepp över kommunen och förra veckan var kallaste vecka 28 på elva år.

ica_valsta_choklad
defacto_outsider
colorama_april
arlanda_golf_juli2_outsider
sportfiske_sommar
bonava_juli_outsider
nrh
connys