arlandagk_panorama
Mimmi Dekker och Eva Fröman vid EkomatcentrumFoto: Natasja Vos
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Mimmi och Eva kartlägger ekologiskt i skolorna

Sigtunabaserade Ekomatcentrum har kartlagt andelen ekologiskt bland de kommunala verksamheterna runt om i landet och Sigtuna kommun ligger på genomsnittlig andel.

centrum_pask

I veckan kom Ekomatcentrums rapport över hur stor andel ekologiskt som finns i kommunernas verksamheter samt vilka skolor och äldreboenden som har högst andel ekologisk mat. Sigtuna kommer in på plats 50 av 290 med 37 procent ekologiska inköp, med det ligger man precis vid rikssnittet enligt Ekomatcentrums Eva Fröman.I länet ligger man på plats 6 av 26 kommuner.
– Vilket är jättebra! Kommunen har tagit en ny miljöpolicy, där har man bland annat enats kring ett nytt mål i kommunfullmäktige, 60 procent ekologiskt till 2030, säger Eva Fröman vid Ekomatcentrum

Drev unikt fall
Sigtuna kommun var en föregångare vid ekologisk upphandling och drev ett ärende upp till Högsta förvaltningsdomstolen för ett antal år sedan då man krävde att få ställa krav på ekologisk och närodlat mat i livsmedelsupphandlingen. Nu har många andra kommuner tagit efter. I kommunens antagna program för måltidsverksamheten framår att närodlade och närproducerade alternativ ska komplettera utbudet och inspirera måltidspersonal till säsongsanpassning och lokal förankring.

Öka vegetarisk mat
Ett annat mål är att minska köttkonsumtionen och öka de vegetariska alternativen. Man ska också minska matsvinnet årligen med tio procent från kommunens matenheter. Matsvinn som genereras i Sigtuna kommuns verksamheter ska gå till biogasproduktionen. Om det är möjligt ska kommunen vid sina inköp välja rättvisemärkt och andelen ekologiska livsmedel kommer att successivt öka över tid. Genom sitt agerande vill kommunen också påverka leverantörer att öka utbudet av ekologiskt och etiskt certifierade produkter.

Vellinge etta
Vellinge kommun är en föregångare idag med 80 procent av skol- och förskolematen som ekologisk.
– Vi ser ekomaten som en viktig del av en mer hållbar konsumtion. För att få ekonomi i de ekologiska inköpen måste kommunerna minska på svinnet, öka på vegetabilierna och minska på det dyra köttet. Summa summarum blir kommunerna mer klimatsmarta på köpet, kommenterar Mimi Dekker vid Ekomatcentrum.

Kartlägger butiker
Årligen uppmärksammar även Ekomatcentrum de lokala butikerna i Sigtuna kommuns utifrån ett ekologiskt och närproducerat perspektiv. De undersöker andel ekologiskt och tar fram siffror på dels hur stor andel ekologiskt som finns, antal produkter och hur mycket ökningen är på ett år.

sigtunavatten_standard

Telenät stängs ner

Notiser Det gamla kopparnätet som Telia har håller på att stängas ner och 2020 är det delen i Sigtuna som berörs.

bonava_helsida
defacto_helsida

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

logistik_utbildning
happyhomes_2019

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

colorama_april2
valsta_utveckling

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

centrum_pask_helsida
fme_helsida

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

valsta_utveckling_2
fme_outsider
sigtunavatten_outsider
colorama_april
ridskola2019_outsider
bonava_outsider
sh_oppet
defacto_outsider