arlandagk_panorama
Mimmi Dekker och Eva Fröman vid EkomatcentrumFoto: Natasja Vos
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Mimmi och Eva kartlägger ekologiskt i skolorna

Sigtunabaserade Ekomatcentrum har kartlagt andelen ekologiskt bland de kommunala verksamheterna runt om i landet och Sigtuna kommun ligger på genomsnittlig andel.

sportlov_centrum

I veckan kom Ekomatcentrums rapport över hur stor andel ekologiskt som finns i kommunernas verksamheter samt vilka skolor och äldreboenden som har högst andel ekologisk mat. Sigtuna kommer in på plats 50 av 290 med 37 procent ekologiska inköp, med det ligger man precis vid rikssnittet enligt Ekomatcentrums Eva Fröman.I länet ligger man på plats 6 av 26 kommuner.
– Vilket är jättebra! Kommunen har tagit en ny miljöpolicy, där har man bland annat enats kring ett nytt mål i kommunfullmäktige, 60 procent ekologiskt till 2030, säger Eva Fröman vid Ekomatcentrum

Drev unikt fall
Sigtuna kommun var en föregångare vid ekologisk upphandling och drev ett ärende upp till Högsta förvaltningsdomstolen för ett antal år sedan då man krävde att få ställa krav på ekologisk och närodlat mat i livsmedelsupphandlingen. Nu har många andra kommuner tagit efter. I kommunens antagna program för måltidsverksamheten framår att närodlade och närproducerade alternativ ska komplettera utbudet och inspirera måltidspersonal till säsongsanpassning och lokal förankring.

Öka vegetarisk mat
Ett annat mål är att minska köttkonsumtionen och öka de vegetariska alternativen. Man ska också minska matsvinnet årligen med tio procent från kommunens matenheter. Matsvinn som genereras i Sigtuna kommuns verksamheter ska gå till biogasproduktionen. Om det är möjligt ska kommunen vid sina inköp välja rättvisemärkt och andelen ekologiska livsmedel kommer att successivt öka över tid. Genom sitt agerande vill kommunen också påverka leverantörer att öka utbudet av ekologiskt och etiskt certifierade produkter.

Vellinge etta
Vellinge kommun är en föregångare idag med 80 procent av skol- och förskolematen som ekologisk.
– Vi ser ekomaten som en viktig del av en mer hållbar konsumtion. För att få ekonomi i de ekologiska inköpen måste kommunerna minska på svinnet, öka på vegetabilierna och minska på det dyra köttet. Summa summarum blir kommunerna mer klimatsmarta på köpet, kommenterar Mimi Dekker vid Ekomatcentrum.

Kartlägger butiker
Årligen uppmärksammar även Ekomatcentrum de lokala butikerna i Sigtuna kommuns utifrån ett ekologiskt och närproducerat perspektiv. De undersöker andel ekologiskt och tar fram siffror på dels hur stor andel ekologiskt som finns, antal produkter och hur mycket ökningen är på ett år.

EXTRA

Beslut: Kommunen kan vräka nyanlända

Nyheter Kammarrätten ger Lidingö rätt om att de får vräka nyanlända efter två år, det öppnar upp även för Sigtuna kommun som haft ett antal uppmärksammade fall det senaste året.

ridskola_2019_helsida
defacto_helsida

Flest städare och busschaufförer bor i kommunen

Nyheter Fackförbundet LO har tagit fram en rapport som visar vilka yrkesgrupper det finns mest av i en kommun: - Stockholms län är ett väldigt delat län. Människor med vårdbiträdelöner har inte råd att bo i kommuner som Danderyd. Det finns en tydlig koppling att kommuner med många högavlönade har få hyresrätter, säger Marika Lindgren Åsbrink, författare av rapporten hos LO.

sangensemble
icavalsta_semlor
sportlov2019
happyhomes_2019

Läsare: Rökare ta hand om ert skräp

Nyheter En läsare kontaktade märsta.nu med bild från Märsta station där det ligger massor med fimpar: - Till alla rökare: städa upp er egen skit ni slänger runt omkring er.

korpen_jan-feb
banner_trerosor
tonårsmordet

Familjen anmälde försvinnandet till polisen: Hände inget på tio dagar

Nyheter Tonåringen som mördades gick till skolan som vanligt 4:e februari men kom aldrig hem berättar en familjemedlem för SVT Veckans brott.

arlandagolf

Märstabo lurade CSN

Notiser En man som under åren 2013-14 bodde i Märsta lyckades få ut 260 000 kronor i studiemedel trots att han inte studerade.

tonårsmordet

Kommunen avser se över rutiner

Nyheter Mordet i Märsta hanterades i SVT Veckans brott under måndagen och det nya som framkom var att kommunen kommer att se över om man kunde gjort något annorlunda.

nrh
ridskola2019_outsider
extravaganza_outsider